Ingen bild p.g.a. glappkontakt.

Fastighetsägaren till ett mindre hyreshus, där jag hade varit tidigare, ringde och berättade att 2 hyresgäster hade blivit utan signal till TV-apparaterna så han ville att jag skulle fixa det.

När jag kom dit såg jag att det inte hade skett någon förändring på taket.


Även förstärkarna satt kvar exakt som förra gången jag var där, så därför gäller fortfarande det jag skrev sist, att snygga till antennsystemet och kabeldragningarna skulle inte skada.


Jag anslöt kabeln från antennen i antenninstrumentet och såg att det fanns signal.

För säkerhets skull gjorde jag en datalogg så att jag fick en fullständig dokumentation av signalen och som synes var allt godkänt.

Felet berodde på att det satt 2 grendosor i vägguttaget och eftersom de var för tjocka krockade de med varandra. Förstärkarna var anslutna i den nedre grenkontakten och det syns faktiskt med blotta ögat att de inte fick någon ström. Dessutom är det farligt när kontakter glappar på det här viset.

Jag flyttade om kontakterna så att de blev rätt monterade och då kom signalen ur båda förstärkarna.


På golvet låg det en antennkabel som hyresgästen kan använda om de nu skulle vilja se de fria marksända kanalerna. Jag gjorde en snabb koll och såg att signalen faktiskt var för stark.

Jag gjorde en koll av signalen till TV’n i lägenheten på nedre botten och den var OK.

Sen satt jag i kabeln i TV’n och startade den, men då kom det upp en skylt med texten “Ingen signal”
Kunden hade alltså gjort en kanalsökning när det inte fanns någon signal och då hittas naturligtvis inga kanaler. Så jag gjorde en ny sökning och efter det blev det bild på de fria SVT-kanalerna samt TV4.

Kommentarer inaktiverade.