Byte av TV-antenn på husbil.

Förra sommaren gjorde jag en felsökning av antennen till den här husbilen.

Jag konstaterade att nätdelen var hel men att antennen bara gav svag signal.

Men nu var det dags att montera en ny antenn så jag beställde en Omninova Boss från Televes. Detta är enligt mina och kollegors mätningar marknadens bästa antenn för husbilar. Den motsvarar naturligtvis inte en vanlig antenn som man riktar in mot en TV-mast, men eftersom det inte finns något maströr på husbilar finns det inte något alternativ.

En koll i kartongen.

Uppställd på den medföljande foten.


Jag kopplade in antenninstrumentet och gjorde en snabbkoll med handhållen antenn.

Jag gjorde även en datalogg med handhållen antenn. Inte så värst bra, men där jag stod är det dålig inkommande signal.

Ägaren kom hem till mig med sin Fiat carthago chic c-line.


Det var jobbigt att få loss fästet till den gamla antennen, men tillslut satt den nya antennen på plats.Mux 7 sänds på VHF-området från TV-masten i Gävle och VHF funkar inte alls med en sån här antenn.

Muxarna på UHF-området är betydligt bättre.

Mux 6 gick inte in där husbilen stod i radioskuggan.

Det var väldigt trångt i skåpet där nätdelen (som driver förstärkaren i antennen) var placerad så den bytte jag inte. Kunden fick dock ta med sig den nya spänningsinmatningen som hör till antennen. Kanske den behövs i framtiden?


Det som kunden vill ha är de fria SVT-kanalerna som sänds från Mux 1 samt TV4 som sänds från Mux 2. Det ser lite klent ut här, men om inte bilen står i radioskuggan blir det säkert bra.

Kommentarer inaktiverade.