Testsänder Ultra-HD i marknätet.

Ett pressmeddelande från Teracom:

Boxer och Teracom är först i Norden att testa skarpa Ultra HD-sändningar över DVB-T2 i marknätet.

139117381894712400_resized-5333622

– I takt med att tittarnas tv-skärmar blir större efterfrågas högre upplösning allt mer. När marknaden och tekniken är mogen är Ultra HD ett naturligt utvecklingssteg för oss och det är därför väldigt spännande att redan nu testa tekniken på riktigt säger Andrea Gisle Joosen, vd Boxer Sverige.

– Marksänd tv har funnits i cirka 60 år. Genom att testa och anamma ny teknik vill vi visa att marknätet kommer vara lika relevant om ytterligare 60 år. Att testa Ultra HD-utsändningar är ett sätt att lära oss mer om tekniken och säkerställa förutsättningarna för den dag tekniken slår igenom på allvar säger Stephan Guiance, vd Teracom Sverige.

Testsändningarna sker i samarbete med Broadcom Corporation, som står för digital-tv-mottagaren och Samsung Electronics, som levererar tv-skärmar med stöd för 4K Ultra HD. Ultra HD-utsändningarna sker från Nackamasten i Stockholm på en tillfällig testfrekvens. Sändningstillståndet sträcker sig fram till mars.

Fakta om 4K Ultra HD

Vad är 4K Ultra HD?

o  Full HD 1080p är idag den vanligaste upplösning på tv-apparater. Full HD tv-apparater har en upplösning på 1920×1080 pixlar. 1920 anger hur många pixlar som finns horisontell led och 1020 anger hur många pixlar som finns vertikal led. En skärm med upplösning i Full HD består alltså av drygt två miljoner pixlar.

o  En 4K Ultra HD-skärm har istället en upplösning på 3840×2160 pixlar vilket innebär att den består av drygt åtta miljoner enskilda pixlar, det vill säga skärmen har fyra gånger så många pixlar som på en Full HD-skärm.

o  Att bilden består av fler pixlar innebär att man kan bygga ännu större tv-apparater med bra bildåtergivning.

Vilken utrustning används i testet?

o  4K Ultra HD materialet är kodat med Thomsons senaste kodare ViBE VS7000 med support för HEVC

o  Utsändning sker över DVB-T2 från stationen Stockholm Nacka

o  Digital-TV-mottagare med Broadcom’s BCM3461 DVB-T/T2 mottagare och BCM7252 chip för avkodning HEVC/4K Ultra HD

o  Samsung 4K Ultra HD TV-apparater modell 65UF900 och 55UH900

När kommer 4K Ultra HD i marknätet på riktigt?

o  Vi ser att trenden mot allt större och bättre tv-skärmar fortsätter, vilket också ställer högre krav på bättre kvalitet i tv-utsändningarna. Ultra HD är utrymmeskrävande och är fortfarande en teknik i sin linda. Det är tekniskt möjligt att sända Ultra HD i marknätet redan idag, men det är upp till branschen och Myndigheten för Radio och TV att avgöra när tiden är mogen för permanenta Ultra HD-sändningar.

Kommentarer inaktiverade.