Arbeten med TV-antenner.

Nu har jag gjort en ny sida till årets antennjobb. Men det är bara 2 ställen just nu och de kan du läsa om nedan. Men vill du läsa om flera kan du klicka här för att komma till indexsidan.

20200121 – Bort med Viasat och inkoppling av den gamla TV-antennen.

Den här kunden tittar mest på tyska TV-kanaler via en 120 cm Channel master parabol. Så nu ville hon avsluta Viasat och få in de fria kanalerna via den vanliga gitter-antennen som jag skruvade dit för cirka 15 – 20 år sedan.

Det var faktiskt en hel del jobb, men tillslut hade jag lokaliserat rätt kablar och kunde mata ut signal till TV-rummet och sovrummet.


När jag var klar så ringde kunden till Viasat för att avsluta abonnemanget samtidigt som jag gick ut med verktygen. När jag var klar passade jag på att kolla sjöutsikten, men innan jag hann åka kom kunden ut och berättade att det var 174 personer före i telefonkön till Viasat. Helt otroligt, varför anställer de inte flera?


20200120 – felsökning och åtgärd av signal.

Den här kunden blev helt plötsligt av med signalen till TV’n uppe och i gillestugan samtidigt.
När jag kom dit såg jag att de hade en gammal antenn från Hirschman, som tyvärr inte tar in HD-kanalerna från Mux 6 som sänder på den höga frekvensen 674 MHz.

Efter en del sökning hittade jag ett gammalt filter på vinden som inte släppte igenom nån signal. Filtret tog jag bort och gjorde en koll av signalen ….

Som jag tidigare hade sagt till kunden så funkade inte Mux 6, men det var inte nödvändigt med de kanalerna, så det var bara att koppla in signal till kabeln som gick ner i huset.

En snabbkoll i gillestugan visade att det var gränsfall med signalen till 2 TV-apparater, så det behövdes en förstärkare.

En dokumentation av signalen in i förstärkaren.

Efter förstärkaren syntes det något av Mux 6 långt där nere i bruset.

Sen gjorde jag en kontrollmätning i gillestugan och i vardagsrummet.


Sen tyckte jag att det var helt OK. Men nu när jag sitter på kontoret så ser jag att det är ganska dålig signalkvalitet på Mux 5. … hmmm … undrar om den nya förstärkaren är kass? Jag måste tillbaka och kolla det vid tillfälle.


Kommentarer inaktiverade.