Boxer ärende 14779

Enligt felanmälan från Boxer så var det inga problem alls med kanalerna som sänder från Nät 1, 2 och 4. Att signalen från Nät 3 saknades verkade däremot konstigt eftersom jag själv har monterat Wisi gitterantennen för ca. 10 år sedan och på de antennerna blir det aldrig fel. På den tiden fanns det bara Nät 1 – 4 i drift så Nät 5 – 7 har tillkommit senare. Själva felanmälan från Boxer var alltså att kunden saknade kanaler från Nät 3, 5, 6 och 7.

Så jag började felsökningen med att koppla in instrumentet och får se en oerhört svag, eller en så gott som obefintlig signal. Kolla spektrumet nedan!! Helt otroligt, signalerna syns knappt ovanför brusmattan och det var inte ens möjligt att erhålla ett uselt mätvärde, för det är sämre än så. Detta är ett klockrent exempel på när en TV-tittares signal är långt under “pixelnivån” (Den röda markören är placerad på frekvensen för Nät 1)

Så där dåligt kan det inte vara tänkte jag och följde kabeln. Bakom soffan hittade jag en fördelare där kabeln med den inkommande signalen såg aningens misshandlad ut. Felet funnet trodde jag, men det visade sig att det även var felkopplat, för på fördelarens ingång satt en kabel som inte gav någon signal överhuvudtaget. Den inkommande signalen kom via den vita plastkontakten som var ansluten på fördelarens ena utgång. (till vänster i bild)
Från den kabeln fanns det i alla fall godkänd signal från Nät 1, 2, 3 & 4.

Men eftersom kunden saknade antenn till VHF-området som sänder MUX 7 klättrade jag upp på stegen och gjorde en kontrollmätning med en handhållen Logperiodisk antenn. Men precis som jag misstänkte så går det inte att få in annat än Nät 1 – 4. Det är helt enkelt för dålig signal i området, vilket jag kände till sedan tidigare.

Det var bara att konstatera att den 10 år gamla Wisi EE06 UHF-gitterantennen presterade bäst.

Tillslut kunde jag konstatera att det endast går att erhålla godkänd signal från Nät 1 – 4 inom rimliga ekonomiska gränser. Men det är klart att skulle man stacka 4 stora antenner så kan man teoretiskt uppnå önskade signalvärden, men det det är bortom rimliga ekonomiska gränser.

Jag informerade kunden om vilka kanaler som är möjliga att ta in via Nät 1 – 4 samt att om fler eller andra kanaler önskas så återstår bara att skaffa en parabol och ett abonnemang från Viasat eller Canal Digital. Men kunden hade sedan tidigare ett Boxer Flex 8 abonnemang och tyckte att räckte att kunna välja 8 favoriter av kanalerna som sänder via Nät 1 – 4.

Kommentarer inaktiverade.