Arbeten med TV-antenner 2023


20231115 – Nu är det signal strax över pixelnivån.

En kund ringde och berättade att det inte fanns någon signal till TV’n på övervåningen, trots att han hade bytt kabel, men att TV’n i köket funkade bra.

Vi kom överens om en tid och det första jag såg när jag kom dit var att direktorerna på UHF-antennen var felmonterade.


Tyvärr hittade jag ingen bra bild på vad jag menar, men de ska monteras “stående” för att fungera.

Jag gick in i huset och upp till TV-rummet, men där fanns det inte ens en dålig eller svag signal. Då gick jag ner till köket och där var jag tvungen att fixa kontakten innan jag kunde mäta signalen.

Till TV’n i köket hade inte en enda mux godkänd signalkvalitet. Det ska vara minst 25 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin, dvs. marginal till störningarna.

När jag kom till baksidan av huset såg jag att kabeln låg lös över taket. En fara med det är att den kan frysa fast i snön och sen går den av när snön halkar ner. Men så där hade det varit i många år sa kunden, så det håller förhoppningsvis ett tag till.

Jag såg att 4-vägs fördelaren var defekt, så den tog jag bort.

Förutom att vara defekt har en 4-vägsfördelare 7,4 dB dämpning på varje utgång, vilket var onödigt, för i det här fallet räckte det med en 2-vägsfördelare som har 3,5 dB dämpning på varje utgång.

På spektrumet såg jag att muxarna var taggiga i topparna och det beror säkert på att direktorerna var felmonterade på antennen.

Ur kabeln från antennen låg signalen på strax under godkänt värde på mux 3, 1 och 5. För att inte försämra signalkvaliteten en enda dB krävs det en förstärkare före fördelaren, eller allra helst uppe vid antennen.

Jag berättade för kunden att det krävs en förstärkare med spänningsmatning via koaxialkabeln, men kunden ville se om det funkade med en ny fördelare.

Jag gick in till TV rummet och såg att mux 2 som sänder TV3, TV4 och Kanal 5 var helt OK. Även signalen till kanalerna från mux 6 var helt OK. Om du undrar i vilken mux kanalerna sänds kan du kolla här.

Däremot kan det säkert bli störningar på SVT’s kanaler från mux 1.

I köket blev det något bättre med den nya fördelaren, men det skulle helst ha varit en förstärkare.

Jag gick upp till TV rummet igen för att dokumentera signalen.

Som synes krävs det en förstärkare för att få godkänd signal även till TV rummet, men kunden ville inte kosta på en sådan när det blev bra bild.

Helst vill jag inte lämna ställen där signalen inte är godkänd, för risken är ju att kunden blir arg på mig när signalen kommer under pixelnivån.

Men i det här fallet kommer antagligen kunden att följa mina goda råd, som att montera direktorerna rätt på antennen, dra ny kabel genom vinden och montera en antennförstärkare i TV rummet.


20231106 – Åtgärd av TV-antenn i ett område med svag signal.

En man ringde och undrade vad som kunde vara fel eftersom det förekom störningar på de flesta av Boxers TV-kanaler trots att han hade monterat en ny antenn, bytt kabel och monterat ett längre maströr.

– Svårt att säga utan att mäta, svarade jag.
– OK, du får göra ett besök, svarade kunden.

Vi kom överens om en tid, men när jag hörde adressen förstod jag att huset fanns i ett signalmässigt mycket svårt område, så jag var tveksam till att det överhuvudtaget skulle fungera med marksänd TV.

När jag kom hem till kunden såg jag att han hade en Televes DAT 790 antenn som oftast har inbyggd förstärkare. Dessutom såg jag att antennen inte var riktad mot TV-masten i Gävle.

Jag gick in i vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet och såg att signalen var väldigt svag.

Men när jag skickade in 12 volt i antennkabeln vaknade förstärkaren i antennen.

Jag kollade även signalen till Mux 6 som bl.a. sänder Kanal 9.

Jag klättrade upp på taket och justerade antennen så gott det gick. Längst upp på röret blev det bättre signal till Mux 6 men då blev det usel signal till Mux 2. Längre ner blev det bättre på Mux 2, men då blev det dålig signal till Mux 6. Så tillslut skruvade jag fast antennen mitt emellan de två lägena.

När antennen var fastskruvad kunde jag göra en datalogg och som ni ser hittades inte Mux 7, vilket i och för sig kan bero på att antenninstrumentet inte hittade muxen tillräckligt snabbt.

Nere i vardagsrummet igen visade jag kunden hur Mux 2 ser ut när det inte finns någon drivspänning till antennens inbyggda förstärkare.

Med drivspänning blev det faktiskt ganska bra signalkvalitet. Men risken finns att det trots allt blir störningar eftersom den inkommande signalen före förstärkaren låg på -1,0 dB i Link Margin.

Jag gjorde en datalogg av den inkommande signalen med 12 volt drivspänning till förstärkaren och som ni ser hittades även Mux 7.

En koll på spektrumet visar att det inte var några perfekta Simpsons, dvs. att muxarna är raka i toppen. Om ni undrar vilken Mux respektive TV-kanal sänds ifrån kan ni kolla här.

Sen kopplade jag in en Johansson nätdel men efter att jag hade gjort dataloggen såg jag att det var något fel eftersom signalkvaliteten blev dålig.

Jag gick ut i bilen och hämtade en Anttron A007 nätdel istället och då blev det bra.

Resultatet i dataloggen ovan ser ganska bra ut och jag kan bara hoppas att det kommer att fungera. Att bara hoppas låter oseriöst sagt av en CANT-auktoriserad antenntekniker, men det går faktiskt inte att mäta exakt inkommande signal före förstärkaren och det är just signalen in i TV-antennens inbyggda förstärkare som avgör vad det blir för signalkvalitet i slutänden.

Om det inte fungerar så finns det ingen annan antenntekniker som lyckas heller, utan då är det bara TV via satellit och ett abonnemang hos Allente som gäller.


20231018 – Problem att se tyska och holländska TV-kanaler i vardagsrummet.

Jag fick ett uppdrag av Olsbacka TV & Video att fixa en anläggning hos en kund där det inte gick att se tyska och holländska TV-kanaler i vardagsrummet.

Kunden hade 2 st. satellitmottagare för att se tyska och holländska kanaler, varav den ena stod i sovrummet och funkade hyfsat. På vinden stod en annan satellitmottagare där bild och ljud togs ut från satellitmottagarens antennutgång, för att sedan skickas vidare i samma kabel som de marksända TV-kanalerna ner till vardagsrummet. I vardagsrummet stod det en IR-förlängare för fjärrkontrollssignaler som gjorde det möjligt att styra satellitmottagaren på vinden.

Men den gamla satellitmottagaren på vinden gick sönder, så Dick från Olsbacka TV & Video hade ställt dit en satellitmottagare från Sky, men fick det inte att fungera eftersom den satellitmottagaren inte hade någon RF-utgång, dvs. att det inte fanns någon antennutgång som kunde skicka ut bild och ljud i antennkabeln. Så Dick undrade om jag kunde fixa en RF-modulator för att få ner bild och ljud från satellitmottagaren till vardagsrummet.

Allt detta lät onödigt krångligt och det skulle dessutom bli svårt att handskas med eftersom de marksända kanalerna är digitala och signalen från satellitmottagaren skulle bli analog. Dessutom blir det ingen bra bild när signalen är analog, för helst vill man ha HD-signal direkt från satellitmottagaren in i TV-apparatens HDMI-ingång.

Jag bokade i alla fall in ett besök hos kunden så jag kunde undersöka på plats vilka åtgärder som krävdes.

När jag kom dit kände jag igen parabolerna och när jag sökte lite på min hemsida såg jag att jag var där och justerade König-parabolen till Hotbird den 29 oktober 2018.

På den större parabolen som var riktad mot Astra 19,2° öst satt det ett mikrovågshuvud med flera utgångar.

Men kablarna var dragna i en plastlist och det var nåt nytt.

Parabolen till Hotbird hade ett twin-LNB, alltså ett mikrovågshuvud med 2 utgångar.

All signal gick sedan via 2 st. DiSEqC-switchar till 2 st. satellitmottagare.

Jag gick in i huset och började med att kolla signalen till SVT’s kanaler i vardagsrummet.

Sen klättrade jag upp till vinden och kollade den inkommande signalen från TV-antennen på taket.

Mitt antenninstrument tog inte in Mux 7 för det visade sig att Teracom har flyttat den muxen från 184,5 MHz till 658 MHz, så det är dags att uppdatera kanalplanen i antenninstrumentet.

Jag klättrade ner från vinden och kollade signalen i sovrummet.

Men alltihopa var knepigt kopplat så jag kopplade om kablarna och fick bättre signal ut ur förstärkaren.

Jag kollade även om det skulle gå att dra ner en till kabel med satellitsignal till vardagsrummet, men det skulle bli svårt. Så jag gick ut i bilen och hämtade en combiner för att filtrera in satellitsignalen i samma kabel som den marksända signalen.

Sen gjorde jag en ny datalogg i vardagsrummet och såg att signalstyrkan på Mux 1 var 10,1 dBµV högre än när jag kom till kunden.

En koll på spektrumet visade att det var OK signal från TV-masten i Hudiksvall/Forsa.

Jag gjorde även en datalogg i sovrummet.


I vardagsrummet tog jag bort antennuttaget och kopplade in en combiner på kabeln för att få ut satellitsignalen, sen gjorde jag en koll av satellitsignalen via spektrumet.


Nu fanns det satellitsignal i vardagsrummet, men satellitmottagaren från Sky gick det inte att få fart på, så jag hämtade en Echosat satellitmottagare i servicebilen. Sen kopplade jag in den till TV-apparatens HDMI ingång och då fick han se hur bra bilden blev när det var HD-kvalitet.

I sovrummet stod det en gammal satellitmottagare som saknade kanaler så jag gjorde en kanalsökning. Men kanalerna hittades inte och då kom jag på att satellitmottagaren inte la kanalerna i minnet eftersom de numera sänds i HD. Så det blir ett till besök hon kunden för att koppla in ytterligare en Echosat satellitmottagare.


20231011 och 20231016 – Problem med Kanal 9 från Mux 6.

En kund kunde inte se Kanal 9 så han kontaktade mig, men när han sa adressen förstod jag att huset är i ett signalmässigt mycket svårt område. I det området har jag vid flera tillfällen tvingats att ge upp marksänd TV och monterat paraboler istället.

– Men Kanal 9 har ju funkat förut, sa kunden.
– Det var säkert innan de flyttade om kanalerna tisdagen den 5 oktober 2021, svarade jag.

Bara för det letade jag reda på en koll av Mux 2 som jag gjorde den 4 oktober 2021 och som ni ser fanns Kanal 9 i den muxen då.

För övrigt är det mycket lättare att ta emot kanaler som sänds från 498 MHz än vad det är från 674 MHz dit Kanal 9 flyttade.

Jag bokade i alla fall in ett besök och när jag kom dit såg jag att de hade 2 antenner. En mindre Logperiodisk kombiantenn och en Wisi UHF-antenn.


Jag började med att kolla signalen till TV’n på övervåningen och som synes saknades signal till Mux 6 som numera sänder Kanal 9.

Det var så svag signal att instrumentet inte ens kunde tala om vad det var för Mux.

Mux 5 på 546 MHz var inte så bra den heller.

Jag gick ut och kopplade in antenninstrumentet direkt till UHF-antennen. När jag kollade dataloggen såg jag den inte hittade Mux 6.

Jag gjorde en koll av signalen till Mux 7 från den befintliga Logperiodiska antennen.

Jag justerade UHF antennen något och fick faktiskt bättre signal till Mux 6. Sen kopplade jag in en Anttron A318 förstärkare och då blev det riktigt bra.


Mux 7 funkade däremot inte från Wisi UHF-antennen eftersom den muxen sänds från 205,5 MHz på VHF-området.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera och komma ihåg alla värden.

Det blev ganska bra värden från UHF-antennen med Anttron A318 förstärkaren.


Jag hämtade en antenn i bilen och gjorde en kontrollmätning, men det blev inte bättre, så jag kopplade in den befintliga Logperiodiska antennen till förstärkaren, sen gjorde jag en datalogg. Jag konstaterade då att den Logperiodiska antennen levererade sämre signal på mux 5 och mux 6 än vad UHF-antennen gjorde.

Tyvärr hade jag inte rätt förstärkare i bilen så jag kunde bara koppla in UHF-antennen.

En koll av signalen till TV’n på övervåningen.

I vardagsrummet satt det fel antennuttag så det tog jag bort och mätte signalen direkt från kabeln.

Jag fick hem förstärkare med 2 ingångar, dvs. en VHF-ingång och en UHF-ingång så nu kunde jag besöka kunden igen. Dessutom har Johansson 7460L2 förstärkarna lite högre förstärkning.


Jag kopplade in förstärkaren och kollade in spektrumet på Mux 7 från VHF-antennen.

Sen kollade jag spektrumet på Mux 6 från UHF-antennen.

Jag gjorde en datalogg av signalen ut från Johansson 7460L2 förstärkaren.

Sen kollade jag vad det blev för signal till TV apparaten på övervåningen.

I vardagsrummet monterade jag ett nytt antennuttag, sen kollade jag signalen.

Jag observerade även att signalen på framförallt Mux 6 varierade kraftigt. Här var det 27,4 dB i MER-värde.

Men några sekunder senare dök signalen till 19,3 dB i MER-värde. Vid det läget var det bara 1,2 dB i Link Margin, dvs. bara 1,2 dB i marginal till störningarna. Nedan ser ni även vilka kanaler som drabbas av pixlar om LM hamnar på 0 dB eller lägre.

Huset är som sagt i ett signalmässigt mycket svårt område. I fler andra hus i närheten har jag gett upp hoppet om marksänd TV och installerat paraboler istället. Men nu är det så att kunden har Boxers kanaler i sommarstugan så han vill gärna ta med programkortet dit, för där är det mycket bra signal från TV-masten i Gävle.

Om ni vill veta vilka muxar de olika kanalerna sänds ifrån kan ni kolla här och det är ingen gammal information, för den senaste uppdateringen gjorde jag den 16 augusti 2023.


20231004 – Riskebo vindkraftområde förstör TV-signalen till Engelsfors.

En kund som har ett fritidshus i Engelsfors hade problem med signalen från TV-antennen så han kontaktade Elon i Hofors, men de har ingen anställd antenntekniker så de hänvisade till mig.

När jag pratade med kunden i telefonen sa jag att orsaken till antennproblemet med stor sannolikhet beror på vindkraftverken i närheten. Men han ville ändå få det bekräftat så vi bokade in ett besök.

Vid infarten till området finns det en skylt där det står Ängelsfors och 75 meter senare finns det en annan skylt där det står Engelsfors, så vad heter stället egentligen?


Jag hittade i alla fall till kunden och såg att Riskebo vindkraftområde ligger precis i riktningen till TV-masten på Idkerberget sydväst om Borlänge.

De hade en rejäl UHF-antenn och det behövs inget annat, för TV-masten på Idkerberget sänder alla Muxarna på UHF-området. Dessutom har det funkat med den här antennen innan de startade vindkraftverken.

Men jag befarade att vingarna på vindkraftverken slår sönder radiovågorna.
Jag började med att göra en datalogg men frågan var vilken signalkvalitet antenninstrumentet skulle visa när signalen pendlade på det viset. För att visa hur signalen pulserar filmade jag antenninstrumentet.

Precis som jag befarade hade inte en enda Mux godkänd signal.

Som tur är finns det fiber indraget i fritidshuset, men eftersom det är just ett fritidshus vill de inte abonnera helårsvis på TV-kanaler när de bara vill kolla på TV när de är där, oftast på sommaren. Så därför ville de kunna se de fria SVT-kanalerna och den okodade TV4 med hjälp av en vanlig TV-antenn. Men nu har alltså DalaVind förstört den möjligheten för alla i området som vill se TV via marknätet.

Eftersom vindkraftverkens vingar slår sönder radiovågor tycker jag att vindkraftsbolagen ska vara tvingade att betala en viss ersättning till drabbade hushåll. Kanske inte fullt ut, men ett visst bidrag bör de kunna ge när fastighetsägare tvingas att abonnera på TV-kanaler via fiber eller satellit.


20231003 – Omöjligt att få en störningsfri antennsignal via marknätet.

Ludde kunde inte se SVT’s kanaler så han kontaktade mig för åtgärd.

När jag hörde adressen sa jag att det är svårt att få bra signal i det området. Att det är så svag signal måste bero på att det är mycket skog, för det är bara 26 km fågelvägen mellan huset och TV masten vid Skogmur i Gävle.

Dessutom är det brist på antenntekniker och det fanns ingen på närmare håll, så jag satte mig i bilen och körde 54 km till kunden.

När jag kom dit såg jag att de hade en Triax UHF gitterantenn monterad på husets nordöstra gavel.

Jag gick in i TV rummet, tog ur antennkabeln ur TV’n och satte den i antenninstrumentet. Men det var så dålig signal att instrumentet inte ens låste in på Mux 1 som sänder SVT’s kanaler.

Jag markerade Mux 2 och då låste instrumentet in och visade att det fanns sändning på TV3, TV4 och Kanal 5. Men signalkvaliteten var bara 17,3 dB i MER-värde vilket var långt ifrån kravet på 25 dB. Kravet på LM, dvs. Link Margin som är marginalen till störningarna ska vara minst 6 dB, men här var det redan på minus vilket betyder att digitalmottagarens processor jobbade för högtryck med att rätta BIT-felen.

Jag hämtade en Logperiodisk antenn i servicebilen som jag kopplade in till antenninstrumentet, sen gick jag runt i trädgården för att hitta något ställe där radiovågorna gick fram.

Men det var dålig signal överallt så jag klättrade upp på taket och på skorstenens västra sida hittade jag lite signal, men den var inte godkänd.

En meter från skorstenens västra sida var Mux 2 lite bättre, men inte godkänd.

Jag reste upp en lång stege och kollade signalen vid husets sydvästra husgavel men där var det inte heller bra.

Sen kollade jag en meter över taket på altanens sydvästra hörn, men det var inte bra där heller.

Tillslut tvingades jag ge upp försöket att fixa antennsignal till de fria marksända kanalerna.

När TV via marknätet var omöjligt började jag kolla alternativen som TV via internet, men det dröjer nog många år innan någon drar fiber till huset. Jag kollade mottagningen via Bredbandskollen av Telias 4G-nät, men det var bara 0,6 Mbit i nerladdningshastighet. Så det enda som återstod var att teckna ett abonnemang hos Allente och se TV via satellit.

Du kan läsa om parabolmonteringen här.


20230830 och 20230920 – Byte av takstos och maströr efter vattenläckage.

Det började läcka in vatten på vinden hos en kund och när han kollade på taket såg han att takstosen var i ett bedrövligt skick. Han kontaktade Elon i Hofors för att höra om de kunde montera en ny takstos, men de har ingen egen montör längre, så de hänvisade till mig.

När jag kom till kunden började jag med att inspektera anläggningen.

Det satt nån slags åskledare från Kathrein på toppen av röret.

Jag såg att takstosen var väldigt dålig, så där har det säkert läckt in vatten.


När jag ändå var på taket skruvade jag bort parabolen som ändå inte användes längre. Sen gick jag in på vinden och kollade jag vad den befintliga Triax UHF-antennen gav för signal.

Men det är väldigt sällan jag monterar takstosar så jag hade ingen i servicebussen eller på lagret, så det var bara att köra hem och beställa prylar.

Sen krävde det här jobbet en dag utan regn, så det dröjde faktiskt hela 3 veckor innan det passade att åtgärda anläggningen.

Efter mycket strul fick jag äntligen dit ett nytt maströr, en ny antenn och en ny takstos.

Egentligen var hålet för maströret för nära nocken, så nockpannorna kom emot takstosen.

Kunden ville bara se de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och den fria TV4 från Mux 2, så jag monterade en UHF-antenn på det nya maströret.

Jag justerade antennen och såg att det blev bra signal.Jag gjorde en koll på vinden för att dokumentera den inkommande signalen.

Jag kollade även signalen efter den befintliga Maximum förstärkaren.

Jag trodde nu att allt var klart, men när jag kollade signalen i sovrummet upptäckte jag att det försvann 22,7 dB på Mux 1.

Det försvann ytterligare signal till kontoret, så jag började felsöka.

Signalen till Mux 5 i kontoret var riktigt dålig.

Jag skruvade loss antennuttaget i sovrummet för att kolla om det var kopplat rätt. Då såg jag att den som hade monterat det hade förväxlat in och utgående signal, för direkt från kabeln hade Mux 1 stark signal.

Det slutade med att jag var tvungen att byta antennuttag i sovrummet och i kontoret. Med de nya antennuttagen blev det i alla fall bra signal på alla Muxar som sänds på UHF-området.


Det här jobbet tog många timmar att göra, men nu är det bra signal och taket ska vara tätt. 🙂


20230830 – Pulserande antennsignal.

En kund hade dålig TV-signal så han kontaktade mig för åtgärd. Men när han sa adressen förstod jag att det var ett hyreshus och då är det fastighetsägaren som ska se till att det finns signal till TV-apparaterna. I alla fall till SVT’s kanaler som är så kallade “must carry” kanaler. Men kunden sa att fastighetsägaren inte fixade detta så alla hyresgäster hade egna antenner eller paraboler.

När jag kom dit såg jag att det satt en gammal Triax-antenn på väggen.

Kopplingsdosan var öppen så det var säkert dålig kontakt.

Jag gick in i lägenheten och mätte den inkommande signalen.

I dataloggen såg jag att signalen till Mux 3 var sämst.

Men sen såg jag att signalen pulserade ganska kraftigt, så jag filmade antenninstrumentet med mobilen.

Jag aktiverade max och min hold i antenninstrumentet för att kunna se hur stark och låg signalen var. Det blå indikerar den starkaste signalen, det gula just nu och det gröna den svagaste. Som ni ser varierade signalen kraftigt, så alltså är en datalogg ganska värdelös eftersom man inte vet hur signalen var just vid tillfället då instrumentet mätte på en viss Mux.

Ibland tappades signalen helt.

Det blir säkert bra med en ny antenn tänkte jag och tog bort den gamla Triax-antennen.


Ganska högt upp på väggen monterade jag 2 st. väggfästen och ett specialrör, för att få antennen längre från väggen.
Men otroligt nog så pulserade signalen i alla fall.Den gamla kabeln var det inget större fel på så jag gjorde en skarv som jag skyddade mot fukt.

Jag gjorde en ny mätning, men som sagt, hur var signalen just vid mätningstillfället?

När jag kom hem ritade jag på en karta hur signalen går. Avståndet från antennen till TV masten i Hofors är 1,8 km och det finns inget vindkraftverk i vägen. Signalen passerar dock över E16 som går genom Hofors, men det borde inte vara något problem.

Jag har diskuterat detta med kollegor och flera säger att vindkraftverk kan störa trots att de inte är mellan TV-antennen och sändarmasten, eftersom signalen studsar på vindkraftbladen. De närmsta vindkraftverken i det här fallet är de på Kaptensberget, men de är ju nordöst om Hofors så de borde inte kunna störa. I övrigt är de närmaste cirka 2,5 mil söderut, alltså mycket längre bort än TV-masten.

Jag måste nog besöka kunden igen för att få klarhet i om den pulserande signalen beror på vindkraftverk eller om det beror på något annat.


20230817 – Byte av en svåråtkomlig TV-antenn.

En kund hade ofta störningar i TV-apparaterna så han besökte Media Markt i Valbo för att få råd. Då sa de att han skulle kontakta mig om han ville ha professionell hjälp.

Kunden ringde mig så vi kom överens om en tid. När jag kom hem till honom och frun såg jag att antennen satt väldigt högt upp. Dessutom på fel sida av skorstenen så den var riktigt svår att nå.


Jag började med att koppla kabeln från TV’n i vardagsrummet till antenninstrumentet och såg att det var i stort sett obefintlig signal.
– Men ibland är det kanonbild, sa kunden.
– Detta är ett typexempel på när signalen är nere på Pixelnivån, sa jag.

Jag gjorde en datalogg, men antenninstrumentet hittade bara Mux 7.

Möjligen skulle det gå att se kanaler från Mux 7, men marginalen till störningarna var inte godkänd.

Kunden hjälpte till att rigga upp en lång stege, sen klättrade jag upp och fick se en skada på kabeln.

Jag klippte av kabeln och monterade en F-kontakt så att jag kunde göra en datalogg av signalen från den befintliga antennen.

Sen skarvade jag kabeln och klättrade ner till vardagsrummet där jag gjorde en ny mätning. Med hjälp av alla siffror i dataloggarna kunde jag konstatera att det försvann 13,1 dB av signalstyrkan på frekvensen 522 MHz som sänder Mux 1.

Att montera en förstärkare uppe vid antennen var inte heller möjligt eftersom det satt en fördelare till TV-apparaterna på övervåningen någonstans på vägen. Att det inte gick beror på att det inte går att köra drivspänning genom vanliga fördelare.

Så det var bara att rigga upp stegen ännu högre och plocka fram livlinan. Sen var det “bara” att montera och justera  en ny antenn.

När jag hade justerat klart såg jag att signalen till Mux 6 var lite dålig. Mycket märkligt, för det här huset ligger ganska nära TV-masten i Gävle.

Sen var det bara att dra en ny kabel hela vägen ner till vardagsrummet.

Nu blev det godkänd signal på allt utom Mux 6.

Jag monterade en förstärkare så att signalen skulle räcka till alla TV-apparater och som ni ser blev det godkänd signal även till kanalerna från Mux 6.

Jag fick dra en ny kabel till övervåningen och nu blev det signal även i sovrummet.

När jag sen kopplade in instrumentet i antennuttaget i TV-rummet fanns det ingen signal. Hur är det möjligt tänkte jag? Men när jag tog bort antennuttaget och mätte direkt på kabeln fanns det signal. Så det var bara att gå ner i servicebussen och hämta ett nytt antennuttag som jag skruvade dit, sen var det bara att göra en datalogg.

Så efter 5,5 timmars arbete har de äntligen bra signal till 3 TV-apparater.

Men inte nog med det utan när jag var klar upptäckte jag att TV-apparaterna inte klarar DVB-T2, så de kan inte se Animal Planet och övriga kanaler från Mux 5, Mux 6 och Mux 7.
Vilka kanaler som sänder från respektive Mux kan du se här.


20230816 – Signalen var under pixelnivån, så det krävs TV via fiber eller satellit.

En kund fick inte in TV6 så han kontaktade mig för åtgärd. När jag hörde adressen befarade jag det värsta för det är flera hus i området som har svårt att ta emot marksänd TV.

När jag kom dit såg jag att antennen satt monterad på ett skorstensfäste på altanen.

De hade alltså skruvat fast skorstenfästet på stolpen.

Det såg ut som en Televes DAT-45, men helt säkert är det inte för det finns kopior av den antennen.

När jag såg hur kabeln från antennen satt monterad i förstärkaren trodde jag att felet var funnet.

Jag fixade kontakten och anslöt den till antenninstrumentet för att kolla signalkvaliteten. Men där syntes i stort sett ingenting.

Jag satt tillbaka kabeln för att kolla vad det blev för signal ur förstärkaren. SVT-kanalerna från Mux 1 gick att se, dock med dålig marginal till störningarna.

Signalen från Mux3 ur förstärkaren var väldigt dålig. Den hade endast 17,6 dB i MER-värde och 0 dB i marginal till störningarna. Kraven är minst 25 db i MER-värde och minst 6 dB i marginal till störningarna.

Instrumentet kunde i alla fall tala om vilka kanaler som sänds från Mux 3.

För att bekräfta gjorde jag en datalogg av den inkommande signalen.

Jag gjorde även en datalogg av signalen ut ur förstärkaren och som ni ser var det inte en enda Mux som hade godkända värden.

Eftersom en kulle skymmer sändarmasten i Hofors var antennen riktad lite mer mot Borlänge, så jag kollade om Mux 3 skulle vara bättre därifrån.

Mux 3 från Hofors var ändå bäst, men långt under godkänd signalkvalitet.

Jag hämtade en logperiodisk antenn i servicebilen och gjorde lite testmätningar, men det var överlag dålig signal från alla håll.

Möjligen att signalen blir bättre från masten i Gävle, men den var ganska instabil.

Nu fanns det även fiber indraget och kunden hade abonnemang på några sportkanaler. Så mitt förslag var att uppgradera det abonnemanget för att se även de vanliga kanalerna via fibern.

När jag hade gett upp hoppet om marksänd TV ringde jag till sonen som skulle hjälpa till med annat abonnemang. Då fick jag höra standarfransen ….
– Men det har ju funkat förut!
– Kanske det, men signalen har säkert varit väldigt nära pixelnivån hela tiden utan att ni har märkt något. För det är ju när signalen kommer under Pixelnivån som den vanliga TV-tittararen märker att det överhuvudtaget är fel.

Läs gärna vad jag menar med pixelnivå här.


20230731 – Åtgärd av signal från befintlig UHF-antenn.

Elon i Hofors sålde en ny TV till kunden, men det var dålig signal så de bad mig kontakta kunden för åtgärd.

När jag kom till kunden såg jag att han hade en Logperiodisk UHF-antenn.

Jag gjorde en koll av signalen i vardagsrummet, men den var så dålig att det inte ens var nån idé att göra en datalogg.

Jag förklarade för kunden att om han vill ha signal till kanalerna (se nedan) som sänds från Mux 7 krävs det en ny antenn som även klarar VHF-området.

Bakom huset hittade jag en gammal kopplingsdosa.

Jag kopplade in kabeln som kom från antennen och såg att signalen till Mux 3 var precis på gränsen.

I vardagsrummet blev signalen till Mux 3 under gränsen.

Uppe på taket såg jag att koaxialkabeln från antennen var torr, fuktskadad och skarvad, så jag tog bort de defekta delarna.

Sen monterade jag en ny kabel, justerade antennen och gjorde en mätning.

Nu blev det helt OK signal på Mux 3 m.fl.

En koll i vardagsrummet visade att allt blev godkänt.

Men vill kunden se kanaler från Mux 7 krävs det som sagt en ny TV-antenn.

Justerat och klart. 🙂


20230725 – Flytt av antenn till ett ställe med bättre signal.

En kund hörde av sig för de hade ofta störningar på Boxers TV-kanaler och det är inte så konstigt tänkte jag, för det är ett signalmässigt ganska svårt område.

När jag kom dit såg jag att det satt en UHF-antenn ganska långt upp på ett 3-meters maströr.Enligt kunden var det OK signal på TV3, TV4 och Kanal 5. Men när jag kollade med antenninstrumentet såg jag att signalkvaliteten var långt under godkända värden. LM, Link Margin, alltså marginalen till störningarna ska vara minst 6 dB och här var den 0 dB.

Jag gjorde en datalogg som visade att signalen till TV-boxen var långt under pixelnivån, alltså nivån när den vanliga TV-tittaren märker att det överhuvudtaget är fel.

Mux 5 fick jag signal på nyss, men den var precis på gränsen så den försvann.

Jag gick ut i bilen och hämtade en Logperiodisk antenn för att göra lite testmätningar, om det överhuvudtaget skulle gå att få bra signal till marksänd TV.

Jag kopplade in instrumentet till kundens UHF-antenn och testade signalen från toppen av maströret, men där var den dålig.

Kundens UHF-antenn gav bättre signal längt nere vid taket.

Det gäller alltså att hitta ett ställe med bästa möjliga signal tänkte jag, men att gå på taket och pejla läget gick inte för det var grymt halt.

Tillslut hittade jag ett ställe där det fanns hopp om att åtminstone få godkänd signal till de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och TV4 från Mux 2. Så jag monterade antennen på ett väggfäste, justerade och gjorde en datalogg.


Men att få godkänd signal till kanalerna från Mux 5 verkade omöjligt.

Mux 6 gick i alla fall in skapligt.

Jag monterade en förstärkare nära antennen för att inte signalen skulle bli sämre inne i vardagsrummet. Ett problem med förstärkare är dock att man kan tro att det är bra, men det är fortfarande signalen in i förstärkaren som avgör. Till exempel har signalen från Mux 6 bara 3,7 dB i LM trots att det står 12 dB nedan.

I vardagsrummet monterade jag en nätdel som skickar 24 volt via koaxialkabeln för att driva förstärkaren uppe vid antennen.

Kunden abonnerade som tur var inte på några kanaler som sänds via Mux 5, men om de nu vill se någon kanal från den muxen kan det gå, trots att det är väldigt liten marginal till störningarna.

SVT kanalerna från Mux 1 gick dock in klockrent.

Att det fungerade bättre med antennen lägre placerad beror på att signalen har lättare att passera trädstammar än de tjocka skymmande trädkronorna.

Om du vill veta mer om vilka kanaler som sänds på respektive Mux kan du kolla på den här sidan som jag försöker hålla uppdaterad.


20230720 – Byte av förstärkare och nätdel efter åska.

Den 11 maj 2021 drog jag ny antennkabel samt monterade en förstärkare och nätdel hos den här kunden. Men efter ett kraftigt åskväder försvann signalen, så de ville ha hjälp med felsökning och åtgärd.

Jag började med att kolla vid TV’n, men det fanns ingen signal. Jag kollade även med en multimeter men nätdelen lämnade ingen spänning till förstärkaren uppe vid antennen och när jag aktiverade drivspänning via instrumentet varnade det för kortslutning. Så det måste ha varit ett rejält blixtnedslag.

Jag klättrade upp på taket och kollade att inte kretskortet i antennen var skadad.

Lite dålig signal, men 23,8 dB i MER-värde på Mux 1 är precis som det var den 11 maj 2021.

Förstärkaren var dock defekt så den tog jag bort.

Jag monterade och justerade nivån på den nya förstärkaren och sen blev det betydligt bättre signalkvalitet.


Som synes på spektrumet blev det ganska bra signal.

Klart på taket.

Nere i vardagsrummet kollade jag även att det inte hade blivit fel på koaxialkabeln.

Jag bytte även ut den defekta nätdelen.

Nu blev det bra signal vid TV’n.

Skaplig signal trots att huset ligger i ett signalmässigt svårt område.


20230719 – En gammal antenn-anläggning med många fel.

Det började med att jag fick ett mail.

Hej.
Min antenn monterad på skorstenen behöver ses över och riktas emot Gävle sändaren igen och jag vågar inte klättra upp själv. Den behöver sättas fast då den verkar ha släppt, jag har Boxer TV men får inte in SVT 1 och 2 längre. Är det något som ni kan hjälpa till med?

Javisst svarade jag, men redan när jag hörde adressen förstod jag att antennen satt i ett område där det brukar vara svårt att få godkänd signal. Vi kom i alla fall överens om en tid och sen körde jag hem till kunden.

När jag kom dit såg jag att (den nedre) UHF-antennen inte var riktad som den övre VHF-antennen.

UHF antennen tar emot Mux 1, 2, 3, 5 och 6. Den övre antennen tar emot Mux 7 som sänder på VHF området. Om du undrar i vilken Mux respektive kanal finns kan du kolla här.

De båda antennerna var inkopplade i ett sammankopplingsfilter.

En kabel in i Triax-dosan och 2 kablar ut betyder att det är en fördelare.

Jag kollade signalen i vardagsrummet och såg att den var riktigt usel. Så dålig blir den inte bara av en felriktad antenn vilket tyder på att det fanns fler fel.

Utomhus såg jag att det satt ytterligare en fördelare och genom varje 2-vägs-fördelare blir det bara halva signalstyrkan. Om de är fräscha vill säga, men den här såg ut att vara fuktskadad och då brukar det vara riktigt illa.

Jag klättrade upp på taket för att kolla närmare.

Skorstensfästet var lite rostigt men att byta det blir inte lätt när banden var täckta med puts.


Jag såg även att koaxialkablarna var torra och spruckna, så de måste också bytas.


Det såg ut att bli ett ganska omfattande jobb, så kunden skulle fundera på det och återkomma till mig.


20230614 – För dåligt skick på skorstenen för ett nytt fäste.

En kund ringde och sa att signalen försvann efter att de hade monterat solceller, så jag trodde att kabeln hade blivit skadad.

När jag kom till kunden såg jag att det satt en gammal antenn på skorstenen.

Jag klättrade upp och såg att koaxialkabeln var dålig.

Sen var maströret och skorstensfästet väldigt rostigt.

Men att spänna fast ett nytt skorstensfäste vågade jag inte, för då är det stor risk att tegelstenarna lossnar.


Jag hämtade en Logperiodisk antenn i bilen och gjorde en testmätning från balkongen, där det visade sig vara bra mottagning.


Så det var “bara” att skruva fast ett maströr och justera in antennen.

Kunden ville bara se de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och den okodade TV4 från Mux 2, men som ni ser blev det godkänd signalkvalitet på rubbet.

När jag hade dragit kabeln klart kunde jag göra en koll längst ner i gästrummet.


20230529 – Åtgärd av signal till de fria marksända kanalerna.

TV’n i sommarstugan visade bara texten “Ingen signal” så kunden ringde för att boka tid för åtgärd. I telefonen upplyste jag om att huset ligger i ett område där det är svårt med marksänd TV, men kunden ville bara få signal till de fria SVT-kanalerna och den fria TV4.

När jag kom dit såg jag att det satt en Triax UHF-antenn överst och en VHF-antenn underst.

Antennerna var inkopplade i ett mastfilter och sen gick det en kabel ner till TV’n.

Inne i vardagsrummet gjorde jag en koll och såg att det skulle kunna gå att se TV4 i alla fall.

Men det fanns ingen signal från Mux 1 som sänder SVT’s kanaler.

Jag klättrade upp och gjorde en koll med en handhållen Logperiodisk antenn och såg att det fanns signal från Mux 1 och Mux 2.


Men den befintliga UHF-antennen klarade inte att få fram signal till Mux 1 så jag skruvade bort de befintliga antennerna och mastfiltret.

Sen skruvade jag dit en Televes Dat 45.


Eftersom kunden bara ville se de fria kanalerna prioriterade jag Mux 1 och Mux 2 när jag justerade antennen, men det var dock gränsfall till godkända värden.

Därför monterade jag en förstärkare så nära antennen som möjligt. Sen gjorde jag en datalogg av signalen ut från förstärkaren och som synes blev det godkänd signal till Mux 7, Mux 2, Mux 6 samt Mux 1.

Spektrumet visar att det blev bra signal till Mux 1 och Mux 2.


I vardagsrummet monterade jag en nätdel som skickar 24V drivspänning till förstärkaren uppe vid antennen och från nätdelen monterade jag en kabel som går direkt till antenningången i TV’n.

Men innan jag anslöt kabeln i TV’n gjorde jag en ny koll för att dokumentera vad det blev för signal. Här ser man även att signalen till Mux 5 och Mux 3 inte är att lita på, alltså bör man aldrig försöka att få in Boxers betalkanaler i det här huset. Vill man ha betalkanaler så krävs TV via satellit och abonnemang hos Allente.


20230222 – Kontroll av bästa möjlighet till TV i Connies gamla lägenhet.

Connie flyttade och en ny hyresgäst flyttade in, men han fick ingen ordning på TV’n så han ville ha ett besök med koll och rådgivning.

På taket såg det ut som när jag var här sist.

Parabolen bör ha bra signal för den justerade jag för ett år sedan.

Lite snö på mikrovågshuvudet gör inget om det är bra justerat.

Det satt även en gammal antenn som bör bytas om han vill se marksänd TV.

Jag gick in och fick se att han hade en König antenn som heter KN DVBT IN50.

Jag ställde den i fönstret där det var bäst signal. Men bara 1,3 dB i marginal till störningarna är för lite.

Jag gjorde en datalogg som visar hur uselt det var.

Sen kollade jag kabeln från parabolen men det fanns ingen signal alls. Alltså inte ens en dålig signal, så det är säkert brott på kabeln någonstans.

De råden kunden fick var att teckna ett abonnemang hos Allente och se TV via satellit.
Alternativt montera en ny antenn och se SVT’s kanaler samt TV4 gratis, med möjlighet att teckna abonnemang för att se fler kanaler via Boxer.
Alternativ 3 var att se på TV via mobilt bredband, för det var bra hastighet via Telias 4G-nät.

Att jag skulle klättra upp på det hala taket idag ville dock inte kunden, så det blir kanske ett återbesök när isen har tinat bort.


20230222 – Byte av defekt nätdel som driver förstärkaren i Televes DAT-790 antennen.

Helt plötsligt försvann signalen och därmed bilden i TV’n så kunden kontaktade mig. Som tur är har jag koll på vad jag har gjort tidigare, så jag hittade information att jag hade installerat den här antennen den 15 december 2015.

När jag kom dit igen såg jag att antennen satt precis som när jag hade monterat den.


Jag gick in i vardagsrummet och efter att jag hade kopplat in instrumentet kunde jag konstatera att signalen var usel.

När jag aktiverade 24 volt drivspänning till antennens inbyggda förstärkare kom signalen.

Alltså var nätdelen kass ….och ja, elkontakten satt ansluten i en skarvdosa med ström. 🙂

Jag hämtade en ny nätdel i bilen som jag skruvade dit.

Nu blev det skaplig signal, men mux 2 och mux 5 hade inte godkänd signalkvalitet. Det går nog inte att få det bättre heller, för det är ett signalmässigt svårt område.

Signalen från Mux 2 som sänder TV3, TV4 och Kanal 5 var väldigt nära pixelnivån.

Signalen från Mux 5 var något bättre, men strax över 4 dB i Link Margin är inte godkänt, för det ska vara minst 6 dB.

Men sen fick jag inte bild på TV’n via ingången HDMI 1. Jag testade en annan HDMI-kabel men det var tji, så jag fick gå ut i bilen och hämta en scartkabel.

Så nu måste kunden välja ingång Ext. 1 på TV’n för att få bild från Sagem-boxen.


202302017 – Bra signal trots gammal sliten TV-antennen.

En kund frågade Elon i Hofors om de kunde hjälpa till eftersom han saknade Kanal 9, Animal planet och Eurosport 1. Men Elon har inga egna tekniker så de hänvisade till mig.

När jag kom dit och såg antennen tänkte jag att det inte var undra på, för den såg ganska sliten ut.

Även kabeln såg ut att ha sett sina bästa dagar.


Men när jag kom in i vardagsrummet såg jag att det var mycket bra signal.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera signalen.


Men det visade sig att det var glappkontakt samt en knepig gammal kabelskarv.

Jag rensade bort en hel del kablar och gjorde en ny skarv.

En ny koll av signalen.

Om det blir problem nu så beror det på Boxer-mottagaren.

Angående kabeln så berättade jag för kunden att det inte bara är att byta kabel för det kommer att krävas en ny antenn också. Men han ska nog inte bo kvar i huset så länge, så det får nog den nya husägaren kosta på.


202302014 – Demontering av defekt Wisi EA 34.

En kund hörde av sig när det blev störningar på TV’n och när jag kom dit såg jag orsaken direkt.

Det är faktiskt första gången som jag ser att en Wisi EA 34 antenn har gått helt av.

Jag vet att det är ganska svårt att få godkänd signal på det här stället, så jag klättrade upp på taket och gjorde en koll med en handhållen Logperiodisk antenn. Kunden ville bara ha tillgång till de fria SVT kanalerna från mux 1 och TV4 från mux 2.  Tur är väl det för mux 3 såg riktigt dålig ut.

Jag skruvade ner den gamla antennen och monterade en Logperiodisk antenn längst upp på 4 meters röret.

Trots att antennen kom ett par meter längre upp än när jag kollade med antennen i handen blev det ingen bättre signalkvalitet.


Signalen pendlade lite så jag aktiverade max och min hold för att se högsta och lägsta signalstyrka.


Jag monterade en Televes mastförstärkare.

Det krävs ström för att driva mastförstärkaren.

Ni blev det skaplig signal.

Jag gjorde en datalogg för att komma ihåg alla värden till senare.

Nu blev det faktiskt godkänd signal på alla muxar.


Fixat och klart utomhus var det bara att fortsätta inomhus.

Jag tog bort den befintliga inomhusförstärkaren och monterade en nätdel som skickar 24 volt ström i antennkabeln för att driva förstärkaren som sitter uppe på maströret. Sen monterade jag en 4-vägs fördelare.

En koll av signalen från 4-vägs fördelaren.

En koll av signalen i TV rummet på övre våningen.

En koll av signalen till TV’n i köket.

Nere i gillestugan bakom ett skåp satt det en 3-vägs fördelare, men en kabel var inte ansluten. Kanske går den kabeln till altanen?

Jag kollade signalen från kabeln som satt i TV’n.

I studion fanns det även satellitsignal från Thor på 0,8° väst.

Tillslut hittade jag kabeln med signal från den nya antennen på taket.

Men sen visade det sig att det bara var Samsung TV’n i studion som klarade MPEG4. Så om kunden vill kolla på TV i fler rum måste han köpa några nya TV apparater.


20230207 – Demontering av defekt antennförstärkare.

En kund hörde av sig för att det var grymma störningar på alla Boxers kanaler utom SVT1. Det tyckte jag var väldigt konstigt eftersom även SVT2, SVT24, Barnkanalen och Kunskapskanalen sänds via Mux 1. Så om det är störningar på en kanal så är det exakt lika mycket störningar på andra kanaler i samma mux. Om du undrar från vilken mux kanalerna sänds kan du kolla här.

När jag kom dit såg jag att antennen satt väldigt högt upp.

Det är en Triax kombiantenn som såg skaplig ut förutom att reflektorn håller på att ge upp.


Det övre skorstensfästet såg ganska OK ut.

Men det nedre var värre och jag undrar varför plåtslagaren har krånglat med att göra hål i plåten? Det har garanterat gått fortare, blivit bättre och billigare att montera ett nytt skorstensfäste.

Jag gick in huset och i en garderob hittade jag kabeln från antennen, men kontakten var felaktigt monterad och det såg ut som att det var kortslutning. Jag klippte av kabeln och monterade kontakten på rätt sätt, sen gjorde jag en kontrollmätning av den inkommande signalen.

Den inkommande signalen var mycket bra med helt perfekta “Simpsons

I TV-rummet satt det en förstärkare och när jag hade kopplat in instrumentet såg jag direkt att signalstyrkan var för hög. Men sen såg jag att signalen pulserade i styrka.

Jag aktiverade max och min hold för att ta en skärmdump av spektrumet. Här syns det även att signalkvalitén blev usel.

Jag skruvade bort den defekta förstärkaren.

Nu blev det bra signal och i TV-apparatens meny stod det 100% signalkvalitet.

Troligen är det någon som har monterat förstärkaren för att den inkommande signalen var svag. Men efter att jag hade åtgärdat kortslutningen behövs det ingen förstärkare. Precis som vanligt är det alltså bättre att åtgärda felet än att bara montera en antennförstärkare.


20230201 – Montering av ny antenn och förstärkare.

Trots att kunden hade köpt en ny Televes VZenit UHF-antenn fick han inte bra signal till TV-apparaterna så han bokade service.

Jag började med att mäta den inkommande signalen och såg att den var väldigt dålig.


Eftersom det brukar vara svårt att få bra signal där kunden bor gjorde jag en testmätning med en handhållen Logperiodisk antenn. Jag såg att det var lite deformerade Muxar, men ändå godkänd signalkvalitet.

Den befintliga Televes VZenit UHF-antennen presterade också bra på UHF-området. Men kunden ville även se National Geographic som sänds från Mux 7 på VHF-området.

Så jag skruvade bort UHF-antennen.

Sen monterade jag en Logperiodisk antenn som tar in både VHF och UHF området.


Jag kollade även vad den aktiva utomhusantennen från Luxorparts presterade.


En ny koll av den inkommande signalen i TV-rummet visade att alla muxar hade godkänd signalkvalitet.

Men kundens förstärkare fungerade inte.

Så jag monterade en Anttron förstärkare.


Nu blev det bra signal till TV’n i TV-rummet.


Nu blev det även signal till National Geographic som sänds från Mux 7.

En koll av signalen nere i vardagsrummet visar att det blev bra signal där också.

Det var som sagt lite deformerade muxar men signalkvaliteten var bra och det är ju huvudsaken.

Om du undrar från vilken Mux kanalerna sänds ifrån kan du kolla här.

Jag monterade även en RJ45-kontakt på en nätverkskabel som kunden hade klippt av, för att han skulle få i kabeln i VP-slangen i väggarna.

Men det var svårt att hålla ordning på ledarna för de vita i paren var verkligen helvita. På bilden ser det ut som det brukar göra, dvs. att det syns vilken färg de vita tillhör, men det gjorde det inte på kundens kabel.

Jag lyckades i alla fall att montera kontakten på rätt sätt och kontrollmätningen visade att det var OK.


20230120 – Inkoppling av ny Samsung 43″ TV.

Där den här kunden bor är det mycket svårt att få bra signal till marksänd TV, men sedan jag var där dagen före julafton 2021 har de fria kanalerna fungerat utan störande pixlar.

Men för nån vecka sen blev bilden blå på TV4 medan de SVT’s kanaler fungerade. Vi hade lite konversation via e-post och jag bokade in ett besök. Men sen ringde kunden och avbokade, för de skulle köpa en ny TV istället.

Men att installera den nya 43″ Samsung TV’n var inte så lätt så vi kom överens om att jag skulle göra ett besök och hjälpa till med det.

När jag kom dit så började jag med att kolla att antennen såg ut som sist.

Jag gick in i vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet.

Jag gjorde en datalogg för att se värdena på alla 6 muxarna.

Alla utom Mux 6 hade godkänd signal, men det gjorde inget för de ska ändå bara se de fria SVT-kanalerna från mux 1 och TV4 från mux 2.

Men om de nu ska teckna ett Boxer-abonnemang är det bra att veta att det kan förekomma störningar på Kanal 9, Animal planet och Eurosport 1.

Kunden hade även köpt en antennsladd för att det skulle bli lättare att få i kontakten i TV’n, men det visade sig att den korta antennsladden halverade signalstyrkan.

Så här såg signalen ut före och efter att ha gått igenom den korta antennsladden.


Från 53,4 dB till 50,7 dB är nästan en halvering av signalstyrkan, så den antennsladden ska de lämna tillbaka.


20230116 – Åtgärd av antennsignal till 8 lägenheter.

Den här kunden har jag besökt flera gånger tidigare. Sist var jag tvungen att montera en specialimporterad Sat-CR-switch för att få igång OnePlace-mottagaren, men nu var det en hyresgäst som hade störningar på de fria marksända kanalerna.

Överst sitter det en UHF antenn som tar emot Mux 1, 2, 3, 5 och 6. (Mux 4 sänds inte längre)

Under UHF antennen sitter det en VHF antenn som inte var inkopplad.

Jag klättrade upp på taket och kollade signalen som UHF-antennen levererade.

Sen kollade jag parabolsignalen eftersom de högsta frekvenserna hade lägre signalkvalitet än förväntat. Till Thor satelliterna sitter det ett Quattro mikrovågshuvud på parabolen som har 4 utgångar – vertikalt lågband, vertikalt högband, horisontellt lågband och horisontellt högband. Jag anslöt instrumentet till vertikalt lågband och gjorde en koll av signalen. Parabolen var ganska OK justerad så jag lyckades bara få en halv dB till.

Här nedan ser ni vilka kanaler som sänds från 11,216 GHZ vertikalt.

Från 11,247 GHz vertikalt sänds dessa kanaler.

I kopplingsboxen är det bara en skarv till UHF-antennen som jag gjorde om eftersom det var lite dålig kontakt.

Inne på viden kollade jag den inkommande signalen från UHF-antennen.

Sen justerade jag upp UHF-signalen 7 dB i Schwaiger multiswitchen. Via den här switchen ska varje lägenhet ha tillgång till satellitsignal från Thor 0,8° väst och Astra 4,8° öst samt de marksända kanalerna.


Jag kollade även satellitsignalen från multiswitchen och som synes är det lite sämre MER-värde på de två högsta frekvenserna. Men allt över 13 dB är godkänt så det duger säkert.

En koll av signalen ur antennuttaget nere hos hyresgästen som hade störningar visade att det blev godkänd signal till de fria SVT-kanalerna och TV4.

En koll genom antennsladden som TV’n var ansluten med visade att signalen sjönk cirka 3 dB och det räckte för att signalkvaliteten på Mux 1 skulle bli precis under godkänt värde.

Men inne hos fastighetsägaren var det riktigt dåligt.

Så jag hämtade en Anttron A229 förstärkare i servicebilen, sen gick jag upp till vinden och skruvade dit den.

Nu blev signalen starkare.

Men Mux 7 blev inte bra eftersom VHF-antennen inte är inkopplad. Vi får väl se om någon hyresgäst vill se några av kanalerna som sänds i den muxen.

Nu blev det bra signal i fastighetsägarens vardagsrum.

En ny koll hos hyresgästen visar att det blev mycket signal bra där också.


20221228 och 20230102 – Kabeldragning till TV-apparater i Nordic Wellness i Valbo.

På lördag den 7 januari 2023 klockan 12:00 öppnar Nordic Wellness gym och padel, Valbovägen 318 B i Valbo.

I gymmet ska det monteras 6 st. stora TV-apparater, men för att få bild i dem kontaktade de mig för att installera en TV-antenn, så jag körde dit för att undersöka saken.

När jag kom dit såg jag att antennerna satt kvar sedan OnOff höll till i lokalen.

2 stycken UHF-antenner sitter monterade.

Idag återkom jag för att fixa signal till TV-apparaterna.

Inomhus såg jag att det börjar bli klart.

Det finns flera padelhallar.

I gymmet finns allt man behöver.Jag klättrade upp ovanför innertaket och letade reda på kablar med inkommande signal.

Båda UHF-antennerna gav ungefär lika bra signal så jag kopplade in den ena.

För att dokumentera signalen gjorde jag en datalogg.

Mux 6 var väldigt stark.

Nere i lokalen gjorde jag i ordning kablar samt monterade fördelare.

Jag gjorde i ordning kablar till 6 st. TV-apparater.

Men jag gjorde även en snabb koll för att se att det var signal i alla kablarna. Först en koll av TV-kabel nummer 1.

Sen kollade jag TV-kabel 2.

TV-kabel 3.

TV-kabel 4.

TV-kabel 5.

TV-kabel 6.

Eftersom kabel nummer 6 är längst blir signalen svagast, så jag gjorde en datalogg.

Mux 7 har sämst signal, men det beror på att jag inte kopplade in VHF-antennen.

Mux 7 innehåller ändå inga kanaler som ska visas på gymmet.

Om ni är bland de 300 första, när de öppnar på lördag den 7 januari 2023 klockan 12:00, får ni teckna gym och gruppträningskort för 99kr/mån via autogiro eller 1188kr för ett helt år! Resten av öppningsdagen gäller 199kr/månad eller 2388kr för ett år.


Kommentarer inaktiverade.