Dålig signal med felplacerad TV-antenn.

Jag fick ett uppdrag via BoxerInstallatörsportal med arbetsbeskrivningen:
Antenn sitter på balkongen, första våningen på huset, markplan. Kund har TV Standard idag som TV tjänst. Felsökning har skett, kund vill INTE göra fabriksåterställning då kund är säker på att det är antennen.

Efter att jag hade accepterat uppdraget kollade jag huset med Google street view. Då såg jag att balkongen är på husets östra sida, men riktningen till TV masten vid Skogmur i Gävle är västerut, dvs. åt andra hållet.

I telefonen upplyste jag kunden om att TV-antennen måste vara riktad mot sändarmasten för att få godkänd signalkvalitet.
– Men det har ju funkat förut, sa kunden.
– Visst kan det funka om man har tur, men om jag ska fixa antennproblemet som yrkesman så måste jag följa riktlinjer som är fastställda av Teracom och Boxer, vilket betyder minst 25 dB i MER-värde samt minst 6 dB i Link Margin.

När jag kom hem till kunden såg jag att det satt en Logperiodisk UHF-antenn på balkongen, vilket innebär att den inte tar in Mux 7 eftersom den muxens sänds på VHF-bandet.

När jag skulle koppla in instrumentet märkte jag att kabeln var skadad så det var glapp i F-kontakten. Efter att jag hade monterat en ny kontakt startade jag instrumentet och fick se att signalen såg ut precis som jag befarade, dvs. att muxarna var kraftigt deformerade. För att det ska vara en stabil signal ska nämligen se ut som Simpsons frisyr.

En kontrollmätning visar först och främst att signal till Mux 7 saknades men det beror ju som sagt på fel sorts antenn, de övriga muxarnas signalkvalitet beror på felaktig placering av antennen.

Jag aktiverade max och min hold på instrumentet för att visa kunden hur kraftigt signalen pendlade.

När jag skulle mäta direkt vid antennen märkte jag att koaxialkabeln var skadad där också.

Jag justerade antennen något och gjorde en dokumentation.

Den svarta koaxialkabeln var bortom räddning så jag bytte kabel. Men helst ville jag inte byta kabel för när signalen är så instabil är det stor risk att jag får skulden när störningarna återkommer.


Jag gjorde en ny mätning i vardagsrummet och om man bara kollar på dataloggen nedan ser det bra ut.

Men Mux 1 som hade 25,3 dB i MER-värde i mätningen ovan pendlade kraftigt för att några sekunder senare vara nedåt 10,5 dB vilket betyder att det kan bli störningar med pixlar i bilden. Men det är inte alldeles säkert att det blir störningar eftersom mottagaren buffrar signal och den inbyggda processorn kan rätta fel.

Även Mux 2 som sänder TV3, TV4 och Kanal 5 pendlade kraftigt.

När jag kom ut till servicebilen tog jag fram en Logperiodisk antenn, kopplade in den i instrumentet, ställde mig utanför sovrummet och gjorde en snabb koll.

Även utanför köket blev det bra signal, så nu ser ni vilken betydelse det har att montera en antenn på rätt ställe.

Men tyvärr är det inte tillåtet att montera en antenn på husets västra fasad, så jag hoppas att det åtminstone fungerar tillfredställande i framtiden.

Boxer ärende 115612

Kommentarer inaktiverade.