Felet hittat på 5 minuter.

Den 24 mars skapades ett serviceuppdrag som jag fick den 4 april, dvs. efter 11 dagar. Jag ringde upp kunden som berättade att det har varit problem under en längre tid. Det hade även varit en annan montör där som tillslut, efter att han hade kollat nere i vardagsrummet och uppe på taket 8 – 10 gånger, “trodde” att det var kabeln som det var fel på. Men hur kan man tro? Tydligen så har inte alla tekniker bra mätinstrument.

Det är i alla fall lite sjukt att kunden har behövt vänta så länge när det tydligen har varit ett återkommande fel under lång tid.

Dessutom har nån på Canal digitals kundsupport lovat att allt ska fixas GRATIS. Men det är tydligt beskrivet i serviceärendet ”Felsökning” att det ingår en okulär besiktning och felsökning utan extra material. Material som t.ex. kabel i det här fallet och arbetstid för åtgärd debiteras kunden.

Enligt kunden så var det en väldigt lång kabel uppifrån taket, som var mycket krångligt dragen. Att byta den tar säkert flera timmar, trodde kunden.

– Men då kommer det nog att kosta extra, för jag får bara 900 kronor av Canal digital, svarade jag.
– Då säger jag upp skiten, svarade kunden.

– Vi får väl se vad jag kommer fram till hemma hos dig. Jag får väl helt enkelt se vad det är för fel innan jag föreslår en åtgärd, svarade jag.

Så idag när jag kom till kunden så jag direkt att kabeln var för kort.

Jag kopplade in instrumentet och gjorde en kontroll av signalen som kunden hade.

Det var faktiskt godkänd signal.

Men jag bytte ändå till Sat-CR-24 mikrovågshuvudet som kunden hade fått av Canal digital, eftersom han hade en OnePlace-mottagare.

Efter justering såg jag att signalstyrkan var 84,3 dB på frekvensen 1210 MHz. Sen kopplade jag in kundens kabel.

5 minuter senare hade jag kopplat in instrumentet nere i vardagsrummet och såg direkt att signalstyrkan var nere på 55,8 dB. Det försvann alltså 28,5 dB vilket motsvarar ca. 125 meter kabel. Men eftersom kabeln inte var längre än ca 20 meter var det problem – ett stort problem. Det tog mig alltså 5 minuter att hitta felet som den andra så kallade teknikern inte hittade på flera timmar.

Bort med den gamla kabeln som var fastsatt med icke godkända klammer. Det är inte första gången som jag byter kabel som nån så kallad installatör har förstört med häftklammer. Visst, det går fort att montera kabeln, men det blir garanterat fel efter en stund. Men då har montören hunnit lämna platsen, så nån annan får fixa problemet.

Jag drog lite längre kabel så att den blev snyggt fastsatt också.

Det färdiga resultatet i vardagsrummet.

Så nu har Canal digital ännu en nöjd kund. Jag hoppas bara att Canal digital slutar att skicka ut amatörer som förstör kablar med klammer, samt att de inte vet hur de ska hitta och åtgärda fel.

Canal Digital – Felsökning – 904070

Kommentarer inaktiverade.