Antennsignalen fixad vid Jädraås Herrgård.

Bredvid själva huvudbyggnaden i STF Jädraås Herrgård finns det en sidobyggnad kallad Annexet som har 6 st. fina tvåbäddsrum så det blir totalt 12 fasta bäddar. Det finns även ett gemensamt TV-rum men det hade varit problem med TV-signalen ett tag.

När jag kom dit såg jag att antennen hade sett sina bästa dagar, så det var nog inte så konstigt att det blev pixlar på bilden.

Om man tittar noga så ser man att vissa delar redan hade ramlat av.

De ville kunna se de fria kanalerna och jag berättade att det verkligen inte är lätt att få in de marksända kanalerna i Jädraås eftersom det är långt till TV-masten i Gävle.

Jag klättrade i alla fall upp på taket, gjorde en testmätning och såg att det fanns hopp för de fria TV-kanalerna, så jag skruvade dit en logperiodisk antenn 🙂

Det blev ganska hyfsad signal från Mux 1 och Mux 2 som sänder TV-kanalerna som de ville ha.

Men det var gränsfall med signalen och den skulle aldrig räcka ända ner till TV-rummet, så därför monterade jag en förstärkare direkt på maströret. Efter förstärkaren blev signalstyrkan ca. 40 dB högre och signalkvaliteten blev något bättre. Jag gjorde en datalogg för att dokumentera hur signalen var ut från förstärkaren.

En snabb koll på spektrumet visar att förstärkaren även förstärker skräpet i botten, så kanalerna från Mux 5 var det bara att glömma.

Jag anslöt den nya förstärkaren till kundens gamla antennkabel, sen klättrade jag ner och gick in i köket där jag monterade en nätdel som skickar 12 volt genom koaxialkabeln upp till förstärkaren. Efter det drog jag en ny koaxialkabel in till TV-rummet. En koll visar att Mux 1 och Mux 2 blev ganska bra.
Men det visar också att kabeldämpningen gjorde att det försvann ca. 6 dB på Mux 1, så utan förstärkare hade det bara blivit ca. 36 – 37 dB i signalstyrka på Mux 1 vilket garanterat inte hade fungerat.

Signalen pulserade lite ner och upp vilket gjorde att Mux 5 hamnade under pixelnivån ibland.

Mux 5 innehåller faktiskt 18 TV-kanaler som de ändå inte ville ha, så det gör inget att det inte går att se dessa.

Slutresultatet blev ändå ganska bra, trots att det är svårt med de marksända kanalerna i Jädraås.

Kommentarer inaktiverade.