Montering av en Televes DAT-790 antenn.

Jag besökte en kund i ett område som är långt från TV masten i Gävle, så därför är det ganska svårt med signal till marksänd TV. När jag kom dit såg jag att de hade en Televes DAT-45 UHF-antenn, som var lite dåligt fastsatt och ansluten med en dålig kabel.

Jag kopplade in instrumentet direkt till antennen med en ny 2-meters koaxialkabel och erhöll följande mätvärden. (Mux 7 sänder på VHF bandet så därför hittades den inte)

För att få in även VHF signalen testade jag med en handhållen Logperiodisk antenn, men signalkvaliteten dög inte med den antennen.

För att få tillräckligt bra signal krävs det egentligen TV via satellit, men kunden ville gärna ha Boxers kanaler via marknätet. Så 6 dagar senare återkom jag till kunden och monterade en Televes DAT-790 antenn med inbyggd förstärkare.

Så här ser spektrumet ut utan aktiverad förstärkare. SVT’s kanaler har 40,8 dBμV i styrka och 19,0 dB i kvalité vilket inte är godkänt.

Dataloggen direkt från antennen utan aktiverad förstärkare.

Med 24 volt drivspänning aktiverades den inbyggda förstärkaren med resultatet att SVT’s kanaler fick 58,0 dBμV i styrka och 25,8 dB i kvalité vilket är GODKÄNT 🙂

Efter att jag hade justerat och skruvat fast antennen tog det närmare 2 timmar att dra ner en ny koaxialkabel i en skyddande plastslang.

En koll i TV-rummet visar att nästan alla muxar fick godkänd signalkvalitet. Det är bara SVT’s kanaler från mux 1 som hamnade precis under gränsen, men signalen pendlade lite och det var nyss godkända värden även där. Men nu är marginalen så stor att jag är ganska säker på att kunden slipper störningar i framtiden.

Kommentarer inaktiverade.