Störningar på TV-kanaler från transponder C01.

En kund kontaktade mig eftersom han hade störningar på SVT 1 HD och SVT 2 HD, men i övrigt funkade alla kanaler. Knepigt tänkte jag och tog reda på att kanalerna med störningar sänds från transponder C01 på frekvensen 11,216 GHz vertikalt.

Så när jag kom till kunden började jag med att kolla signalen de hade.

Jag gjorde en datalogg och konstaterade att det var lite sämre än förväntat, men det skulle ändå inte bli störningar med den signalkvaliteten.

Det var ganska dåligt väder som dämpade signalen, men efter justering klarade parabolen med befintligt mikrovågshuvud ändå att leverera signalkvaliteten som Allente kräver, dvs. minst 13 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin.

Jag gjorde en noggrannare koll av vad transponder C01 på frekvensen 11,216 GHz vertikalt innehåller.

Men trots att det var godkänd signalkvalitet blev det störningar så jag gick ut och flyttade kabeln till Sat-CR-utgången på mikrovågshuvudet.

Med Sat-CR-signal blev det ändå ungefär samma värden.

– Det måste vara fel på OnePlace-mottagarens tuner, sa jag till kunden och bad honom beställa en ny från Allente.

Men sen skrev jag en fråga i en installatörsgrupp på internet och där tyckte några kollegor att det trots bra signal kan vara fel på mikrovågshuvudet.

Senare på kvällen hade jag ett annat ärende åt det hållet så jag körde hem till kunden för att byta mikrovågshuvud. Först en snabbkoll för att se att det inte kom några störningar från det gamla mikrovågshuvudet.

Jag bytte till ett Triax mikrovågshuvud och gjorde en datalogg ute vid parabolen.


En ny koll i vardagsrummet visade att signalen blev något bättre, så jag hade inte bytt mikrovågshuvud i onödan.

Men tyvärr var det fortfarande störningar på kanalerna från från transponder C01 på frekvensen 11,216 GHz vertikalt, så nu är det säkert att felet beror på tunern i OnePlace-mottagaren.

Kommentarer inaktiverade.