Att installera Viasat till Thorsatelliterna är inte alltid så lätt.

Jag fick ett DishTurn uppdrag men det visade sig att parabol och satellitmottagare inte ens var monterat, så Canal Digital uppgraderade arbetsordern till en basinstallation.

Problemet var sedan att det enda stället att montera parabolen var på husets västra vägg så jag rekommenderade ett annat väggfäste för att få ut parabolen längre. Men det ville inte kunden kosta på, så det var risk för en bomkörning. Vi kom överens om att jag fick prova med det bifogade fästet och det funkade till Thor 0.8° väst. Men det gick inte att få in Astra 4.8° väst öst för då tog parabolen i väggen.Nu blev det alltså problem att ladda in mjukvaran från Astra-satelliterna i den nya Samsung UHD-boxen. Så jag tog med satellitmottagaren och gick över till grannen, där jag också hade ett DishTurn-uppdrag. Där kopplade jag in satellitsignal från Astra 4,8° öst till mottagaren och startade nerladdningen av mjukvaran.

Efter att jag hade uppdaterat satellitmottagaren kunde jag gå tillbaka och slutföra installationen.

… och NEJ … fästet har jag inte monterat uppochner av misstag. Det är för att åt andra hållet rinner det in vatten i röret och sen blir det en brun rostrand på väggen.

Viasat hade levererat ett QUAD mikrovågshuvud, så för att kunna spela in en kanal samtidigt som man tittar på en annan måste mikrovågshuvudet bytas till ett Sat-CR alternativt dra in en till koaxialkabel.

Det blev bra signal från Thor satelliterna på 0.8° väst.

DishTurn och installation – 1104800


Sen gick jag tillbaka till grannen där parabolen “bara” skulle riktas riktas om, men jag tycker att det ofta är svårt att justera elevationen eller höjden på Viasats paraboler vid DishTurn-uppdragen, eftersom fästet glider in i några gamla hack.

Det skiljer lite mellan satelliterna, elevation (höjd) Gävle (Dishpointer)

  • Astra 4,8° öst, höjd 20,4°
  • Thor 0,8° väst, höjd 19,6°

Alltså skulle parabolen vridas ner 0,8 grader.

Men det är alltså inte lätt att justera höjden eftersom fästet glider in i några gamla hack.

En kollega skrev att han hade tagit isär, slipat rent och vänt på fästet för att det skulle bli lättare att justera. Senare skickade han ett par bilder där jag har gjort runda röda ringar runt skadorna så att ni ser vad jag menar.

Så här ser det ut efter åtgärd.

Men det skulle aldrig falla mig in att lägga ner obetald tid på att stå och renovera en gammal Viasat PE57 parabol. Då kör jag hellre tillbaka en annan dag och byter ut den mot en Triax TD65, vilket dessutom blir bättre för kunden.
Efter strulet med höjdjusteringen fick jag i alla fall till skaplig signal.

PE57 parabolen justerad och klar.

Jag gjorde en kontrollmätning i vardagsrummet för att se om det blev bra signal till Samsung UHD-mottagaren.

DishTurn-1104696


Kommentarer inaktiverade.