I vilken Mux finns kanalen?

Eftersom Teracom och Boxer har så dålig information på sina webbsidor om vart kanalerna finns så har jag nu gjort en koll och dokumentation.

Det är ju Teracom som sänder TV kanalerna men deras webbsida är nog mest riktad till de som …. ja vadå? … kolla själva.

Boxers webbsida är bara till för att sälja mera så köp, köp och KÖP!

Så för att få veta något kopplade jag in antenninstrumentet till den takmonterade Logperiodiska antennen.

Antennen tar in alla signaler inom VHF och UHF området. Alltså både det man vill ha och även det man inte vill ha.

För att se tydligare breddade jag spektrumet till 100 MHz. Då ser man tydligt att den markerade är Mux 2 följt av Mux 3, 1 och 5. (Mux 4 har upphört att sända)

Nu följer informationen jag var ute efter, alltså vilka kanaler som sänder var.
Viktigt att veta är också att samtliga TV-kanaler inom samma Mux alltid har samma kvalitet. Så om ni har störningar på t.ex. SVT 1 (i kanalpaketet från Mux1) så har man exakt samma problem på de andra kanalerna inom samma Mux.

Som ni ser så innehåller Mux 1 följande kanaler och Boxers EPG.

Mux 2 innehåller följande kanaler och Boxers EPG eller programguide.

Mux 3 innehåller följande kanaler, lite access data och Boxers EPG.

Mux 5 innehåller följande kanaler.

Mux 6 innehåller följande kanaler och data.

Mux 7 som sänder från VHF-området innehåller följande kanaler.

Sen kollade jag in sändningar som ibland kan ställa till problem …. Längst till höger på 800 MHz-området syns 4G-sändningarna som man helst inte vill ha in i husets TV-system.

Jag breddade upp spektrumet till 50 MHz så att man tydligare kan se 4G-sändningarna. Men eftersom signalstyrkan pulserar lite är det omöjligt att hinna mäta topparna, så därför satte instrumentet i “max hold” för att den högsta signalstyrkan ska visas. Dessa oönskade 4G sändningar kan ibland göra så att vissa antennförstärkare blir överstyrda, så att signalkvaliteten sjunker. Men jag har så kallade LTE-filter som jag kan montera vid behov.

En annan intressant sak är att jag kunde se TV 4 från masten i Östhammar. Detta trots att signalkvaliteten bara var 17,3 dB i MER-värde. LM står för Link Margin, dvs. att marginalen till störningar i detta fallet var -0,3 dB och det stämmer kanske för ibland såg jag lite pixlar i bilden. Så 17,3 dB är nog precis vid pixelnivån.

Kommentarer inaktiverade.