Nu är det signal strax över pixelnivån.

En kund ringde och berättade att det inte fanns någon signal till TV’n på övervåningen, trots att han hade bytt kabel, men att TV’n i köket funkade bra.

Vi kom överens om en tid och det första jag såg när jag kom dit var att direktorerna på UHF-antennen var felmonterade.


Tyvärr hittade jag ingen bra bild på vad jag menar, men de ska monteras “stående” för att fungera.

Jag gick in i huset och upp till TV-rummet, men där fanns det inte ens en dålig eller svag signal. Då gick jag ner till köket och där var jag tvungen att fixa kontakten innan jag kunde mäta signalen.

Till TV’n i köket hade inte en enda mux godkänd signalkvalitet. Det ska vara minst 25 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin, dvs. marginal till störningarna.

När jag kom till baksidan av huset såg jag att kabeln låg lös över taket. En fara med det är att den kan frysa fast i snön och sen går den av när snön halkar ner. Men så där hade det varit i många år sa kunden, så det håller förhoppningsvis ett tag till.

Jag såg att 4-vägs fördelaren var defekt, så den tog jag bort.

Förutom att vara defekt har en 4-vägsfördelare 7,4 dB dämpning på varje utgång, vilket var onödigt, för i det här fallet räckte det med en 2-vägsfördelare som har 3,5 dB dämpning på varje utgång.

På spektrumet såg jag att muxarna var taggiga i topparna och det beror säkert på att direktorerna var felmonterade på antennen.

Ur kabeln från antennen låg signalen på strax under godkänt värde på mux 3, 1 och 5. För att inte försämra signalkvaliteten en enda dB krävs det en förstärkare före fördelaren, eller allra helst uppe vid antennen.

Jag berättade för kunden att det krävs en förstärkare med spänningsmatning via koaxialkabeln, men kunden ville se om det funkade med en ny fördelare.

Jag gick in till TV rummet och såg att mux 2 som sänder TV3, TV4 och Kanal 5 var helt OK. Även signalen till kanalerna från mux 6 var helt OK. Om du undrar i vilken mux kanalerna sänds kan du kolla här.

Däremot kan det säkert bli störningar på SVT’s kanaler från mux 1.

I köket blev det något bättre med den nya fördelaren, men det skulle helst ha varit en förstärkare.

Jag gick upp till TV rummet igen för att dokumentera signalen.

Som synes krävs det en förstärkare för att få godkänd signal även till TV rummet, men kunden ville inte kosta på en sådan när det blev bra bild.

Helst vill jag inte lämna ställen där signalen inte är godkänd, för risken är ju att kunden blir arg på mig när signalen kommer under pixelnivån.

Men i det här fallet kommer antagligen kunden att följa mina goda råd, som att montera direktorerna rätt på antennen, dra ny kabel genom vinden och montera en antennförstärkare i TV rummet.

Kommentarer inaktiverade.