Byte av en svåråtkomlig TV-antenn.

En kund hade ofta störningar i TV-apparaterna så han besökte Media Markt i Valbo för att få råd. Då sa de att han skulle kontakta mig om han ville ha professionell hjälp.

Kunden ringde mig så vi kom överens om en tid. När jag kom hem till honom och frun såg jag att antennen satt väldigt högt upp. Dessutom på fel sida av skorstenen så den var riktigt svår att nå.


Jag började med att koppla kabeln från TV’n i vardagsrummet till antenninstrumentet och såg att det var i stort sett obefintlig signal.
– Men ibland är det kanonbild, sa kunden.
– Detta är ett typexempel på när signalen är nere på Pixelnivån, sa jag.

Jag gjorde en datalogg, men antenninstrumentet hittade bara Mux 7.

Möjligen skulle det gå att se kanaler från Mux 7, men marginalen till störningarna var inte godkänd.

Kunden hjälpte till att rigga upp en lång stege, sen klättrade jag upp och fick se en skada på kabeln.

Jag klippte av kabeln och monterade en F-kontakt så att jag kunde göra en datalogg av signalen från den befintliga antennen.

Sen skarvade jag kabeln och klättrade ner till vardagsrummet där jag gjorde en ny mätning. Med hjälp av alla siffror i dataloggarna kunde jag konstatera att det försvann 13,1 dB av signalstyrkan på frekvensen 522 MHz som sänder Mux 1.

Att montera en förstärkare uppe vid antennen var inte heller möjligt eftersom det satt en fördelare till TV-apparaterna på övervåningen någonstans på vägen. Att det inte gick beror på att det inte går att köra drivspänning genom vanliga fördelare.

Så det var bara att rigga upp stegen ännu högre och plocka fram livlinan. Sen var det “bara” att montera och justera  en ny antenn.

När jag hade justerat klart såg jag att signalen till Mux 6 var lite dålig. Mycket märkligt, för det här huset ligger ganska nära TV-masten i Gävle.

Sen var det bara att dra en ny kabel hela vägen ner till vardagsrummet.

Nu blev det godkänd signal på allt utom Mux 6.

Jag monterade en förstärkare så att signalen skulle räcka till alla TV-apparater och som ni ser blev det godkänd signal även till kanalerna från Mux 6.

Jag fick dra en ny kabel till övervåningen och nu blev det signal även i sovrummet.

När jag sen kopplade in instrumentet i antennuttaget i TV-rummet fanns det ingen signal. Hur är det möjligt tänkte jag? Men när jag tog bort antennuttaget och mätte direkt på kabeln fanns det signal. Så det var bara att gå ner i servicebussen och hämta ett nytt antennuttag som jag skruvade dit, sen var det bara att göra en datalogg.

Så efter 5,5 timmars arbete har de äntligen bra signal till 3 TV-apparater.

Men inte nog med det utan när jag var klar upptäckte jag att TV-apparaterna inte klarar DVB-T2, så de kan inte se Animal Planet och övriga kanaler från Mux 5, Mux 6 och Mux 7.
Vilka kanaler som sänder från respektive Mux kan du se här.

Kommentarer inaktiverade.