Signalproblem i sommarstugan.

En kund ringde och ville att jag skulle fixa antennsignalen som hade fungerat förut. När hon talade om adressen sa jag att det är mycket svårt att få signal till de marksända kanalerna på den platsen, men jag bokade i alla fall in ett besök.

När jag kom till huset såg jag att de hade en ganska ny och fräsch Televes antenn med inbyggd förstärkare.


I vardagsrummet kopplade jag in instrumentet till den inkommande kabeln och aktiverade 24 volt så att förstärkaren startade. På spektrumet nedan ser ni Mux 3 och Mux 1 som var de bästa. Vilka kanaler de innehåller kan ni se här.

En datalogg visar att inte en enda Mux hade godkänd signal, för det ska vara minst 45 dBµV i signalstyrka, minst 25 dB i MER-värde samt minst 6 dB i Link Margin.

Mux 2 som innehåller TV3, TV4 och Kanal 5 var ganska dålig.

Jag kontrollerade nätdelen med multimetern och konstaterade att den inte lämnade någon ström till förstärkaren, så det var bara att hämta en ny sådan i servicebilen.

Jag klättrade upp på taket för att kolla signalen med en handhållen Logperiodisk antenn. Jag såg att det var stark 4G-signal i alla fall.

Jag riktade den Logperiodiska antennen mot TV-masten vid Skogmur i Gävle, men det var så gott som obefintlig signal.

Den befintliga antennen levererade dock lite signal eftersom den har en inbyggd förstärkare.

Jag monterade dit en ny nätdel i vardagsrummet, sen kollade jag vad det var för signal vid TV’n.

Men faktiskt så klarade TV’n av att visa bild på TV4 trots att signalen till och med var under mätbart värde.

Att ta in TV via parabol går inte heller eftersom skogen skymmer satelliterna.

Eftersom det var stark 4G-signal gjorde jag en koll med Bredbandskollen och såg att det det var skaplig hastighet på mobilnätet. 25-50 Mbit/s betyder att ett alternativ är att ta in TV via Telias mobilnät, men det skulle bli orimligt dyrt. Först krävs det en router med ett SIM-kort och sedan en TV-box med abonnemang. Jag föreslog då att byta till Halebop (eftersom man kan spara oanvänd surf) och se på TV via mobilen med en Chrome-cast i TV’n. Om du vill veta mera i detalj hur det går till att se TV via mobilt bredband kan du klicka här.

Men trots allt blev det bild i TV’n så hon avvaktar och kollar om det funkar utan allt för mycket störningar.

Signalen från Mux 6 var dock så obefintlig att TV’n inte ens hittade Kanal 9, Animal Planet och Eurosport vid kanalsökningen.

Kommentarer inaktiverade.