Den aktiva utomhusantennen levererade inte godkänd signal.

Jag fick ett uppdrag via Installatörsportalen att hjälpa en av Boxers kunder med signalproblemet.

Felbeskrivning:
MUX 1: OK
MUX 2: OK
MUX 3: OK
MUX 5: OK
MUX 6: Saknas helt sedan 20211129. Bytte därefter antennkabel och kanalerna kom tillbaka men saknar nu igen Mux 6 sedan i söndags.
MUX 7: OK

Kommentar:
Kund vill bara ha hjälp med en kostnadsfri funktionskontroll och inte hjälp med en injustering av antenn utan bara hjälp att konstatera vart felet ligger. Om det sitter i antennen ta en dialog med kund om kund vill ha hjälp eller inte med detta, då kund helst vill undvika övriga avgifter.

Jag ringde till kunden och berättade att jag kunde göra en felsökning och åtgärd, men att jag inte ville göra en kostnadsfri funktionskontroll. Varför det förresten, det finns väl ingen som jobbar gratis?

Kunden skickade mig en bild på antennen så redan innan jag kom dit var jag ganska säker på vad som var fel.

När jag kom dit såg jag att det var en One For All aktiv utomhusantenn.

Jag gick in i vardagsrummet och kollade den inkommande signalen.

Det var framförallt på Kanal 9 och C More Hockey som det förekom störningar. Jag såg att signalen varierade kraftigt och så blir det när Muxen är deformerad. Det ska vara en perfekt Simpson om det ska funka stabilt.

Muxarna 2, 3 och 1 var också deformerade vilket är typiskt aktiva antenner. Det blir en hög signalnivå med dålig signalkvalitet.

Det var dock svårt att hitta ett ställe där alla Muxarna gick in bra. Tillslut hittade jag ett ställe där det var hyfsad signal men rent estetiskt ser antennplaceringen inte så bra ut. Men ibland måste man bara montera antennen där signalen är bäst.

En koll av signalen direkt vid antennen.

I vardagsrummet var signalstyrkan något lägre men fortfarande godkänd.

Inga perfekta Simpsons men helt OK.

Som tur är kollade jag även signalen genom kundens nyinköpta antennsladd och då såg jag att den förstörde signalkvaliteten på Mux 2, 1, och 5, men framförallt blev Mux 6 riktigt usel.

Jag har sett detta vid andra tillfällen så därför säljer jag inte såna där färdiga antennsladdar längre. När kunder vill ha en anslutningskabel tillverkar jag en i exakt längd med trippelskärmad koaxialkabel och riktiga F-kompressionkontakter.

Boxer ärende 111170

Kommentarer inaktiverade.