Plus 200% signalkvalitet.

Minsta lilla dimma ute orsakade bildstörningar på TV’n så kunden bokade service.

Jag såg med blotta ögat att polarisationen var felinställd så jag frågade kunden om han hade vridit mikrovågshuvudet själv, men det hade han aldrig rört.
– Det var nån montör från Viasat här sist, sa kunden.

Jag började med att gå in till TV-rummet för att kolla signalen. Eftersom kunden hade en inspelningsbar satellitmottagare var det Sat-CR signal från mikrovågshuvudet. Med alla 4 Sat-CR frekvenser aktiverade såg det ut så här.

Jag gjorde även en datalogg för att dokumentera hur signalen var före åtgärd.

Sen gick jag ut och bytte fäste till mikrovågshuvudet eftersom det gamla var lite torrsprucket. Sen justerade jag polarisationen och fick en avsevärd förbättring av signalen. Även parabolen justerade jag lite, men det gav bara nån halv dB till. Så det stora felet var polarisationsinställningen och orsaken till det kan vara att den tidigare “antenngubben” inte hade ett bra antenninstrument.

Justerat och klart 🙂

En ny koll i TV-rummet visade att det blev mycket bra signal. Eftersom +3 dB är en fördubbling så är +6 dB faktiskt 200% bättre.

Det här serviceuppdraget ledde till frågan om vem eller vilka som kommer att ta hand om installationer och service i framtiden när Canal Digital och Viasat ska bilda ett gemensamt bolag?

Viasat har inte lika höga krav på installatörerna som Canal digital har vilket kan bero på ekonomin, när en “billig montör” inte kostar lika mycket eftersom han/hon inte har lika bra kompetens och antenninstrument som en CANT-auktoriserad installatör har.

Så vi får väl se om de väljer Canal digitals CANT-auktoriserade antenntekniker eller Viasats billigare montörer. Men som allting annat så är jag säker på att snålheten bedrar visheten, så jag hoppas att de inte väljer de “billigaste”

Kommentarer inaktiverade.