12 år med samma ersättning!


Den 23 februari 2005 skrev jag under Canal digitals avtal om “fri installation” men sedan dess har min och alla andras tim- och resedebitering ökat med minst 30%

Ersättningen borde naturligtvis vara indexreglerad och fungera som en indexklausul i ett hyresavtal:
“En indexklausul fungerar helt enkelt som så att hyran räknas om med hjälp av förändringen i KPI (konsumentprisindex). Har KPI gått upp ökar alltså hyran, medan om KPI går ned minskar hyran med samma nivå som KPI.”

Det är väl inte rimligt att ha samma ersättning i 12 långa ÅR? Kostnaderna stiger, så redan för flera år sedan upphörde ersättningen att täcka resekostnaden. Hur mycket har din lön ökat sedan år 2005?


Enligt överenskommelsen som vi gjorde år 2005 skulle följande ingå i en normal installation:

  • Montering av levererat väggfäste och parabol på södervägg, max 3 meter upp. Kabeldragning och fastsättning av bifogad koaxialkabel med bifogade klammer på trävägg, inkoppling och uppstart av satellitmottagaren samt grundläggande instruktioner om hur du byter kanal etc. Totalt ca 2 timmar arbete.
  • Resa tur och retur, upp till ca. 30 – 40 km.
  • Restid ca. 30 minuter.

Eftersom ersättningen till oss installatörer är densamma idag 12 år senare så kan jag försöka räkna baklänges och se hur mycket ersättningen räcker till. Installationsarbetet som montering, justering av parabol, samt kabeldragning och driftsättning av en standard satellitmottagare tar fortfarande ca. 2 timmar i anspråk, så alltså täcker inte ersättningen resekostnaden med servicebussen.

– Tar du så mycket i timmen, undrar du som är anställd?
– I slutändan efter att jag har betalat moms, sociala avgifter, revisorn, firmabilen, verktyg, och antenninstrument mm. så blir min lön förhoppningsvis lika som den anställde arbetarens lön.


Egentligen skulle jag kunna debitera extra om det är en installation som på huset nedan.

När jag var i Bergen, Norge och jobbade med nätverksinstallationer i villor och lägenheter så körde Telenor med ett liknande koncept som Canal digital och Viasat har i Sverige. Kortfattat – “Teckna ett abonnemang så får du en router och en TV-box installerad” Ungefär som här “Teckna ett abonnemang så får du en parabol och en satellitmottagare installerad”

Vad som ingick i Norge var att montera detta på snabbaste enklaste sättet. In med CAT-5 kabel från fibermodemet till routern och vidare till IP-TV-boxen. Men om jag ansåg att det inte skulle bli bra Wi-Fi signal i villan om routern placerades bredvid fiberkonvertern i källaren, så föreslog jag en annan lösning för kunden, som t.ex. kabeldragning till- och montering av routern i hallen. Men eftersom det skulle ta extra arbetstid i anspråk så skulle det kosta extra. Svaret från kunderna blev ALLTID – gör vad som blir bäst, vi betalar vad det kostar!

Detta leder till frågan om det inte är rimligt att göra likadant när det gäller “fri installation” av paraboler? Kolla in bilden nedan …. om jag hade satt Canal digital-parabolen på väggen utanför vardagsrummet (där Viasat-parabolen sitter) så hade installationen tagit ungefär 2 timmar. Men nu monterade jag den på en annan vägg bara för att slippa eventuellt parabolbyte efter framtida snöras. Den här installationen tog 3 timmar totalt, pga att det var högt upp, sluttande mark, is, taggbuskar och jobbig kabeldragning.

Frågan är om jag inte skulle ha sagt till kunden från början att; – en enkel basinstallation ingår, men montering på den andra väggen kostar 1000:- extra.

Det som kan bli problem är om du som kund vidhåller att försäljaren minsann har lovat att “allt ingår” och jag monterar parabolen på det enklaste stället. Vad händer då om parabolen blir förstörd efter ett snöras? Vem är då ansvarig? Långa diskussioner kan uppstå, men att något måste göras när den 12 år gamla ersättningen inte täcker alla utgifter är helt klart.

Viasat betalar faktisk ännu mindre och det betyder att jag får göra om en massa jobb hos missnöjda kunder. Men programbolagen vill faktiskt pruta ännu mera på installationskostnaden, så snart är nog alla svenska tekniker ersatta av polacker och rumäner etc.

En annan lösning på problemet, om nu programbolagen inte vill, kan eller har råd att höja ersättningen enligt konsumentprisindex, skulle vara att de slutar kalla det hela “fri installation” Att benämna det hela som ett installationsbidrag skulle väl inte heller vara helt fel?

Kommentarer inaktiverade.