Findus gjorde en felanmälan.

Findus bor i ett hyreshus med 12 lägenheter och när bilden på TV’n försvann gjorde han en felanmälan.

När jag kom till hyreshuset såg jag att det satt en VHF- och en UHF-antenn på taket.

På vinden kunde jag snabbt konstatera att Digiality selektiv-förstärkaren hade gett upp.

Jag gjorde en koll för att se vad UHF antennen lämnade för signal och den var helt OK.

VHF antennen däremot lämnade ingen signal av värde, så där krävs en åtgärd uppe på taket.

Det krävs en ny selektiv förstärkare, men en sån hade jag inte i servicebussen. Däremot hade jag en vanlig bredbandsförstärkare som jag monterade lite provisoriskt så att Findus m.fl. skulle få bild på TV apparaterna till helgen.

Cirka 80 dB på UHF kanalerna borde räcka, tänkte jag.

Problemet när man använder en vanlig förstärkare är att den förstärker rubbet, alltså även de frekvenser/sändare man inte vill ha in i nätet.

När jag kom in i en lägenhet för att kontrollmäta såg jag att de hade riktigt gamla 60 ohms antenn-uttag. Det är inte “bara” att byta ut såna, för då måste man även byta alla antennkablar i hela huset. En omfattande renovering med andra ord.

Den här hyresgästen såg bara de fria kanalerna och de gick in skapligt. Den provisoriska signalen blev inte helt godkänd, men det är en bit ovan pixelnivån, så hon klarar sig säkert utan störningar.

Nästa hyresgäst hade några dB bättre signal så även där funkade de fria kanalerna.

Hos Findus blev det ytterligare bättre.

– Men kolla … äntligen funkar TV’n, tyckte Lurvas.

Men apropå den provisoriska reparationen så tyckte hyresvärden att det är lika bra att samtliga hyresgäster kopplar in sina TV-apparater till fibernätet som är indraget i fastigheten, så den provisoriska reparationen blir kanske inte så långvarig.

Kommentarer inaktiverade.