Montering av TV-antenn till 7 lägenheter.

TV-signalen till 7 lägenheter försvann helt plötsligt, så fastighetsägaren kontaktade Emanuelssons i Sandviken. Men de brukar inte jobba med centralantenner så de bad kunden att kontakta mig.

Fastighetsägaren berättade att han inte hade något avtal med någon kabel-TV leverantör så han visste inte var TV-signalen hade kommit ifrån.

När jag kom dit kopplade jag in antenninstrumentet på inkommande kabel och såg att det fanns en mycket svag signal från Tele2.


Men eftersom det redan fanns fiber indraget i lägenheterna ville fastighetsägaren att jag skulle fixa en antenn till SVT’s så kallade Must carry kanaler. “I Sverige regleras must carry av nionde kapitlet i Radio- och TV-lagen (RTL, SFS 1996:844). Sedan den 1 februari 2008 gäller vidaresändningsplikten för fyra programtjänster från “tillståndshavare vars verksamhet finansieras genom TV-avgifter” (public service) och distribueras digitalt.”

På skorstenen satt det gamla antenner som användes för cirka 25-30 år sedan.


Klammerna till maströret var rostiga.

Jag öppnade takluckan och gjorde en testmätning med en handhållen Logperiodisk antenn.

Det var mycket bra inkommande signal.


Skorstensfästet var i dåligt skick så jag planerade att ta bort allt och montera nytt.

Jag gick ner till firmabilen för att hämta ett nytt skorstensfäste och livlina.

När jag hade säkrat upp mig med livlinan klättrade jag upp på taket för att demontera det gamla och montera nytt. Men då såg jag att skorstenens översta lager med tegelstenar var i mycket dåligt skick.

Det fattades så mycket puts att det gick att se rätt igenom. Att montera ett nytt skorstensfäste på en dålig skorsten gör jag bara inte, för det är mycket stor risk att man drar loss tegelstenarna med plåtbandet.


Jag märkte även att det saknades en läkt som tegelpannorna ska haka tag i, så de ville glida ner.

Eftersom det inte skulle gå att montera en ny antenn på skorstenen ville jag skruva dit ett väggfäste på fasaden, men huset är högt så det skulle krävas en skylift.

Det kanske funkar med antennen på vinden tänkte jag och kopplade antenninstrumentet till den handhållna antennen.

Det blev mycket bra signal så jag letade reda på en specialvariant av fäste i servicebilen. Sen var det bara att skruva dit & justera.

En datalogg från antennen monterad på vinden visade att det blev bra signal.

Mux 2 var sämst, men ändå mycket bra.

Jag gick ner till servicebilen och hämtade en Ikusi NBS-801 C48 bredbandsförstärkare med 42dB förstärkning.

Jag städade bort alla gamla prylar.

Hur stark signal jag skulle mata ut visste jag inte exakt, men max 100 dB är nog lagom tänkte jag.

Sen gick jag ner till Jeanette som bor längst bort och alltså bör ha svagast signal. Signalen var helt OK, sen hjälpte jag henne att göra en kanalsökning via “egen antenn” i TV menyn.

Sen gick jag in till Anette som bor närmast och alltså bör ha starkast signal. Allt över 80 dBµV i signalstyrka är egentligen för mycket, men eftersom signalkvaliteten var bra ansåg jag det vara OK.


Så nu kan de 7 hyresgästerna kolla på TV igen.

Kommentarer inaktiverade.