Elbes radio & TV i Skutskär.


Heine på Elbes radio & TV i Skutskär hade massor av jobb, men tyvärr hade han gjort sig illa i foten, så jag åkte dit för att hjälpa honom att montera ett tiotal Canal Digital anläggningar.

Vi började med att köra till ett radhusområde i Älvkarleby där åskan hade slagit ut den gamla analoga TV-centralen.
R.I.P gamla analoga enheter, men nu är det digital TV med bild i HD-kvalitet som gäller. 🙂

Vi monterade den första parabolen på hus 33 där det krävdes ett extra väggfäste* med maströr pga. skymmande träd.


Sen gick vi till hus 31 där katten Vasse lipade åt oss, för han trodde att vi skulle fuskmontera åt Viasat. (mer om detta nedan)

Men när han fick höra att han skulle få Animal Planet i HD-kvalité från Canal Digital blev han glad. 🙂

Monterad & justerad.


Sen fortsatte vi på hus 25, där det krävdes ett väggfäste med maströr som inte ingår i leveransen från Canal Digital. Vi monterade det för att inte parabolen skulle hamna i ett läge där det är risk för snöras.


Även på hus 17 krävdes det ett väggfäste med maströr, som kunden fick betala extra* för.


På hus 13 krävdes det också ett extra fäste med maströr. Parabolen monterades, kabeln anslöts till SAT-CR utgången och drogs in till två satellitmottagare.


Vid hus 58 var det mycket träd, men det gick att hitta en liten lucka. Här krävdes det inget extra material så här blev det en “fri basinstallation”


Hus 36.
-Du drar väl inte kabeln som Viasat gjorde hos grannen, frågade den något oroliga kunden och pekade på grannens hus.

-Nej naturligtvis inte, svarade jag och satte igång. När jag var klar såg kunden knappt den snygga kabeldragningen under takfoten och det är ju det som är meningen, eller hur?
Jag fick med beröm godkänt. 🙂


Om man vill kolla på fula kabeldragningar så kan man kolla in där Viasatparabolerna sitter.


Kabeln fastsatt med icke godkända häftklammer längst ner på panelen …. vilken rysare. 🙁


På hus 54 monterade jag parabolen estetiskt rätt placerad i hörnet på husgaveln.


På onsdagen körde vi till Mehedeby där vi monterade parabolen på en tegelvägg.


Sen körde vi tillbaka till Älvkarleby, monterade parabolen på hus 56 och drog kablar till 2 st. digitalboxar.


Totalt tio monteringar, där det krävdes extra material vid hälften av installationerna, rimmar mycket illa med Canal Digitals säljares löften om att allt ingår i den “fria installationen” Men i det här fallet var det inga problem, för Heine hade noggrant upplyst alla kunder om vilket material som krävdes för en fullgod installation.


* “Betala extra” har jag skrivit i texten till hälften av bilderna, så nu undrar ni säkert hur mycket? I det här fallet gick det åt ett 2 meters 2″ maströr + lite eget hopplock av diverse väggfästen. Det tillkommer även lite kostnad för den extra arbetstiden det tar för att få dit röret exakt i lod. En normal extra debitering för detta (på bilderna ovan) är ca. 1 000 kronor inkl. moms per hushåll. Men i det här fallet var det många kunder på samma ställe, så de fick ett specialpris vilket innebär ca. 40% rabatt. 🙂

Kommentarer inaktiverade.