Förbud mot olovlig avkodningsutrustning?

Pressmeddelande från Kulturdepartementet:

139394858391504700_resized-9136950Idag överlämnades propositionen Olovlig hantering av avkodningsutrustning till riksdagen. I propositionen föreslår regeringen att så kallad privat olovlig cardsharing förbjuds från och med 1 augusti 2014.

– Att ha tillgång till betal-tv-kanaler utan att betala för det bör inte vara tillåtet, eftersom det i slutändan drabbar dem som faktiskt betalar för sina tv-kanaler. Därför tycker jag att det är viktigt att den här lagändringen kommer till stånd, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Eftersom problemet fortsätter att växa och den gällande lagstiftningen inte räcker för att stävja det, ser vi ingen annan lösning än att lägga detta lagförslag, fortsätter kulturministern.

Propositionen innehåller förslag till ändringar i lagen (2000:171) om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Ändringarna innebär att det ska vara straffbart att skaffa eller använda olovlig avkodningsutrustning för privat bruk. Det ska också vara straffbart att tillverka, importera, distribuera, sälja, hyra ut eller installera den olovliga utrustningen, oavsett om det sker kommersiellt eller privat.

Straffet för att skaffa eller använda olovlig avkodningsutrustning för privat bruk ska vara böter. Straffet för övrig privat olovlig hantering ska vara böter eller fängelse i högst två år, vilket redan gäller för kommersiell olovlig hantering.

Fakta om cardsharing:
Så kallad cardsharing är ett sätt att olovligen få tillgång till betal-tv-kanaler utan att betala för det. Ett kort för digitaltv-boxar delas via nätverk och ett enda abonnemang kan på så sätt utnyttjas av ett stort antal användare. Det är i dag straffbart att i kommersiellt syfte driva nätverk för otillåten spridning av krypterat tv-utbud, men det är inte straffbart att som privatperson köpa eller ta del av tjänsterna från ett sådant nätverk.

f20kontakt-4351514

Som installatör undrar jag vad det blir av förslaget: “Det ska också vara straffbart att sälja eller installera den olovliga utrustningen.”
Blir det även förbjudet att installera en parabol som ger signal till den fruktansvärt kriminella apparaten utrustad med ett originalkort?

Det är faktiskt inte alla som har en Dreambox eller liknande bara för att kunna nyttja cardsharing. Många har dessa satellitmottagare bara för att de kan  ta emot och lagra tusentals kanaler från en uppsjö av olika satelliter. Själv har jag en VU+ kopplad till en parabol med 8 LNB vilket ger ca. 6500 TV-kanaler. I mottagaren sitter det ett original Canal digitalkort.

f20kontakt-4351514

Uppdatering 2014-03-15
Diskussioner pågår i tråden Brottsligt att knäcka betal-tv på www.minhembio.com

Kommentarer inaktiverade.