Signalen var under pixelnivån, så det krävs TV via fiber eller satellit.

En kund fick inte in TV6 så han kontaktade mig för åtgärd. När jag hörde adressen befarade jag det värsta för det är flera hus i området som har svårt att ta emot marksänd TV.

När jag kom dit såg jag att antennen satt monterad på ett skorstensfäste på altanen.

De hade alltså skruvat fast skorstenfästet på stolpen.

Det såg ut som en Televes DAT-45, men helt säkert är det inte för det finns kopior av den antennen.

När jag såg hur kabeln från antennen satt monterad i förstärkaren trodde jag att felet var funnet.

Jag fixade kontakten och anslöt den till antenninstrumentet för att kolla signalkvaliteten. Men där syntes i stort sett ingenting.

Jag satt tillbaka kabeln för att kolla vad det blev för signal ur förstärkaren. SVT-kanalerna från Mux 1 gick att se, dock med dålig marginal till störningarna.

Signalen från Mux3 ur förstärkaren var väldigt dålig. Den hade endast 17,6 dB i MER-värde och 0 dB i marginal till störningarna. Kraven är minst 25 db i MER-värde och minst 6 dB i marginal till störningarna.

Instrumentet kunde i alla fall tala om vilka kanaler som sänds från Mux 3.

För att bekräfta gjorde jag en datalogg av den inkommande signalen.

Jag gjorde även en datalogg av signalen ut ur förstärkaren och som ni ser var det inte en enda Mux som hade godkända värden.

Eftersom en kulle skymmer sändarmasten i Hofors var antennen riktad lite mer mot Borlänge, så jag kollade om Mux 3 skulle vara bättre därifrån.

Mux 3 från Hofors var ändå bäst, men långt under godkänd signalkvalitet.

Jag hämtade en logperiodisk antenn i servicebilen och gjorde lite testmätningar, men det var överlag dålig signal från alla håll.

Möjligen att signalen blir bättre från masten i Gävle, men den var ganska instabil.

Nu fanns det även fiber indraget och kunden hade abonnemang på några sportkanaler. Så mitt förslag var att uppgradera det abonnemanget för att se även de vanliga kanalerna via fibern.

När jag hade gett upp hoppet om marksänd TV ringde jag till sonen som skulle hjälpa till med annat abonnemang. Då fick jag höra standarfransen ….
– Men det har ju funkat förut!
– Kanske det, men signalen har säkert varit väldigt nära pixelnivån hela tiden utan att ni har märkt något. För det är ju när signalen kommer under Pixelnivån som den vanliga TV-tittararen märker att det överhuvudtaget är fel.

Läs gärna vad jag menar med pixelnivå här.

Kommentarer inaktiverade.