Det var inte bara antennen som hade blåst ur läge.

De lovade regn och rusk på eftermiddagen så det var bäst att snabba på.

Bilden försvann från kundens alla 3 Boxer-mottagare samtidigt och när jag kom dit såg jag att antennen var felriktad.


Först en koll om maströret satt fast och det gjorde det.

Sen klättrade jag upp på taket och märkte att antennen satt löst, så jag justerade och skruvade fast den ordentligt. Sen bytte jag F-kontakt och snyggade till kabeldragningen

En dokumentation av signalen direkt från antennen gjorde jag också.

En koll i vardagsrummet visade att den inkommande signalen var bra, men den skulle även fördelas till 3 st. digitalmottagare och om kablarna var OK så skulle det räcka med en 3-vägs fördelare.

Efter att jag hade kopplat in alla 3 gjorde jag en kontrollmätning av signalen till mottagaren i vardagsrummet och upptäckte att den blev väldigt dålig.

I köket blev den inte bara dålig utan rent utav usel.


Jag trodde då att det var fel på 3-vägs fördelaren med det var det inte. Efter lite felsökning så visade det sig att när jag anslöt kabeln till kontoret sjönk signalstyrkan ca. 25 dB. Jag kollade en gång extra men det var ingen kortslutning. Sen kortslöt jag den utgången i fördelaren och såg att det inte påverkade något. Tillslut satte jag i kabeln igen och bad kunden att titta på instrumentets spektrum, sen gick jag in i kontoret och klippte av de sista 4-5 metrarna och då kom signalstyrkan upp igen. Så jag drog en ny kabel till TV’n på kontoret och sen var problemet löst. Men jag har faktiskt ingen aning om hur en ansluten kabel utan kortslutning kan dämpa signalen till de övriga? Mycket märkligt eller hur? Tänk att man lär sig nåt nytt varje dag 🙂

Men eftersom kabeln till köket dämpade lite för mycket var jag tvungen att ta bort fördelaren och montera en förstärkare i stället.

Nu blev det bra och godkänd signal i vardagsrummet, köket och kontoret.Så nu kan kunden titta på alla 3 TV-apparaterna utan att det är den mista risk för störningar.

Kommentarer inaktiverade.