Antenngubbar är ett utdöende släkte.

I slutet av 80-talet när jag började intressera mig för TV via satellit fanns det bara några enstaka svaga satelliter och dessutom var kanalerna utspridda, så det var stora motorstyrda paraboler på omkring 2 meter i diameter som gällde.

Dessutom var det mycket sällsynt med parabolantenner och någon antenninstallatör fanns inte att uppbringa, så därför började jag studera antenn och satellitmottagning själv. Efter en del undersökningar kom jag i kontakt med Transnova i Stockholm, där jag för 25 000 kronor köpte en motorstyrd 1,8 meters Alcoa parabol. Satellitmottagaren var en helt manuell apparat, dvs. istället för fjärrkontroll var den utrustad med rattar för bild och ljudfrekvenser. Motorstyrningsenheten var även den helt manuell med två knappar – Öst och Väst.

När jag äntligen hade fått ordning på satellitanläggningen hemma började ryktet spridas att man kunde se Sky channel och Screensport mm. Jag hjälpte några kompisar och deras bekanta osv. med parabolinstallationer. Det blev mer och mer jobb så våren 1989 startade jag eget företag för att sälja och installera parabolantenner, satellitmottagare med tillbehör.

Jag gjorde inga jättevinster på varje enhet men om jag under ett år sålde 100 satellitmottagare och hade 500 kronor över på varje så blev det ändå 50 000 kronor. Jag minns även att jag beställde och fick hem 15 parabolantenner på en lastpall samt köpte kartongvis med mikrovågshuvuden osv.

Summan av allt detta blev en rimlig inkomst så att alla i hushållet, banken och skattemyndigheten blev nöjda. Detta rullade på ända till den 23 februari 2005 då Canal Digital började med “fri basinstallation” vilket innebar att både installationsarbetet och materialet skulle ingå till de kunder som tecknade nytt abonnemang. De började alltså att leverera all hårdvara i ”cash and carry paket” till kunderna, så vi kunde inte dra in några kronor på materialet heller. Att de började leverera materialet själva innebar även att de olika tillverkarna upphörde att utveckla bättre och bättre satellitmottagare, för nu skulle det bara vara billigt. Den bästa mottagaren som såldes strax innan “cash and carry” paketen tog över var Force D Master 1189S.

I samma veva började konkurrenten Viasat också med ungefär samma upplägg. Även Boxer började senare med att skicka ut ”gratis” mottagare till nya kunder. Möjligen ser kunderna detta som en fördel att få allt gratis, men helt gratis är det inte för Canal Digital, Viasat och Boxer tar naturligtvis in pengarna via abonnemangskostnaden.

Men om inte installatörer och återförsäljare handlar material drabbar det även grossisterna i branschen hårt, så det är flera som har gjort konkurs eller stängt verksamheten. Detta innebär även att det blir allt svårare att hitta lite speciella parabolfästen än de som finns i de vanliga cash and carry paketen.

Det drabbar även butiker och oss installatörer ekonomiskt för om vi inte får sälja och leverera minskar inkomsterna. Det har hänt flera gånger att jag vid felsökning har upptäckt att mikrovågshuvudet är defekt, men då säger kunden:
– Men du, jag har ett nytt sådant i källaren som jag har fått gratis av Canal Digital, sen går kunden ner i källaren och hämtar prylar. Så där försvann ytterligare nån hundralapp i inkomst.

Det har även hänt många gånger att jag har träffat kunder ute i affären som säger:
– Min satellitmottagare börjar bli dålig, har du någon ny att sälja?
– Tyvärr, nuförtiden har operatörerna i stort sett ensamrätt på hårdvara så du måstevända dig till din leverantör som skickar en ny till dig, svarar jag.
Tyvärr skickar de då ut en satellitmottagare med den billigaste möjliga processorn så kunden upplever den som seg.

Det är som sagt inte stora belopp det handlar om vid varje tillfälle, men några hundra här och några hundra där blir sammanlagt ett betydande belopp som innebär att man får ihop till årslönen.

Nu har jag klarat mig länge och kommer att klara mig så länge som jag är verksam i branschen, för det var många år sedan jag hade banken hack i häl. Men i förlängningen när vi gamla ”antenngubbar” ska gå i pension skulle det vara bra om några ungdomar kan ta över.

Men det är alltså detta som är ”pudelns kärna” Om operatörerna skickar ut allt material ”gratis” till sina kunder och dessutom betalar uselt för installation och service blir det inte tillräckligt med pengar över.

Om t.ex. jag vill sälja mitt företag med alla verktyg, maskiner, antenninstrument, material och en fullt utrustad servicebil för exempelvis 500 000 kronor så finns det ingen köpare som kan finansiera detta. För om någon yngre förmåga har studerat antennteknik, gått en massa kurser, avlagt prov för CANT-auktorisation och sparat ihop 200 000 kronor behövs ett lån på 300 000 kronor.

Så den blivande yngre förmågan besöker banken med en låneansökan.
– Vad ska du arbeta med, frågar tjänstemannen på banken.
– Jag är nyutbildad antenntekniker och ska bl.a. montera parabolantenner, svarar den yngre förmågan.
– Vad får du för ersättning, undrar bankkamreren.
– Allente betalar 1500 kronor inklusive moms för en standardinstallation.
– 1500!! Där borta är dörren säger bankkamreren och pekar på dörren.

Vad jag vet så finns det inget finansinstitut som lånar ut pengar med de förutsättningarna, så därför är vi antenngubbar med yrkesstolthet ett utdöende släkte, vilket redan har börjat synas i Allentes omdömen hos Trustpilot.

Bara ni inte missuppfattar vad jag skrev för jag gillar verkligen branschen jag jobbar i. Annars skulle jag ha lagt av för länge sedan, men jag ser ett problem i föryngringen av branschen. Som när jag har deltagit i diverse kurser och roadshows har jag sett att majoriteten är äldre deltagare.

Kommentarer inaktiverade.