Montering av TV-antenn långt från huset.

Idag var jag på ett ställe där det var mycket svårt att hitta godkänd signal till marksänd TV. Fågelvägen var det “bara” 26 kilometer till TV-masten vid Skogmur i Gävle, men eftersom det var mycket skog så blev det svårt. Vid huset var det bara en usel signal, men tillslut hittade jag ett ställe långt från huset där det var godkänd signal. För att signalen skulle räcka genom 33 meter koaxialkabel var jag dock tvungen att montera en förstärkare ute vid antennen, som drivs genom att en nätdel inomhus skickar 12 volt genom koaxialkabeln.

Detta var signalen som jag fick direkt från antennen. I och för sig kunde jag justera antennen så att signalkvaliteten blev bättre på Mux 1, men då blev Mux 2 sämre och vise versa, så jag justerade in ungefär mitt emellan så att det blev godkänt på båda.

Ut från förstärkaren blev det avsevärt högre nivå.

Signalen i vardagsrummet blev nu aningens för hög, men det funkar säkert för det finns god marginal. Men om det inte funkar så går det att montera ett antennuttag med 13 dB uttagsdämpning.

Inne i vardagsrummet tog jag även en skärmdump på instrumentet, som visar mer visuellt hur signalen såg ut.

Det framgår även av mätvärdena att signalen på Mux 6 dämpas 4,9 dB på vägen genom 33 meter koaxialkabel. Så utan förstärkare skulle signalstyrkan på Mux 6 ha blivit bara 41,6 dB inne i vardagsrummet, vilket är under godkänd signalnivå.

Kommentarer inaktiverade.