Signalen till vardagsrummet försvann när det blev kallt ute.

Den 10 juni 2019 gjorde jag ett serviceuppdrag åt Canal Digital hos den här kunden och allt har fungerat bra sedan dess, men nyligen började signalen från parabolen försvinna när det blev kallt ute.

Jag anade vad det kunde bero på, men vi kom överens om en tid så jag kunde kolla på plats.

När jag kom dit såg jag att parabolen satt kvar precis som den gjorde den 10 juni 2019.


Jag började med att kolla i vardagsrummet och där fanns det signal för det var ju bara några minusgrader ute.

Jag mätte signalen på användarband 1 som är markerat och till höger syns användarband 9 från OnePlace-mottagaren i sovrummet.

Jag gick upp till sovrummet för att kolla signalen.

Jag klättrade upp på taket för att kolla signalen och då märkte jag att mikrovågshuvudet satt löst eftersom fästet hade spruckit.

Men sprickan var inte orsak till felet eftersom det var bra signalkvalitet nyss.

När jag lossade kablarna såg det ut precis som jag misstänkte, dvs. att mittledaren i kabeln till vardagsrummet var i kortaste laget. Eftersom metall krymper i kyla misstänker jag att mittledaren gled ur mikrovågshuvudet när det blev kallt.

Jag tog bort mikrovågshuvud med hållare och klättrade ner.

När jag hade klippt bort kontakten med den korta mittledaren märkte jag att mittledaren inte satt fast i dielektrikumet, alltså det som är runt mittledaren. Att inte mittledaren sitter fastlimmad i dielektrikumet är en av skillnaderna mellan en billig och en bra koaxialkabel.

Jag monterade tillbaka mikrovågshuvudet i ett Triax aluminium fäste.

Nu kan i alla fall inte fästet torka och spricka.

Jag justerade polarisationen med frekvensen 10,778 GHz inställd. I det här fallet gällde det att få så bra MER-värde som möjligt på den horisontella transpondern, eftersom den hade lägst kvalitet.


När jag hade justerat gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalen från parabolen.

När jag var klar på taket var det bara att klättra ner igen.

Nere i vardagsrummet gjorde jag en ny koll.

Sen tyckte jag att det inte var riktigt bra bild i vardagsrummet, så jag kollade i menyerna. Då visade det sig att den var inställd på 576i som en tjock TV klarar av.

Jag ändrade till 1080i, så nu kan de även se bild i HD kvalitet. 🙂

Tillbaka i sovrummet gjorde jag en mätning på användarband 9 eftersom mottagaren i vardagsrummet var inställd på användarband 1.

På spektrumet syns det att jag mäter på användarband 9 och till vänster syns användarband 1 som var igång i vardagsrummet.

Nu hoppas jag att det funkar, men helt 100 kan jag inte vara eftersom det inte var fel precis när jag undersökte och gjorde kontrollmätningar. Men jag är till 99,99% säker på att felet beror på att mittledaren gled ur mikrovågshuvudet, för jag har varit med om ett liknande fel för många år sedan.

Kommentarer inaktiverade.