Signalsökning samt montering av ny TV-antenn.

I förmiddags ringde det en kund och undrade om jag hade tid att felsöka och fixa deras TV-antenn.
– Nu hade du tur sa jag, för jag har inget bokat och det är fint väder så jag kan komma efter lunch.

När jag kom dit såg jag att det satt en gammal UHF-antenn på ett skorstensfäste.

Den hade t.o.m. börjat tappa delar.

Jag klättrade upp på taket där jag även konstaterade att skorstenen var lite för dålig för att montera ett nytt skorstenfäste. Dessutom hade någon tidigare lagt en bräda bakom det nedre fästet för att få maströret i lod.

Ståendes vid taknocken med en handhållen handhållen antenn testade jag signalen från TV-masten i Västerås och såg att den var strax under godkänt värde.

Signalen från masten i Gävle var ännu sämre. Men det gick ändå inte att montera på skorstenen tyckte jag så jag klättrade ner ….

Jag klättrade upp på stegen vid den södra husgaveln för att kolla signalen från masten i Västerås, men den var mycket dålig.

Jag knallade runt lite med den handhållna antennen och hittade ett ställe vid den östra husgaveln där signalen från Gävle gick in bra. Perfekta Simsons, eller hur? 🙂

Jag skruvade dit ett väggfäste som heter ALU450 eftersom det är tillverkat i aluminium och bygger 450 mm från väggen.


Den Logperiodiska antennen justerad mot TV-masten i Gävle/Skogmur.

En koll av spektrumet direkt från antennen.

Jag gjorde en datalogg där allt utom Mux6 fick godkända värden, men eftersom SVT’s HD-kanaler i Mux6 ska flytta till Mux1 den 18 maj fick det duga.

Inne i vardagsrummet, när signalen hade gått igenom 23 meter koaxialkabel gjorde jag en ny dokumentation. Jag upptäckte även att TV’n inte klarade MPEG4 så det blir till att köpa en ny sådan innan den 18 maj, då de ska göra om en del i marknätet.

Kommentarer inaktiverade.