Boxer ärende 110417

Kunden fick inte in Kanal 9 och Eurosport 1 efter omläggningen så de gjorde en felanmälan till Boxer som skapade ett ärende via Installatörsportalen.

När jag kom dit såg jag att det satt en gammal parabol och en gitterantenn på skorstenen.

En sån här gitterantenn tar bara in signal från UHF-bandet och därmed inte Mux 7 som sänder på VHF-bandet. Därför fick inte kunden in Sportkanalen på programplats 46 heller.

Jag gick in för att kontrollmäta signalen och precis som jag trodde var den riktigt dålig.

Jag gjorde en datalogg som visade att all signal var väldigt långt ifrån godkänd.

Mux 6 som bl.a. sänder Kanal 9 och Eurosport 1 som kunden saknade syntes inte alls.

Signalen från Mux 7 var väldigt svag, men det var ju väntat eftersom det inte fanns någon antenn som tog in signal från VHF-området.

Huset ligger i ett område som är känt för att ha dålig signal till marksänd TV, men jag kopplade i alla fall in en Logperiodisk antenn till antenninstrumentet. Sen klättrade upp på taket för att kolla om det skulle gå att få in någon signal överhuvudtaget och otroligt nog så blev det bra signal 🙂

Så det var bara att skruva bort den gamla parabolen och gitterantennen. Sen monterade jag en Logperiodisk antenn och drog ner ny kabel till vinden.

De gamla prylarna är det bara att kasta.

Jag bytte som sagt kabel eftersom den gamla var torr och spräckt.

På vinden skarvade jag ihop den nya kabeln med den gamla men nere i sovrummet såg jag att det blev en otrolig dämpning. Det försvann så mycket som 20 dB på Mux 1.

Det fanns en skarv i vardagsrummet och där var det 17,5 dB starkare på Mux 1.

Jag bytte kabel från vinden till vardagsrummet och fick upp signalstyrkan lite till, men det skulle ändå inte räcka till sovrummet, så jag monterade en förstärkare.

I vardagsrummet hade de en Viasat-mottagare, men jag monterade en IEC-hane-kontakt på förstärkaren så att de även kan få in Boxers kanaler i vardagsrummet. Då kan de spara flera hundra kronor i månaden om de skippar Viasat och tecknar ett tvillingabonnemang hos Boxer istället.

En sista koll i sovrummet visade att rubbet blev godkänt.

Som synes blev det mycket bra signal till Kanal 9 och Eurosport 1 som kunden saknade.

Visst blev det fräscht och städat på taket 🙂

Nu har de bra signal på rubbet, men det blev ett ganska omfattande arbete som kommer att kosta lite mera än de 3500 kronorna (inkl. moms) som Boxer ersätter, så de kommer att få en faktura från mig också. Men att Boxer betalar 3500 kronor är väl riktigt schysst.

Kommentarer inaktiverade.