Åtgärd av signal till 6 satellitmottagare.

En kund hade problem med att få bra signal till alla satellitmottagare så de bokade in mig för felsökning och åtgärd. Detta trots att det är 376 km. resa med 4 timmar restid till Sollentuna och hem igen. Men tydligen är det inte många som klarar av att fixa såna här avancerade anläggningar, så därför fick jag uppdraget. Det hade varit någon från Viasat där senast och …. nej nog om det …. 🙂

Så uppdraget var att fixa bra signal till:

  • 3 st. Viasat-mottagare med hårddiskar och eftersom man kan spela in en kanal och titta på en annan måste det finnas signal till 6 st. kanalväljare.
  • Sen hade de 2 st. OnePlace-mottagare med hårddiskar och eftersom man kan spela in 3 kanaler och titta på en annan måste det finnas signal till 8 st. kanalväljare.
  • Dessutom fanns det en äldre vit Canal digital box men den har bara en kanalväljare.

Summa summarum var jag tvungen att fixa bra signal till 15 kanalväljare från 2 satellitpositioner.

En första koll av hur det såg ut när jag kom.

De hade använt ett mikrovågshuvud från Canal digital i 95 cm parabolen som var riktad mot positionen Astra 4,2° öst som sänder Viasats kanaler.

En koll visade att den presterade bra signal till Viasat, men sen skulle det visa sig att signalen inte distribuerades på rätt sätt.

I Viasat-parabolen satt det ett mikrovågshuvud från Unicable. Det hade 2 universalutgångar och 1 Sat-CR utgång med 4 olika frekvenser, eller UB01, UB02, UB03 och UB04.

Här var det ganska dålig signalkvalitet eftersom parabolen är för liten till Canal digital. I och för sig är allt över 13 dB i MER-värde godkänt. men marginalen till störningar vid sämre väder blir mindre. Sen gick det inte att få signal till 9 kanalväljare då man maximalt kan plocka ut 6 signaler.

Mitt förslag var att montera 2 st. mikrovågshuvuden i 95 cm. parabolen. Så det var bara att gå ner i servicebilen och hämta ett till Sat-CR-24 och ett fäste för 2 mikrovågshuvuden.
Sen var det bara att montera och justera.

En koll efter justeringen visade att det blev mycket bra signal till Astra 4,2° öst som sänder Viasats kanaler.

Det blev även mycket bra signal till Canal Digitals kanaler som sänder från Thor-satelliterna på 0,8° väst.

Lite snyggare och framförallt mycket bättre signalkvalitet.

Sen gick jag ner till biorummet på bottenvåningen och kollade signalen till Viasat.

För att få signal till Canal digitals OnePlace i biorummet var jag tvungen att klättra upp på vinden igen och koppla in signalen i en kabel som vi misstänkte gick ner till källaren.

Även i allrummet på mellanvåningen blev det bra signal till OnePlace-boxen.

Även Viasats UHD-box fick bra signal.


Till kontoret på övervåningen var jag tvungen att dra en till kabel så att Canal-digitals vita satellitmottagare fick signal.


Även Viasats mottagare i kontoret fick bra signal.

Kommentarer inaktiverade.