Arbeten med paraboler, januari – mars 2022

Det blev för många bilder med parabolarbeten från 2022, så jag har delat upp dem på flera sidor.


20220311 – Kabeldragning samt flytt av TV och satellitmottagare.

Mannen i huset hade halkat på isen och slagit sig så illa att han inte kan gå i trappan till övervåningen, så jag fick i uppdrag att flytta ner TV och satellitmottagare till vardagsrummet.

Att han halkade omkull tvivlar jag inte på för det höll jag också på att göra flera gånger.

För 4 månader sen, den 14 december, monterade jag parabolen på balkongräcket så den behövde jag inte röra.

Det var ett omfattande jobb att dra 14 meter kabel från TV-rummet till vardagsrummet, men tillslut kunde jag i alla fall kontrollmäta signalen. Nedan ser ni hur det ser ut när en datalogg pågår.

Det tar bara en minut att göra en datalogg.

Om ni undrar vad transpondern på frekvensen 11,247 GHz vertikalt har för innehåll ser ni det nedan.

Trots allt var det lättast att dra kabeln från TV-rummet på övervåningen och en fördel med det är att det går lätt att flytta tillbaka TV’n i framtiden.


20220308 – Installation av ny satellitmottagare åt Gävle Golfklubb.

Den 2 februari besökte jag Gävle Golfklubb och justerade parabolen till Thor satelliterna på 0,8° väst eftersom Viasat hade flyttat sina kanaler. Men sen gick det inte att få någon bild och det gick inte att uppdatera bootloadern i Samsung SMT S5140 mottagaren pga. att signalen till Viasat från Astra-satelliten på 4,9° öst var släckt.


Efter en månad skickade Hoist äntligen ut en ny Samsung-UHD satellitmottagare.

De kopplade in mottagaren men den visade en skylt som sa “ingen signal” så jag fick i uppdrag att kolla vad som var fel.

Först en koll av signalen som fortfarande var helt OK.

Det visade sig att mottagaren inte hade rätt Main software, dvs. mjukvaran som krävs för att kunna ladda in kanalerna från Thor-satelliterna. För att ladda in den krävs det en speciell knapptryckning som jag fixade. Men när det var klart skulle även programkortet aktiveras vilket var en tidsödande rysare.

Den blå knappen funkade inte så klockan 13:43 jag ringde telefonnumret som syntes på skärmen. Efter att ha hört hela historien om Viasat knappade jag in kortnumret, men då sa telefonsvararen att jag kopplas till kundtjänst, vilket i sin tur betydde att jag hamnade i Allentes oändliga telefonkö.

Vi kom överens om att personalen skulle försöka ringa själva, så klockan 13:55 lämnade jag Gävle Golfklubb. Nästan en timma senare (klockan 14:49) ringde de och berättade att programkortet gick igång så att det blev bild i TV-apparaterna. Men visst är det otroligt att själva proceduren med programkortet ska ta över en timma i anspråk?


20220228 – Felaktig Smartbox konstaterat.

Kunden Smartbox fungerade väldigt dåligt och var allmänt seg trots flera omstarter, men de misstänkte att det berodde på dålig signal så de bokade service.

När jag kom dit såg jag att de hade en 80 cm. parabol med ett QUAD-mikrovågshuvud.


Inne vid boxen såg jag att F-kontakterna var dåligt monterade så det gjorde jag om. Men trots bra signal var Smartboxen oerhört seg, så de måste beställa en ny satellitmottagare från Canal Digital, eller Allente som de heter numera.


20220228 – Åtgärd av en Canal Digital anläggning.

Kunden tyckte att det var väldigt väderkänsligt och hon var tvungen att sopa bort den mista lilla snö framför mikrovågshuvudet.

När jag kom dit såg jag att väderskyddet inte var nerdraget. Det drog i alla fall jag ner när jag monterade parabolen den 2 september 2016.

En koll i vardagsrummet visade att det var ganska dålig signal.

Det visade sig att maströret hade gett sig så det lutade en del. Jag försökte fästa parabolen på altanen och husväggen men fick ge upp eftersom det inte gick att få dit något väggfäste tillräckligt stabilt.

Så det var bara att montera och justera parabolen på maströret igen. Sen upptäckte jag att kabeln var dålig så den bytte jag.

En ny koll i vardagsrummet visade att jag hade lyckats att mer än fördubbla signalkvaliteten. Så nu kommer anläggningen att klara betydligt sämre väder utan att det blir störningar.


20220223 – Justering av parabol efter panelbyte.

Efter byte av panel på huset skruvade kunden upp parabolen själv men lyckades inte får någon bra signalkvalitet, så det blev ofta störningar vid sämre väder.

Jag såg att mikrovågshuvudet satt fel samt att det fattades en skruv för att låsa polarisationsinställningen.

Först en koll av vad de hade för signal och som synes var den väldigt dålig. Trots att det var ganska molnfritt var det bara 0,8 dB i marginal till störningarna på 12111 GHz vertikalt som bl.a. sänder TV6 HD.

Jag justerade parabolen och vid polarisationsinställningen gäller det att få både den vertikala och horisontella 10,778 GHz ungefär lika. I alla fall ska man se till att den svagaste blir så bra som möjligt.


F-kontakten bytt, väderskyddet nerdraget, kabeln fastsatt, polarisationen ställd, en skruv i LNB-fästet monterad och åtdragen.

Nu ser det bättre ut.

I vardagsrummet gjorde jag en koll av den många gånger bättre signalen, innan jag skruvade i kabeln i den vita boxen. Sen programmerade jag in att det numera är Sat-CR signal, så om kunden byter till en inspelningsbar box är det klart utomhus.


20220223 – Nu kan de se TV från Polen.

Några från Polen som är här och jobbar lyckades inte få någon signal från satelliten Hotbird 13° öst som sänder TV-kanaler från Polen.

Det visade sig att det var ett träd som skymde så jag ville flytta parabolen och när jag var nere i bilen för att hämta några lämpliga klammer bytte kunden LNB.


Men det var fortfarande lite skymt.

Jag lyckades få 11,3 dB i MER-värde på frekvensen 11,075 GHz vertikalt som bl.a. innehåller TVP Polonia. Men 3,1 dB i Link Margin (marginal till störningarna) är lite lågt för helst ska det vara minst 6 dB, men för att få det krävs det minst en 80 cm parabol.


Det syns att trädet skymmer lite för det kom en vindpust och då blev det helt plötsligt 11,9 dB i MER-värde.

Jag hoppas även att det inte rasar snö på parabolen.


20220217 – Åtgärd av signalproblem.

Bilden på Canal Digitals kanaler försvann helt ibland så Connie bokade felsökning och åtgärd. Hon ville även att jag skulle ta bort den gamla komradioantennen.

Först lite inspektion med kameran som har så bra zoom att jag även kan använda den som kikare.

Det övre rörfästet såg lite knepigt ut.

Jag gick in för att göra en kontrollmätning av signalen till den vita boxen i vardagsrummet. Förvisso var det lite dålig signalkvalitet på 10,778 GHz horisontellt, men inte så dålig att bilden skulle försvinna tvärt. Jag konstaterade däremot att det var glappkontakt i F-kontakten, så den bytte jag.

Att det skilde så mycket i signalkvalitet mellan den vertikala och horisontella på 10,778 GHz beror på felaktig polarisationsinställning.

Det var bara att klättra upp på den isiga stegen.


Det övre fästet var någon special eftersom röret tog i skorstenen.

För att fixa det måste jag skruva ner rubbet och skruva upp nya prylar, så det jobbet får vänta tills det blir bättre väder.

Jag gjorde en ny koll i vardagsrummet som nu visade helt OK signalkvalitet.


20220216 – Installation och programmering av en OnePlace satellitmottagare.

Från början var det Sigge som beställde Canal Digital som jag monterade på det gamla huset den 2 februari 2002. Men åren går och satellitmottagarna måste bytas ibland, så Allente skickade en OnePlace-mottagare till kunden som de sa är enkla att installera. Men de är inte speciellt lätta att installera så kunden ringde till mig för att få lite hjälp via telefonen. Jag hittade en bild från den 18 juli 2018 där jag såg att de hade ett Sat-CR-mikrovågshuvud med 4 användarband.

Men jag lyckades inte guida via telefonen så jag körde dit och kollade vad de hade för signal.

Det visade sig att de hade ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud, alltså med 24 användarband. Nere i gillestugan såg jag att Smart-HD-boxen använde UB07 på 1095 MHz och …..

…. UB08 på 1140 MHz.

Jag gjorde en datalogg med instrumentet på UB07.

När jag ändå var där passade jag på att snygga till kablarna i vardagsrummet samt informera hur man spelar in etc. Sen gick jag ut till parabolen och tog en bild för att dokumentera vad de har för mikrovågshuvud.

När jag kom hem letade jag lite bland datafilerna och hittade information från den 20 december 2018 då jag monterade ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud. Undrar varför jag inte tog nån bild på parabolen då? Kanske det regnade?

Jag har i alla fall sparat några skärmdumpar från instrumentet. Först en koll av 10,903 GHz vertikalt via universalutgången.

Sen en koll på 10,903 GHz vertikalt via Sat-CR-utgången från det gamla mikrovågshuvudet.

Efter att jag hade bytt till ett nytt Sat-CR-24 gjorde jag en ny koll och som ni ser blev det 0,9 dB bättre signalkvalitet.

Idag den 16 februari 2022 är det i alla fall dokumenterat att de har ett Sat-24 mikrovågshuvud.


20220215 – Paraboljustering efter takarbete.

Kunden skruvade ner parabolen för att byta vindskivor. Men efter återmontering blev det aldrig riktigt bra signal, så de bokade service.

När jag kom dit såg jag att de hade ett universal mikrovågshuvud.

Först en koll där det visade sig att 10,778 GHz vertikalt hade 9,8 dB i MER-värde, vilket är väldigt nära pixelnivån.

Efter justering lyckades jag få 16,6 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt vilket betydligt bättre, eller som det ska vara.

Fixat och klart.

En koll att det blev bra signal till satellitmottagaren inne i vardagsrummet.


20220215 – En DishTurn hos Viasat-kund 82751189.

Trots att kunden hade försök att få dit någon från Allente för att göra en DishTurn innan de släckte signalen från Astra-satelliten var det ingen som gjorde jobbet, så den sista januari försvann bilden. Efter ytterligare försök under 2 veckor utan fungerade TV gav kunden upp. Hon fick då tips av Elon i Hofors att ringa till mig för att höra om jag kunde fixa det.

I telefonen fick jag reda på att kunden hade en Samsung UHD 680 satellitmottagare. Jag bad kunden att knappa in en speciell kod på fjärrkontrollen för att se om det var Bootloader 3845, för annars skulle det inte fungera att göra en DishTurn och som tur var hade satellitmottagaren laddat ner rätt mjukvara innan signalen släcktes den 31 januari.

När jag kom hem till kunden såg jag att det var mycket skog så jag blev tveksam till att det skulle fungera överhuvudtaget. (Jag har ritat stjärnan där jag uppskattar att Thor-satelliterna är)

Parabolen satt högt upp så jag tog med mig livlinan när jag klättrade upp på taket.

När jag hade kopplat in instrumentet såg jag att de aldrig hade haft riktigt bra signal eftersom polarisationen inte var riktigt inställd.

Det var svårt att justera eftersom ett träd skymde en aning så signalen pendlade.

Jag justerade och lyckades få godkänd signal på rubbet, men några träd måste bort för om de vajar i vinden kan de skymma signalen. Troligen blir det en halv dB till i signalkvalitet när det blir klarare väder.

Nere i vardagsrummet dokumenterade jag signalen innan jag uppdaterade Samsung UHD mottagaren.

Nu är det i alla fall fixat så jag hoppas verkligen att kunden får någon kompensation som täcker min arbets och resekostnad.


20220208 – Melker bokade service av parabolen.

Melker var bekymrad och trött på störningarna så han kontaktade Allente, men de kunde inte skicka ut någon tekniker. Så Melker kontaktade Emanuelssons i Sandviken som hänvisade till mig.

När jag kom hem till Melker såg jag att han hade en Triax TD64 parabol med ett Alps mikrovågshuvud.

Innan jag ens kopplade in instrumentet såg jag att polarisationen var felinställd och det var inte konstigt när fästet till mikrovågshuvudet var spräckt.

Först gjorde jag en koll av den befintliga signalen som var riktigt dålig. Att det trots allt gick att se vissa kanaler är inte så konstigt eftersom transpondrarna har olika styrka. Vid sämre väder faller de med lägst LM bort först medan andra funkar lite längre.

Innan jag gjorde någon mekanisk åtgärd justerade jag för att se om det skulle gå att få godkänd signal ur det befintliga Alps-mikrovågshuvudet, men tyvärr blev det inte helt godkända värden.

Jag monterade ett nytt mikrovågshuvud med ett nytt fäste.

Efter justering av polarisation blev det godkänd signalkvalité på rubbet.

Justerat och klart.

Jag kopplade även in Sat-CR signal så när de byter ut den vita boxen mot en nyare kan de spela in en eller flera kanaler medan de kollar på en annan.

Jag aktiverade UB01, UB02, UB03 och UB04 för att visa hur det ser ut på spektrumet.

I vardagsrummet gjorde jag en sista koll och dokumentation som visar att det blev mycket bra signalkvalitet till satellitmottagaren.

Äntligen kan jag kolla på TV utan störningar tyckte Melker när jag var klar.


20220203 – En DishTurn hos Migrationsverket.

Jag blev kontaktad av Hoist som undrade om jag kunde fixa en Viasat-anläggning hos Migrationsverket, där det fanns 2 st. Samsung 680 UHD satellitmottagare som en i personalen hade uppdaterat med rätt bootloader från Astra-satelliterna innan den signalen släcktes 20220131. Men en av mottagarna var inte bra så den skulle bytas.

När jag kom upp på taket såg jag att de hade en Telesystem TE57 parabol från Viasat med ett Sharp quad mikrovågshuvud.

Men det gick inte att nå parabolen, så medan en i personalen hämtade en stege passade jag på att kolla hur maströret var fastsatt. Det var som synes lite si och så med det.

Det nedre fästet var någon special med vinkelplåtar. Nu lägger jag inte ut de här bilderna för att vara gnällig, men om signalen försvinner efter ett kraftigt blåsväder kan jag ana varför samt att jag slipper få skulden.

Jag justerade parabolen till Thorsatelliterna på 0,8° väst. Först fick jag bara cirka 12 dB i MER-värde men efter justering av polarisationen blev det cirka 17 dB, så alltså fick de mer än dubbel signalkvalitet än vad de någonsin har haft tidigare.


En koll av signalen i matsalen på avdelning 1. Sen var det bara att montera och uppdatera en ny Samsung 680 UHD satellitmottagare.

Vid TV’n i det allmänna rummet i avdelning 2 såg jag att F-kontakten inte passade riktigt på kabeln så jag bytte den innan jag gjorde en kontrollmätning och dokumentation. Sen var det bara att uppdatera Samsung 680 UHD satellitmottagaren.

Så nu kan de se Viasats kanaler igen.

För de tekniskt intresserade kan jag upplysa om att 10778 vertikalt är den nya hemtranspondern. Sen ska standarden vara DVB-S2 med Symbol rate 25000 och 3/4 i Forward Error Correction.


20220202 – Justering av parabol för att Gävle Golfklubb ska kunna visa Viasat Golf.

Idag besökte jag Gävle Golfklubb för att uppgradera deras Viasat satellitmottagare samt justera parabolen för att ta in signal från Thor-satelliterna. Allt enligt projektet DishTurn som har pågått i över ett år.

För att ta in Viasat Golf använde de en Samsung SMT S5140, men tyvärr var det ingen som hade laddat i rätt bootloader och eftersom signalen stängdes av i måndags gick det inte att uppdatera mottagaren.

Men parabolen skulle i alla fall justeras.

Att nå parabolen var inte det lättaste på ett isigt plåttak, men jag riggade upp ett par stegar så att det kändes säkert.

Väl uppe var det bara att koppla in instrumentet i MTI-mikrovågshuvudet som jag monterade den 21 mars 2019.

Först en koll av vad som fanns kvar sedan Viasat släckte signalen i måndags.

Jag justerade parabolen till Thor satelliterna på 0,8° väst så de kan få in Viasat Golf igen.

Sen var det bara att  klättra ner via halkskyddet.

Jag kollade och dokumenterade signalkvaliteten inne vid satellitmottagaren.

Nu är i alla fall parabolen justerad så det fattas bara en ny satellitmottagare. Jag hade en ny Arris 3000 i servicebilen men jag hade inget litet programkort. Det är inte bara att ta vilket programkort som helst heller eftersom Gävle Golfklubb har ett företags-abonnemang via Hoist. Så det är enklast om Hoist skickar ut en ny satellitmottagare till kunden och om de inte klarar att installera den så blir det ett återbesök.


20220131 – Nu har jag fixat signal till Viasat sport hos Pitcher’s i Gävle.

Idag var jag till Pitcher’s Restaurang & Sportbar för att uppgradera deras Viasat satellitmottagare och se till att de tog in signal från Thor-satelliterna. Allt enligt projektet DishTurn som har pågått mer än ett år, så de hörde verkligen av sig i sista minuten.

När jag kom dit började jag jobba i den trånga TV-centralen.

Jag fick även åka hem och hämta TV’n från sovrummet bara för att kunna se satellitmottagarnas menyer.

Medan uppdateringen pågick kunde jag kolla och ta några bilder på anläggningen. Signalen från parabolen på taket går via fiber ner till restaurangen.

Signalen går in i fiberkonvertrarna för att omvandlas till låg och hög vertikal samt låg och hög horisontell signal.

Denna signal skickas sen in i en multiswitch.

Ut från multiswitchen skickas sen signalen till 2 st. OnePlace-boxar och 2 st. Viasat Arris 3000 boxar.

Jag passade även på att kolla signalen från parabolen, men den var inget vidare så det blir ett återbesök. Den blev väl aldrig riktigt justerad efter takarbetet när jag var där sist.

Sen kollade jag signalen från Astra 4,8° öst och upptäckte att de precis släckte signalen till Viasat. Så det var verkligen i sista minuten jag gjorde det här jobbet.

Nu är det i stort sett bara de kristna kanalerna kvar på satelliten Astra 4,8° öst. I alla fall kanalerna som är riktade mot Skandinavien.

Så jag hoppas att alla Viasat-kunder (numera Allente) har fått sina satellitmottagare uppdaterade och paraboler omjusterade, för annars blir det lite problematiskt att lösa. Detta eftersom satellitmottagarna var tvungna att uppdateras med en ny mjukvara från Astra innan parabolen justerades och mottagarna uppdaterades igen.


20220126 – Kontroll efter en slarvig “parabolvridare”

Den här parabolen monterade jag för många år sedan och allt har funkat i många år ….. men sen kom det en parabolvridare från Falun. 🙁

Det satt 2 mikrovågshuvuden på parabolen, men det som var till Viasats kanaler på 4,8° östE hade nog parabolvridaren skruvat bort och monterat kabeln i quad-mikrovågshuvudet till Thor på 0,8° väst istället.

Men kabeln var torr och spräckt så den hade han satt eltejp på. Att jag skriver att parabolvridaren hade gjort allt beror på att kunden garanterat inte har klättrat upp till parabolen.

I vardagsrummet gjorde jag en koll av signalen som var bra i den ena kabeln, men i den andra kabeln var det kortslutning och därmed ingen signal. Signal i 2 kablar var nödvändigt eftersom kunden ville spela in en kanal samtidigt som hon tittade på en annan.

I sovrummet stod det en gammal Sagem-HD-PVR-101-ST satellitmottagare med 250 GB hårddisk, men den hade inte heller signal via 2 koaxialkablar.


För att fixa anläggningen var jag tvungen att komma in på vinden, men det gick inte att ställa upp stegen för att nå luckan eftersom det stod en fastfrusen åkgräsklippare i vägen. Men det var inte akut, så jag skulle återkomma vid ett senare tillfälle.


20220118 – Åtgärd av en Canal Digital parabol som hade tappat signalen.

Det började med att signalen blev sämre när det regnade, sen blev det sämre och sämre för att tillslut försvinna helt.

När jag kom dit såg jag att det nedre fästet till maströret hade släppt från väggen och att fästet till mikrovågshuvudet var spräckt.


Det satt ett Triax QUAD mikrovågshuvud på parabolen.

Jag började med att kolla signalen som var i stort sett obefintlig. Instrumentet klarade inte ens att låsa in på transpondern.

Jag skruvade fast maströret, bytte fäste till mikrovågshuvudet och efter justering fick jag en sån bra signal som de aldrig hade haft tidigare. Det vet jag eftersom mikrovågshuvudet inte satt i den optimala fokuspunkten.

Men när jag skulle fästa upp kablarna så sprack den ena kabeln.

Nere i TV-rummet kollade jag signalen från de båda koaxialkablarna som var anslutna till en HD PVR 5720 SX.


För att får dit parabolen stadigare krävs det ett specialfäste, så jag ska återkomma en annan dag och byta fäste, maströr och koaxialkablar.


20220117 – Inkoppling av en extra satellitmottagare.

Kunden ville se de fria TV-kanalerna i ett extra rum, men det fanns ingen antenn samt att signalen till de marksända kanalerna är svaga där huset ligger. Så mitt förslag var att de skulle beställa en till satellitmottagare från Canal Digital, eller Allente som det heter numera. När Allente hade skickat en OnePlace-mottagare till kunden återkom jag för att koppla in den samt koppla in den gamla mottagaren i extra-rummet.

Först en koll på TD64-parabolen som jag monterade åt Nessie för många år sedan.


Eftersom det är lång kabel till TV-rummet ville jag kolla signalen på de 4 användarbanden.
Här nedan kan ni se skärmdumpar på User Band 01, UB02, UB03 och UB04.
En datalogg av signalen på UB01 till OnePlace-mottagaren.

En koll av signalen till Canal Digital HD PVR 5720 SX mottagaren i extra rummet på övervåningen.


20220110 – Pixlarna berodde på defekt satellitmottagare.

En kund ringde mig och sa att han misstänkte att det var något fel med parabolen eftersom det blev pixlar på bilden. När vi pratade om det höll jag med om att det antagligen var ett dåligt mikrovågshuvud.

När jag kom dit såg jag att det satt ett Triax universal Quad mikrovågshuvud på TD64-parabolen.

Men när jag gjorde en kontrollmätning inne i vardagsrummet såg jag att signalen var hur bra som helst. Jag hade nog inte lyckats att få endast en halv dB till så jag klättrade aldrig upp till parabolen.

Störningarna berodde på att den vita satellitmottagaren var defekt, så nu ska kunden beställa en ny OnePlace-mottagare.


Kommentarer inaktiverade.