Signalproblem till polska TV-kanaler

Enligt kunden hade signalen försvunnit till de polska kanalerna från Hotbird 13° öst när det blåste ute. En enkel justering trodde jag, men det visade sig att parabolen satt väldigt dåligt på nåt hemgjort fäste. Dessutom var det inte fri satellitsikt där den satt, så ungefär halva parabolen var skymd av träd.

Det satt 2 mikrovågshuvuden på parabolen, men för att få nån dB till fixade jag ett nytt fäste och monterade ett mikrovågshuvud i primärfokus. Tillslut lyckade jag få 9,4 dB i MER-värde på TVP Polonia, men 1,2 dB i LM, dvs. marginal till störningar var inte mycket, så jag började fundera på en ny placering med fri sikt.

Jag monterade parabolen på husväggen istället.

Nu lyckades jag få 12,4 dB i MER-värde vilket är en fördubbling av den signalkvalitet som jag lyckades få när parabolen var monterad på förrådet. En avsevärd förbättring alltså, men om det önskas ännu mera väderreserv så måste det dit en större parabol.

Kommentarer inaktiverade.