Byte av takstos och maströr efter vattenläckage.

Det började läcka in vatten på vinden hos en kund och när han kollade på taket såg han att takstosen var i ett bedrövligt skick. Han kontaktade Elon i Hofors för att höra om de kunde montera en ny takstos, men de har ingen egen montör längre, så de hänvisade till mig.

När jag kom till kunden började jag med att inspektera anläggningen.

Det satt nån slags åskledare från Kathrein på toppen av röret.

Jag såg att takstosen var väldigt dålig, så där har det säkert läckt in vatten.


När jag ändå var på taket skruvade jag bort parabolen som ändå inte användes längre. Sen gick jag in på vinden och kollade jag vad den befintliga Triax UHF-antennen gav för signal.

Men det är väldigt sällan jag monterar takstosar så jag hade ingen i servicebussen eller på lagret, så det var bara att köra hem och beställa prylar.

Sen krävde det här jobbet en dag utan regn, så det dröjde faktiskt hela 3 veckor innan det passade att åtgärda anläggningen.

Efter mycket strul fick jag äntligen dit ett nytt maströr, en ny antenn och en ny takstos.

Egentligen var hålet för maströret för nära nocken, så nockpannorna kom emot takstosen.

Kunden ville bara se de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och den fria TV4 från Mux 2, så jag monterade en UHF-antenn på det nya maströret.

Jag justerade antennen och såg att det blev bra signal.Jag gjorde en koll på vinden för att dokumentera den inkommande signalen.

Jag kollade även signalen efter den befintliga Maximum förstärkaren.

Jag trodde nu att allt var klart, men när jag kollade signalen i sovrummet upptäckte jag att det försvann 22,7 dB på Mux 1.

Det försvann ytterligare signal till kontoret, så jag började felsöka.

Signalen till Mux 5 i kontoret var riktigt dålig.

Jag skruvade loss antennuttaget i sovrummet för att kolla om det var kopplat rätt. Då såg jag att den som hade monterat det hade förväxlat in och utgående signal, för direkt från kabeln hade Mux 1 stark signal.

Det slutade med att jag var tvungen att byta antennuttag i sovrummet och i kontoret. Med de nya antennuttagen blev det i alla fall bra signal på alla Muxar som sänds på UHF-området.


Det här jobbet tog många timmar att göra, men nu är det bra signal och taket ska vara tätt. 🙂

Kommentarer inaktiverade.