Felsökning av antennsignal till husbil.

En kund ville att jag skulle kolla varför det inte blev någon signal från antennen på husbilen.

Efter lite undersökning såg jag att det satt en Maximum MDA 110 antenn på maströret och den antennen fungerar endast om den får 5 volt matad i antennkabeln.

I en trångt skåp hittade jag 2 st. spänningsinmatningsfilter. Men det visade sig att även de var felaktiga för de matade 12 volt medan antennen endast fungerar om den får 5 volt. Dessutom fanns det ingen ström i kabeln från husbilens elcentral.

Utan 5 volt drivspänning blir det ingen signal.

När antennen får 5 volt i antennkabeln aktiveras förstärkaren så att den skickar ut signal. Som vanligt med rundstrålande antenner blir det hög signalstyrka men dålig signalkvalitet.

Jag kopplade ihop antennkablarna och gjorde en mätning vid TV’n, men det visade sig att TV-apparaten inte heller kunde skicka ut 5 volt i antennkabeln.

Nu har kunden 4 alternativ att fixa detta.

  • Montera en vanlig antenn som inte behöver drivspänning.
  • Fixa så att det kommer fram 12 volt till skåpet där han även måste montera ett spänningsinmatningsfilter som ger 5 volt till antennen.
  • Köpa en ny rundstrålande antenn samt fixa så att det kommer fram 12 volt till skåpet där han även måste montera ett spänningsinmatningsfilter som ger 12 volt till antennen.
  • Köpa en ny TV som kan drivas med 12 volt och klarar av att skicka ut 5 volt i antennkabeln.

Kommentarer inaktiverade.