Reparation med en del som normalt inte finns som reservdel.

Den här Televes Dat-790 Boss antennen med inbyggd förstärkare sitter på ett fritidshus och kunden ville bara se de fria marksända kanalerna, men nu funkade det inte så kunden bokade service.

När jag kom dit visade kunden det märkliga att när man anslöt 12 volt-spänningsinmatningen till antennen så försvann signalen helt.

Utan inkopplad spänning blev det i alla fall en svag signal.

Jag konstaterade att förstärkaren som satt i antennen hade gett upp. Troligen blev förstärkaren skadad av åska, så det var bara att ta ner den delen.


Såna här förstärkare finns inte hos Televes som reservdel så det normala hade varit att byta hela antennen, men som tur är hade jag en ny förstärkardel i min välutrustade servicebil, så jag monterade den.

Sen var det bara att justera in antennen.

Med 12 volt till förstärkaren blev det bra signal till SVT’s kanaler från Mux 1.

Mux 2 som sänder bl.a. TV4 och TV6 var oerhört svag, så svag att instrumentet inte ens kunde tala om hur dåligt det var.

Men med 12 volt matning till antennens förstärkare hittades även Mux 2.

Ett problem med detta är dock att det är signalen in i förstärkaren som bestämmer vilken signalkvalitet det ska bli ut ur kabeln från antennen. Så i värsta fall försvinner bilden helt om det blir några dB lägre signal in till antennen.

Men det fanns inte mycket mera att göra, för huset ligger på ett ställe där den marksända signalen är svag samt att skogen skymmer satelliterna så TV via satellit är också uteslutet.

Kommentarer inaktiverade.