Åtgärd av antennsignal till 8 lägenheter.

Den här kunden har jag besökt flera gånger tidigare. Sist var jag tvungen att montera en specialimporterad Sat-CR-switch för att få igång OnePlace-mottagaren, men nu var det en hyresgäst som hade störningar på de fria marksända kanalerna.

Överst sitter det en UHF antenn som tar emot Mux 1, 2, 3, 5 och 6. (Mux 4 sänds inte längre)

Under UHF antennen sitter det en VHF antenn som inte var inkopplad.

Jag klättrade upp på taket och kollade signalen som UHF-antennen levererade.

Sen kollade jag parabolsignalen eftersom de högsta frekvenserna hade lägre signalkvalitet än förväntat. Till Thor satelliterna sitter det ett Quattro mikrovågshuvud på parabolen som har 4 utgångar – vertikalt lågband, vertikalt högband, horisontellt lågband och horisontellt högband. Jag anslöt instrumentet till vertikalt lågband och gjorde en koll av signalen. Parabolen var ganska OK justerad så jag lyckades bara få en halv dB till.

Här nedan ser ni vilka kanaler som sänds från 11,216 GHZ vertikalt.

Från 11,247 GHz vertikalt sänds dessa kanaler.

I kopplingsboxen är det bara en skarv till UHF-antennen som jag gjorde om eftersom det var lite dålig kontakt.

Inne på viden kollade jag den inkommande signalen från UHF-antennen.

Sen justerade jag upp UHF-signalen 7 dB i Schwaiger multiswitchen. Via den här switchen ska varje lägenhet ha tillgång till satellitsignal från Thor 0,8° väst och Astra 4,8° öst samt de marksända kanalerna.


Jag kollade även satellitsignalen från multiswitchen och som synes är det lite sämre MER-värde på de två högsta frekvenserna. Men allt över 13 dB är godkänt så det duger säkert.

En koll av signalen ur antennuttaget nere hos hyresgästen som hade störningar visade att det blev godkänd signal till de fria SVT-kanalerna och TV4.

En koll genom antennsladden som TV’n var ansluten med visade att signalen sjönk cirka 3 dB och det räckte för att signalkvaliteten på Mux 1 skulle bli precis under godkänt värde.

Men inne hos fastighetsägaren var det riktigt dåligt.

Så jag hämtade en Anttron A229 förstärkare i servicebilen, sen gick jag upp till vinden och skruvade dit den.

Nu blev signalen starkare.

Men Mux 7 blev inte bra eftersom VHF-antennen inte är inkopplad. Vi får väl se om någon hyresgäst vill se några av kanalerna som sänds i den muxen.

Nu blev det bra signal i fastighetsägarens vardagsrum.

En ny koll hos hyresgästen visar att det blev mycket signal bra där också.

Kommentarer inaktiverade.