Justering av parabol mm.

Den här kunden hade signalproblem så han köpte en ny större parabol, men trots det fick han inte nån bra signal. Efter en hel del strulande insåg han att det krävdes någon som har ett bra antenninstrument, så vi kom överens om en tid för service.

När jag kom dit såg jag att det satt en ny Triax TD70 monterad.

Jag började med att göra en kontrollmätning för att se vilken signal det var från början.

Det visade sig att det inte gick att justera för parabolen tog i vindskivan, men jag flyttade ner den ca. 20 cm och sen funkade det. Jag lyckades mer än fördubbla signalkvaliteten.

Vi gick in för att göra en kontrollmätning i vardagsrummet och då såg jag att signalen hade tappat mycket i styrka.

Sat-CR användarband 4 som ligger ända uppe på 2040 MHz syntes knappt.

I mediaskåpet satt det en 8-vägs fördelare och en sådan dämpar ungefär 12 dB per utgång (-3 dB är en halvering av signalstyrkan) Det innebär att det i princip inte finns några installationer där man kan sätta en 8-vägs fördelare utan att samtidigt sätta dit en förstärkare.

Jag bytte ut den mot en 2-vägs fördelare, sen gick jag tillbaka till vardagsrummet där jag gjorde en ny mätning. Då såg jag att det fortfarande går att förbättra anläggningen, men en signalkvalitet över 13 dB i MER-värde är godkänt så kunden tyckte att det dög.

En koll på spektrumet visade att alla Sat-CR banden gick in.

Sen gick vi upp till allrummet på övervåningen där det var aningens lägre signalstyrka än i vardagsrummet.

Signalkvaliteten var dock lite bättre än i vardagsrummet.

Som ni ser på mätningarna så faller signalkvaliteten när signalstyrkan går ner. Så för att trimma den här anläggningen mera skulle det vara bra att byta antennuttag och anslutningskablar.

Kommentarer inaktiverade.