Anna-Karin Hatt svarar TV-cheferna

För två månader sedan lämnade TV-cheferna Eva Hamilton vd SVT, Casten Almqvist vd TV4-Gruppen och Jonas Sjögren vd SBS Discovery, tillsammans in ett brev med kritik mot beslutet att avsätta 700 MHz-bandet åt mobila bredbandstjänster. Nu svarar IT- och energiminister Anna-Karin Hatt på kritiken. Hon är tvärt om övertygad om att beslutet kommer att bli framgångsrik och gynna både TV-branschen och telekombranschen.

Regeringens beslut från 27 februari är grundat och fattat efter noggranna övervägande kring behovet av frekvenser för dels marksänd TV, dels mobila bredbandstjänster.
”Regeringen är medveten om att vi i Sverige vill ha både bra TV-tjänster och bra mobiltelefoni och mobil bredbandstäckning. Vi ser och förutser en kraftig utveckling av efterfrågan på mobila tjänster och behov av kapacitet i näten. Allt fler av oss förväntar oss tillgång till internet och bredband när som helst och var som helst, t.ex. i tåget, i bilen och i skidbacken. Tillgången till bredband och mobiltelefoni utgör också basen för väldigt många företag och arbetstillfällen. Därför har den stor betydelse för sysselsättning och ekonomisk tillväxt”, skriver ministern i sitt svar.
Beslutet kommer också att forcera teknikskiftet för marksänd TV från DVB-T till DVB-T2.
”Åtminstone vissa hushåll och företag kommer därmed att behöva byta ut äldre digital-boxar, eller köpa till en sådan box till TV-apparater vars mottagare bara klarar DVB-T. Detta teknikskifte skulle emellertid ändå ske, oavsett hur beslutet om sändningsutrymme för marksänd TV utformats. Den avvägning som regeringen har gjort har också noga beaktat TV-tittarnas intressen. Man får dock inte glömma bort att vi alla i princip är såväl TV-tittare som användare av mobilt bredband”, skriver Anna-Karin Hatt.
”Ett omfattande arbete kommer att krävas för att få alla bitar på plats inför brytdatumet den 1 april 2017. Det är därför viktigt att alla berörda aktörer gör sitt bästa för att göra övergången så bra som möjligt för allmänheten. Jag är övertygad om att den process som nu inleds kommer att bli framgångsrik, och att det beslut som fattats gör det möjligt för såväl TV-branschen som telekombranschen att erbjuda ännu bättre tjänster till alla som bor i Sverige”, skriver IT- och energiminister Anna-Karin Hatt.


Det börjar bli bråttom.

Senast den 1 april 2017 ska ombyggnaden av Teracoms sändarnät, mottagarantennerna till alla villor och huvudcentraler vara klart. Dessutom ska alla konsumenter ha skaffat nya boxar!!
Jag hoppas verkligen att inte DVB-T2 systemet redan då är för gammalt. Läs mer här

140376641217476600_resized-1944809

Kommentarer inaktiverade.