Boxer ärende 85149

Jag fick en arbetsorder av Boxer till ett ställe där jag vet att det är svårt att få godkänd signal. Jag ringde kunden och berättade att jag skulle försöka fixa antennproblemet, men eftersom det var ett signalmässigt svårt område med lite längre resa än vad som normalt ingår i en inspektion skulle det antagligen kosta extra att få det åtgärdat.

När jag kom till kunden såg jag att de hade en ganska bra antenn som satt monterad strax över 2 meter från taknocken. Enligt felanmälan hade de problem med att signalen försvann ibland och just “ibland” kan vara svårt att hitta.

Så jag gjorde en kontrollmätning och såg det var hyfsad signal, förutom MUX6 som innehåller HD-kanaler.

Men sen såg jag att signalen blev starkare och svagare. Mux 1 fick helt plötsligt bara 18,2 dB i MER-värde när den nyss hade 23 dB. Jag konstaterade att det var fel i Televes-antennens inbyggda BOSS Tech-system, som automatiskt justerar signalnivån på den mottagna signalen. Därför pendlade signalstyrkan upp och ner …..

Kunden och jag klättrade upp på taket där jag gjorde ytterligare en kontrollmätning på den befintliga antennen för att verkligen konstatera att den var defekt. Sen gjorde jag en testmätning med en handhållen logperiodisk antenn och såg att det inte var så lätt att erhålla godkänd signalkvalitet.

Eftersom kunden hade följt med upp på taket så kunde jag repetera vad jag hade sagt tidigare, att Boxer har gränser när det gäller ersättningen och att denna ersättning högst troligt inte skulle räcka i detta fallet där det var svårt att få godkänd signal. Men för att hålla ner kundens kostnad skulle jag försöka få Boxer att betala mig det maximala beloppet som för närvarande är 3125 kronor inklusive moms.

Jag informerade även kunden att det var hopplöst att få in godkänd signal från Mux 6 som sänder HD-kanalerna.

Den bästa signalen fick jag nån meter lägre än vad kundens gamla antenn var placerad och när jag hade fått godkännande av kunden så kunde jag justera och skruva fast den logperiodiska antennen.

För att signalen skulle räcka ända ner till TV-apparaterna var jag tvungen att montera en förstärkare ute vid antennen. Men innan jag hämtade en förstärkare i servicebilen frågade jag kunden om han godkände en eventuell extra kostnad för en sådan.

Inomhus satt det en till förstärkare, men efter den var signalen riktigt överstyrd, så signalkvaliteten blev usel. Jag kopplade om några kablar och tog bort inomhusförstärkaren, sen blev det lite bättre signal inomhus.

Även i sovrummet blev det skapligt. Men ska det bli helt perfekt så är det faktiskt parabol som gäller.

Ett annat ärende där Boxer betalade ungefär hälften kan ni läsa om > här <


Edit 2019-07-31:

Men efter detta så körde kunden ett fult trick. Trots att han hade godkänt att mitt arbete skulle kosta extra, eftersom det inte var av typen “enklare åtgärd inom närområde” som Boxer betalar 1625 kronor för, så bestred de min faktura. Så det slutade med att kunden skruvade bort antennen och förstärkaren som jag hade skruvat dit.

Men det jäkligaste av allt är nog att de nyttjade mina mätningar och justeringar. När jag kom dit för att hämta min antenn, såg jag att de hade köpt en ny antenn och monterat exakt på stället där jag hade mätt ut bäst signal. 🙁

Dessutom har de nytta av omkopplingarna jag gjorde inomhus.

Men Boxer ställer i alla fall upp, så jag ska få alla pengar som de beviljade mig för jobbet.

Kommentarer inaktiverade.