100% av vadå?

När jag kom till den här kunden fanns det ingen signal alls inne vid TV’n, alltså nada, ingenting, inte ens brus eller en usel signal. Så efter lite felsökning konstaterade jag att det var ett kabelbrott någonstans. Men innan jag bytte kabel så kontrollmätte jag med en handhållen testantenn på taket, men signalen var inte bra på de 2 högsta frekvenserna, så en ny antenn eller antennförstärkare skulle inte göra någon nytta. Men jag drog i alla fall en ny koaxialkabel så att de kunde se de flesta TV-kanalerna samt att koaxialkabeln kan användas till en framtida parabol.

Mätresultaten inne efter att signalen hade passerat 20 meter koaxialkabel. Som synes är signalen från MUX5 inte godkänd och signalen från MUX6 är så dålig att den inte ens gick att mäta.

Men nu till de sensationella!
Humax boxen tyckte att det är 100% signalkvalité på MUX6  trots att signalen är långt under gränsvärdet både i styrka och kvalité. Otroligt nog blev det t.o.m. bild på HD-kanalerna. Bild ja, men väldigt nära pixelnivån.

Så vad lär vi oss av detta? Jo att 100% inte betyder ett dugg. 100% av vadå är frågan.
Canal Digitals boxar däremot, har en signalmätare som man kan lita på. 🙂


Det finns fler som hade bild på TV’n trots dålig signal:

Kommentarer inaktiverade.