Vindkraftverk förstör signalen till marksänd TV.

En kund ville ha hjälp med TV-antennen till ett hus i Gammelboning söder om Jädraås. Jag sa redan i telefonen att det är ett mycket svårt område, men kunden ville ändå att jag skulle försöka fixa signalen.

Det regnade lite på morgonen och när jag kom till kunden duggregnade det, men jag kopplade in en logperiodisk antenn till instrumentet och gick runt för att kolla var det fanns bäst signal.

Ute på vägen vid husets västra gavel var det skapligt, men där kan man inte montera en antenn.

Jag gick in i vardagsrummet för att kolla kundens befintliga signal och såg att den var så dålig att det inte ens var nån idé att göra en datalogg.

Jag klättrade upp på taket där jag testade med en handhållen antenn, men där var det problem med signalen från Mux 5 som innehåller dessa kanaler.

För att försöka hitta signal även till Mux 5 reste jag upp en stege på husets nordöstra husgavel, sen klättrade jag upp för att kolla. Men det var inte bra där heller.

Jag gjorde samma procedur på husets sydöstra husgavel, men även där var det dåligt.

Kunden tyckte då att jag skulle mäta där den gamla antennen satt, men eftersom den satt i vägen skruvade jag bort den.

Jag skruvade fast en logperiodisk antenn på maströret och då upptäckte jag orsaken till problemet.

Det är svårt att kolla exakt signal med en handhållen antenn eftersom det är så gott som omöjligt att hålla den tillräckligt stilla, så därför varierar signalen, men när antennen sitter fast ska signalen vara stabil vilket jag nu upptäckte att den inte var.

Den pulserade så mycket att det inte ens gick läsa av signalkvalitén, så jag tog fram mobilen och filmade av instrumentet.

Samtidigt klarnade vädret upp och då såg jag vad som förstörde signalen.

Ett par vindkraftverk som slog sönder radiovågorna! Jag trodde då att det var vindkraftverken på Mårtens klack.

-Det går inte att montera en ny antenn här, sa jag till kunden som då ville att jag skulle montera tillbaka den gamla antennen, så att han kunde se på TV överhuvudtaget. Men vid närmare undersökning var den gamla antennen helt kass.

Någon hade varit i kopplingsdosan och rotat tidigare vilket eltejpen skvallrade om.

Så jag fick skruva fast den logperiodiska antennen och ansluta den till en mastförstärkare.

En koll i vardagsrummet visade att signalen inte var godkänd. Men jag lovade kunden att han får testa i en vecka om det funkar hyfsat, men om det inte gör det så tar jag tillbaka prylarna och monterar en parabol istället.

Jag gjorde lite grundligare koll av signalen på Mux 1 som innehåller dessa kanaler.

Man hinner inte se signalkvalitén men med instrumentet i max hold kan man se att signaltopparna är de blå fälten.

För att se hur lågt signalen sjönk aktiverade jag min hold så att de gröna fälten markerar de lägsta signalnivåerna.

När jag kom hem kollade jag kartan och drog en rak linje mellan Gammelboning och TV-masten i Skogmur, Gävle. Då såg jag att signalen passerar rakt igenom Vettåsens vindkraftpark och inte vindkraftverken på Mårtens klack som jag trodde tidigare.

Nu är det intressant att se vad som händer när det börjar blåsa mera så att vingarna på vindkraftverken börjar rotera snabbare. Det kan ju bli andra Muxar som påverkas för det har säkert en relation mellan Muxarnas frekvenser och rotationshastigheten på rotorbladen. Samtidigt så buffrar digitalmottagare signal så väldigt snabba avbrott i signalen behöver inte synas som pixlar i bilden.

Men som sagt, kunden har fått prylarna på öppet köp ett tag.

Edit 20211025
Kunden ringde och berättade att det funkar tillfredställande. När det blåser från sydväst så att rotorbladen är i stort sett osynliga är det inga störningar alls, men när det blåser så att rotorbladen är rakt mot huset är det värst. Men det är ändå acceptabelt så han ville att jag fakturerar arbete, resa och material.


Jag har även sett problemet med vindkraftverk tidigare.

Kommentarer inaktiverade.