Boxers Installatörsportal – 2015

Här är foton samt information från några ställen där jag har mätt signalstyrka och åtgärdat antennsystem via Boxers Installatörsportal. De är inlagda i datumordning med det senaste överst. Om du vet ett speciellt ärendenummer är det snabbast att använda sökrutan här på webbsidan.

Några ställen är faktiskt lämnade utan åtgärd, eftersom den låga signalnivån på platsen gör det omöjligt att ta emot marksänd TV. I de fallen kan jag bara råda kunden att avsluta Boxer-abonnemanget så jag kan installera en parabol istället.


20151203 – Boxer ärende 27876

Via Boxers installatörsportalen fick jag en felanmälan som sa att det ”bara” fattades kanaler som sänder via MUX 7 på VHF-området. Men jag kände igen adressen och mindes att jag hade varit till katten Tage förut. Läs mer om detta här.
20151203-boxer-27876-felanmalan
En bekant gammal Televes UHF-antenn, nu monterad på lillstugan.
20151203-boxer-27876-uhf-antenn
Jag bytte en dålig kabelkontakt, kopplade in instrumentet och fick se att endast MUX 2 och MUX 4 hade godkända värden. Möjligen hade jag kunnat få MUX 1 till MUX 4 godkänt, men det är gränsfall trots att skogen är avlövad nu. Till våren och sommaren blir det garanterat sämre, så jag vågade inte chansa. Dessutom ville kunden ha alla kanaler och inte bara vissa.
20151203-boxer-27876-datalogg
De högsta frekvenserna där MUX 5 och MUX 6 sänder var för långt under godkänt värde att det skulle vara möjligt att fixa. Instrumentet låste inte ens in på MUX 6, så dåligt var det. Men som sagt, det är ett problemområde med en ås som skymmer sändningarna från Gävlemasten. Dessutom var det instabil signal som svajade upp och ner.
20151203-boxer-27876-mux5-mux6
För att få en störningsfri bild återstår bara att skaffa TV via satellit och jag rekommenderade Canal digital.

Tyvärr fick jag höra dåliga nyheter och det var att katten Tage är död 🙁   R.I.P.
20140519boxer-2382-tage
Han är nu begravd i skogsbrynet.
20151203-boxer-27876-tages-grav


20151104 – Boxer ärende 24808

Felanmälan såg lite knepig ut. Varför skulle det vara fel på MUX 4 som sänder mitt i frekvensregistret?
20151104-boxer-24808-felanmalan
Först en koll av antennen ….
20151104-boxer-24808-befintlig-antennEn koll vid TV’n visade att det var hög dämpning på vägen från antennen till digitalboxen och det visade även att det inte var fel på signalen till MUX 4. Men signalen på de högsta frekvenserna till MUX 5 & 6 var ej godkänd så det var bara att fortsätta felsökningen.
20151104-boxer-24808-01
Inne i en garderob på övervåningen var det en konstig koppling som jag tog bort, men att sen få dit kontakter på de mycket korta kablarna i det trånga utrymmet var en rysare. Men kan de bygga en båt i en flaska så kan väl jag få dit ett par kontakter, tänkte jag.
20151104-boxer-24808-tight
Efter mycket arbete kunde jag äntligen få dit en kabel, koppla in instrumentet och mäta signalen från antennen.
20151104-boxer-24808-02
Helt OK signal, men det krävdes en förstärkare om signalen skulle räcka ända ner till vardagsrummet utan att tappa kvalitet. Det blev tyvärr ingen snygg montering i det trånga utrymmet och ett eluttag ska kunden fixa dit.
20151104-boxer-24808-amp
Äntligen blev det perfekt signal i vardagsrummet.
20151104-boxer-24808-03
Siffrorna ovan kan vara svåra att tyda för den som inte är så insatt, men på spektrumet nedan syns det tydligt att signalen är rejält ren långt ovanför bruset.
20151104-boxer-24808-04
…. och i boxens meny gick det att utläsa att både signalstyrkan och signalkvaliteten var 100%, så nu har Boxer ännu en nöjd kund.


20151103 – Boxer ärende 24538

I dag hjälpte jag ännu en av Boxers kunder att få en stabil TV-signal.

När jag såg på felanmälan från Boxer att MUX 1 – MUX 4 var helt OK så tänkte jag att kunden säkert har en gammal UHF-antenn som inte tar in de högsta frekvenserna samt att MUX 7 saknas eftersom den sänder på VHF-frekvensområdet.
20151103-boxer-24538-felanmalan
Mycket riktigt, när jag kom till kunden såg jag att de hade en stor Triax 91 elements UHF-antenn.
20151103-boxer-24538-triax-uhf
Jag började med att koppla in instrumentet för att göra en datalogg. Eftersom instrumentet inte gillar prickar ovanför bokstäverna skev jag ”Inside-at-first” vilket betyder ”Inomhus före åtgärd”  Men instrumentet hittade ingen signal alls!
20151103-boxer-24538-datalogg-01
En koll på spektrumet visade så gott som ingenting nere i bruset. Det var faktiskt helt otroligt hur Boxers kundsupport kunde komma fram till att MUX 1 – MUX 4 var OK när signalen var sämre än usel. Att kunden hade nån bild överhuvudtaget var också otroligt, men det var ännu ett fall där signalen var över ”pixelnivån”
20151103-boxer-24538-spektrum-1
En kontrollmätning på taket visade att det skulle fungera med en Logperiodisk antenn, så bort med UHF-antennen och dit med en ny TV-antenn.

Jag drog även en ny trippelskärmad koaxialkabel eftersom den gamla kabeln var skarvad på några ställen så dämpningen blev för hög. Den nya Logperiodiska antennen presterar och efter 15 meter ny kabel såg signalen ut så här >>>
20151103-boxer-24538-datalogg-02
Det är så här det ska se ut, en ren och fin signal med bruset långt nere i botten.
20151103-boxer-24538-spektrum-2
Se pdf. fil med detaljerade mätresultat här.


20150925 – Boxer ärende 21011

Via Boxers Installatörsportal fick jag uppdraget att fixa en kunds antenn eftersom de saknade TV-kanalerna som sänder via MUX7 på VHF frekvensområdet.
Enligt felanmälan var det ett förhållandevis enkelt fel eftersom den såg ut så här:
20150925-boxer-21011-felanmalan
Jag kopplade in instrumentet för att mäta och konstaterade att ingen TV-kanal hade godkända värden. Det var faktiskt så uselt att det inte ens gick att mäta, så därför tog jag en bild på spektrumet och som ni ser så syns knappt sändningarna ovan bruset. Visst är det otroligt att kunden hade bild överhuvudtaget?
20150925-boxer-21011-vardagsrum
Det är bra mottagningsförhållanden där huset ligger och kunden hade en UHF-antenn monterad på vinden, som jag bytte ut mot en Logperiodisk antenn.
20150925-boxer-21011-ny-antenn
Nu kan ni se vilka bra värden den Logperiodiska antennen presterar.

Men när jag mätte vid digitalboxen klarade inte antennsystemet att leverera signalstyrkan 45 dBμV på MUX 2 och därmed sjönk MER-värdet (signalkvaliteten) under 25 dBμV.
20150925-boxer-21011-vardagsrum-ur-gammalt-uttag
Att signalen var precis under godkänt värde hade säkert inte orsakat störningar, men eftersom jag är så petig bytte jag antennuttag och då erhöll jag godkända signalvärden på rubbet.
20150925-boxer-21011-ur-nytt-antennuttag
Så här efteråt när jag sitter och granskar dataloggar ser jag att det kan bli ännu bättre kvalitetsvärden om jag monterar en bra antennförstärkare på vinden, men om det behövs får tiden utvisa. För just idag visade Boxens meny 100% signalkvalitet på samtliga kanaler?


20150911 – Boxer ärende 19825

Här hade det varit problem under många år och kunden hade testat massor av olika antenner. De äldsta antennerna ser ut så här.
20150911-boxer-19825-20150911-gamla-antenner
Sen hade han testat ett gäng olika UHF-antenner varav detta är den sista.
20150911-boxer-19825-uhf-antenn
TV4 sport flyttade till VHF-bandet så då fick han tips om att skaffa en VHF-antenn. (som inte funkade)
20150911-boxer-19825-vhf-antenn
Tillslut fick jag i alla fall uppdraget via Boxers installatörsportal att åka hem till kunden och mäta upp vad som var fel, så jag klättrade upp på altantaket där det är bra sikt till masten i Gävle. Jag kopplade in instrumentet till en logperiodisk testantenn och körde en datalogg. (automatisk mätning och dokumentering)
20150911-Boxer-19825-datalogg-Logperiodisk-antenn.png
Resultatet som ni ser ovan är riktigt uselt, men det är förvånande att instrumentet inte hittade MUX7, för den låga frekvensen brukar vara lättast att få in.

En koll på spektrumet visar att MUX7 knappt går att urskilja i bruset.
20150911-boxer-19825-mux7
Det syntes inte så mycket av MUX 1 – 4 heller.
20150911-boxer-19825-mux1-4
Ett riktigt hopplöst fall alltså, så det var bara att lägga ner försöken att ta emot marksänd TV från Boxer.


20150910 – Boxer ärende 19695

Boxer skickade ut mig på en Kom-igång-garanti till en ny kund som inte fick in alla TV-kanaler. När jag kom till platsen berättade kunden att de hade köpt den nya UHF-antennen för 449:- på Biltema.


Jag klättrade upp på taket och kopplade in antenninstrumentet.


Att MUX7 är ”Unknown” var förväntat eftersom den sänder på VHF-området som den här antennen inte är konstruerad för. Men mätvärdena i övrigt var totalt usla, det är faktiskt det sämsta jag har sett på länge. En antenn i den här storleken bör ge betydligt bättre signal. Jag har ju sålt och installerat många antenner av den här modellen tidigare och de har fungerat klockrent.
20150910-boxer-19695-biltema-antenn
Jag hämtade en Logperiodisk antenn och gjorde en ny mätning. Förvisso mycket bättre, men det var fortfarande problem att få en godkänd signal på MUX 3.

Så jag hämtade en UHF-gitterantenn från servicebussen och gjorde en ny mätning. Men den levererade inte heller godkänd signal på MUX 3, 5 och 6.
20150910-boxer-19695-televes-gitter
Jag hade mina föraningar eftersom villaområdet ligger bakom ett berg som gör det svårt att få in godkänd signal till marksänd TV i flera av grannhusen. Signalen från TV-masten i Gävle är svag på platsen, men det var ganska nära godkänd signal, så jag hade en lång diskussion med Boxer om att montera en Televes DAT 790 antenn. Men de tvivlade på att det skulle bli godkända värden med en sådan antenn, så de tackade nej. Så därför återstår bara TV via satellit för kunden.

Uppdatering 20151208

– Fast vi har den sämsta skiten som du här skriver så ringde vi en annan installatör och han fick allting med alla kanaler att fungera utan problem, sa kunden.

Jag svarade:
– Menar du att Boxer skickade nån annan som fick godkänd signal på Boxers samtliga TV-kanaler?
Vad fick han för mätvärden? Fick ni se någon datalogg? Har han ingen datalogg skulle jag vilja göra en kontrollmätning inne vid er TV. Det kostar inget, jag vill bara göra det av eget intresse samt att jag vill veta om jag ska fortsätta samarbetet med Boxer. Möjligen fick den montören signal över pixelnivån och chansade att det funkar, men jag vågar aldrig chansa. En viktig fråga återstår dock, hur gjorde han med kanalerna från MUX 7 som sänder på VHF-området? Jag skrev inte att ni har ”sämsta skiten”, men ni kanske tolkade det så? Jag skrev att ni har en Biltema UHF-antenn som inte ger den signalen som en antenn i den storleken borde göra, men det kunde ju inte ni veta och jag har inte hackat på er för det heller. Att antennen inte lämnar önskad signal är något Biltema ska lastas för, inte ni och inte jag heller.

Det var ju mycket svårt att erhålla godkända signalvärden och det står i mitt samarbetsavtal med Boxer att jag måste uppnå godkänd signalstyrka och signalkvalitet på samtliga kanaler. Jag hade faktiskt diskussioner med Boxer angående ert ärende och jag menade att det troligen skulle fungera med en Televes DAT 790 antenn med en inbyggd förstärkare. En sådan antenn tar dessutom in VHF området som er Biltema-antenn inte gör.

Men Boxer menade att mina mätvärden var för långt ifrån godkända värden, så de vågade inte chansa att betala mig för några timmar arbete med en ny testmätning med en DAT790 antenn.
Mvh Magnus Andreasson

Uppdatering 20160315
Det sitter numera en ny antenn på huset! Visst är det konstigt när antennen från Biltema var så bra, eller hur?

Dessutom ser den ungefär likadan ut som Televes DAT 790 antennen som jag föreslog, så det känns som att någon har utnyttjat mina mätningar och kunskaper.


20150608 – Boxer ärende 14779

Enligt felanmälan från Boxer så var det inga problem alls med kanalerna som sänder från Nät 1, 2 och 4. Att signalen från Nät 3 saknades verkade däremot konstigt eftersom jag själv har monterat Wisi gitterantennen för ca. 10 år sedan och på de antennerna blir det aldrig fel. På den tiden fanns det bara Nät 1 – 4 i drift så Nät 5 – 7 har tillkommit senare. Själva felanmälan från Boxer var alltså att kunden saknade kanaler från Nät 3, 5, 6 och 7.

Så jag började felsökningen med att koppla in instrumentet och får se en oerhört svag, eller en så gott som obefintlig signal. Kolla spektrumet nedan!! Helt otroligt, signalerna syns knappt ovanför brusmattan och det var inte ens möjligt att erhålla ett uselt mätvärde, för det är sämre än så. Detta är ett klockrent exempel på när en TV-tittares signal är långt under “pixelnivån” (Den röda markören är placerad på frekvensen för Nät 1)

Så där dåligt kan det inte vara tänkte jag och följde kabeln. Bakom soffan hittade jag en fördelare där kabeln med den inkommande signalen såg aningens misshandlad ut. Felet funnet trodde jag, men det visade sig att det även var felkopplat, för på fördelarens ingång satt en kabel som inte gav någon signal överhuvudtaget. Den inkommande signalen kom via den vita plastkontakten som var ansluten på fördelarens ena utgång. (till vänster i bild)
Från den kabeln fanns det i alla fall godkänd signal från Nät 1, 2, 3 & 4.

Men eftersom kunden saknade antenn till VHF-området som sänder MUX 7 klättrade jag upp på stegen och gjorde en kontrollmätning med en handhållen Logperiodisk antenn. Men precis som jag misstänkte så går det inte att få in annat än Nät 1 – 4. Det är helt enkelt för dålig signal i området, vilket jag kände till sedan tidigare.

Det var bara att konstatera att den 10 år gamla Wisi EE06 UHF-gitterantennen presterade bäst.

Tillslut kunde jag konstatera att det endast går att erhålla godkänd signal från Nät 1 – 4 inom rimliga ekonomiska gränser. Men det är klart att skulle man stacka 4 stora antenner så kan man teoretiskt uppnå önskade signalvärden, men det det är bortom rimliga ekonomiska gränser.

Jag informerade kunden om vilka kanaler som är möjliga att ta in via Nät 1 – 4 samt att om fler eller andra kanaler önskas så återstår bara att skaffa en parabol och ett abonnemang från Viasat eller Canal Digital. Men kunden hade sedan tidigare ett Boxer Flex 8 abonnemang och tyckte att räckte att kunna välja 8 favoriter av kanalerna som sänder via Nät 1 – 4.


20150602 – Boxer ärende 14649

Boxer skickade mig till en kund pga. att de saknade TV12, men väl där kunde jag konstatera att inte en enda kanal hade godkända värden. SVT kanalerna från MUX 1 var minst uselt på UHF-bandet. Se den markerade MUX’en nedan.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera de usla värdena.

Sen klättrade jag upp på taket för att kolla in den gamla antennen.

På taket gjorde jag även en testmätning med en logperiodisk antenn och erhöll mycket bra värden.

Därefter ringde jag till Boxer, lämnade prisförslag och fick deras godkännande för åtgärd. Sen var det bara att sätta igång att montera en ny antenn och ny koaxialkabel.

Det färdiga resultatet mätt efter 20 meter koaxialkabel, direkt före digitalboxen nere i vardagsrummet. Hur bra som helst, så här kommer det aldrig att bli störningar.
Mycket siffror är det, men enkelt förklarat är att mottagaren visar 100% på rubbet 🙂


20150429 – Boxer ärende 13383

I dag gjorde jag ännu en mätning åt en av Boxers kunder. Av supporten hade kunden fått rådet att rikta antennen mot TV-masten i Hofors eftersom det blev störningar när tågen passerade!
20150429-boxer-13383-uhf-antenn
Jag visste sedan tidigare att huset ligger i ett område med dålig antennsignal, men eftersom Boxer vill veta mätvärden klättrade jag upp på taket, ställde mig på skorstenen och gjorde en mätning med en Logperiodisk antenn. Men precis som jag befarade var det usel mottagning och strecken ( – – – – ) på bilden nedan betyder att instrumentet inte ens klarade av att låsa in på- och mäta signalen. Då huset ligger i radioskugga är det tveksamt om det ens hjälper att stacka flera antenner.
20150429-boxer-13383-testantenn
Sen gick jag in i vardagsrummet för att mäta signalen som kunden hade in i TV-boxen. Jag ställde in instrumentet för att mäta signalen från Hoforsmasten, men den signalen var så oerhört usel att instrumentet envisades med att slå om till Gävlemasten. Kolla på bilden så ser ni att signalen Power/Level är över miniminivån 45 dBµV vilket kan tyckas vara bra, men eftersom mätvärdena är efter en förstärkare så måste man dra av 20 dBµV vilket gör att den egentliga signalen är mellan 25.5 och 35,5 dB vilket är under pixelnivån. Det syns även på kvalitetsvärdet, det sk. MER-värdet, att signalen är usel. MER-värdet ska vara över 25 dB.
20150429-boxer-13383-after-amp
I och för sig har MUX7 godkända värden, men vem nöjer sig med att bara kunna se kanalerna som sänder därifrån?

Så det var bara att konstatera att det enda som återstår för att få en störningsfri bild är TV via satellit.


20150114 – Boxer ärende 10351

Här monterade jag en ny antenn på gaveln och drog antennkabeln över vinden. Signalen blev helt perfekt med en logperiodisk TV-antennen.


20150107 – Boxer ärende 10315

Jag visste av erfarenhet att det är mycket svåra signalförhållanden på platsen, men jag körde dit och mätte signalen från kundens stora Triax UHF-antenn samt några olika testantenner. Efter mycket arbete lyckades jag i alla fall hitta ett läge där kundens antenn med nöd & näppe gav godkänd signal på UHF-bandet. Så nu var det ”bara” att komplettera med en VHF-antenn, montera antennförstärkare och byta koaxialkabel, men pga. att kostnaden skulle bli ganska hög var jag tvungen att få godkänt av Boxer först.

Några veckor senare hade jag klartecken från Boxer, så jag besökte kunden igen för att åtgärda och komplettera antennanläggningen med en VHF-antenn. Jag började med att återigen koppla in instrumentet till kundens befintliga antenn, men den här gången var signalen usel. Så usel att jag misstänkte ett fel, så jag plockade ner antennen, kontrollerade antenndosan, bytte kabel, skruvade upp den igen och kopplade in instrumentet. Signalen blev nu något bättre, men inte alls godkänd. Faktiskt så långt ifrån att det bara var att lägga ner projektet. Det är ett hopplöst fall – återstår en parabol för störningsfri bild. ….. suck …. där gick det många timmar till ingen nytta.
20150107-boxer-10315-uhf


Klicka på pilen för att komma till indexsidan över jobben via Boxers installatörsportal.right-arrow


Kommentarer inaktiverade.