Ett fritidshus i radioskuggan.

Här hade kunden försökt att montera antennen själv, men tillslut gav han upp och jag förstår det, för det var verkligen inte lätt. Men jag upptäckte ganska snart att det var en aktiv Televes-antenn som kunden hade köpt. Aktiv = att den har en inbyggd förstärkare och en sådan kräver 12V spänning i koaxialkabeln för att fungera. Så när jag matade på ström med instrumentet kom det signal.

Det fanns massor av signaler i olika riktningar, men ingen var riktigt bra. Här hittade jag Mux 1 från masten i Borlänge.

Mux 7 från Borlänge var ganska bra, men den frekvensen har inte några intressanta kanaler.

När jag riktade antennen mot masten i Gävle, blev det skapliga Muxar, men bara skapliga, dvs. ej godkända.

Ståendes på taket riktade jag in antennen mot Borlänge och gjorde en datalogg. Då kunde jag snabbt konstatera att det var bara att glömma Borlänge.

Sändningarna från Gävle var i alla fall bäst.

Lite teknisk data från Mux 2, Borlänge.

Tillslut var det bara att mäta in max signal från Gävle och skruva fast antennen.

Nere i vardagsrummet gjorde jag en datalogg för att dokumentera vad det gick att åstadkomma. Det ska ju vara minst 25 dB i MER-värde, vilket det tyvärr inte blev på alla Muxar, men det fanns inget annat att göra. I kolumnen LM (Link Margin) längst till höger, kan man se hur mycket marginal det är till störningarna. Mux 3 är alltså sämst med 4,5 dB i Link Margin, men om halva signalen försvinner är det ändå 1,5 dB kvar, så anläggningen kommer sannolikt att fungera utan irriterande störningar

Tyvärr klarade inte kundens TV den nya standarden DVB-T2 heller, så för att få in alla TV-kanaler krävs det även en ny TV eller en Boxer-mottagare.

Kommentarer inaktiverade.