Vindkraftverken kan förstöra TV-signalen.

Idag var jag till ett ställe där en kund vill ha en vanlig antenn för att bara se de fria marksända TV-kanalerna som SVT1, SVT2, TV4, TV6, SVT24/Barnkanalen samt Kunskapskanalen.

Jag vet att det är ett svårt område men så i förmiddags när jag var där och kontrollmätte signalen med en handhållen Logperiodisk antenn såg jag på spektrumet att signalen pulserade upp och ner ganska snabbt.

När jag hade kört en bit därifrån stannade jag, hoppade ur bilen och gjorde en ny mätning bara för att se att det var ganska OK. Alltså inget fel på antenn eller instrument. Men då såg jag ett vindkraftverk borta i horisonten och fick nåt svagt minne av att någon har skrivit att de kan förstöra radiovågor.

När jag kom hem öppnade jag kartprogrammet och ritade en rak linje mellan TV-masten i Gävle och huset där antennen ska sitta. Då ser man att signalen går rakt igenom vindkraftparken på Mårtens klack.

På bilden ser ni lite av vindkraftparken väster om Lingbo.

Jag ställde frågan i en installatörsgrupp och fick veta att vindkraftverken orsakar problem på fler ställen.

Stort problem här i Halland. Vindsnurrorna behöver inte ligga i rak linje med antenn / sändare utan det uppstår reflexer från vingarna även om kraftverken står en bit offset. Sen kan det variera dag från dag beroende varifrån vinden blåser och därmed hur kraftverken pekar. Lika stort problem här som med 4G.
Torbjörn Johansson

I Skåne är det vanligt när vi ska ta Danmark att det kan finnas både ett och två kraftverk i linje med riktningen på signalen. Där jag bor så finns det 3 st. på linje, men ett som är direkt i vägen bara knappa 500m ifrån. Det yttrar sig som om bärvågen fladdrar upp och ner när framför allt vingarna står rakt emot. Står vingarna i sidled är effekten nästintill försumbar. Man skulle kunna tro att eventuell nätdel eller mastförstärkare fått frispel, men nej så är det inte. Tar vi bärvågen och tittar på det i spektrumanalysatorn så kan man se att bärvågorna i signalen kommer och går i nivå. Mäter man på konstellationsdiagrammet så pulserar prickarna i diagrammet ifrån en fast liten “boll” till en stor o fluffig “boll”. Tittar vi på MER-värdet så kommer det att “pulsera” längs sin tidsaxel om ditt instrument kan mäta över tid. Där kommer vi att se att samtliga varianter på MER och BER ändrar sig konstant. Om du mäter på EKO kommer du se att markeringarna hoppar i tidsaxel/avstånd med flera olika spikar. Och nej, det går inte att re-modulera dessa signaler så att det återfår sin signalkvalitet.
//Jonnie Haglund

Edit:
En vecka senare körde jag tillbaka till kunden och installerade Canal Digital som du kan läsa om här.

Kommentarer inaktiverade.