Ytterligare en åtgärd efter en okunnig montör.

Jag fick i uppdrag av Canal digital att åtgärda en parabolanläggning så att den fungerade. I normala fall brukar jag börja med att gå in i huset och fråga kunden vad problemet är, men i det här fallet såg jag redan nerifrån gården att parabolen var feljusterad.

Så jag klättrade upp för att justera. Kunden stod nedanför så jag passade på att fråga om de hade vridit på mikrovågshuvudet själva, men de hade inte rört något, utan allt var fixat av en montör från Canal digital sa kunden.

Nu fick jag det bekräftat vad jag har misstänkt tidigare, att en viss montör här i området saknar både ett avancerat antenninstrument och kunskap för att kunna justera in paraboler rätt. Den som kan lite om paraboler kan faktiskt se vad som är fel genom att bara titta på mikrovågshuvudet.

Innan jag rörde något gjorde jag en dokumentation av signalen. 12,8 dB i MER-värde på 10778-H var faktiskt riktigt dåligt. I och för sig blir det bra bild när det är bra väder, men signalreserven till regndämpningen var ett minimum.

Efter justering av polarisationen fixade jag dubbel signalkvalitet på några transpondrar. Så nu är signalen precis som det ska vara 🙂

Men trädet börjar växa upp så det tog bort några tiondels dB. Jag upplyste kunden om det, så de har koll på läget. Men troligen så får jag flytta parabolen och göra en snygg montering när de byter panel på huset. För det var inte nog med att signalen var dålig, det var dessutom fult monterat 🙁

En koll i vardagsrummet visade nu att det blev godkänd signal till den nya OnePlace-mottagaren.
När jag kollade dataloggen såg jag tyvärr inte att signalnivån hade ökat, men det fattade jag senare när signalen försvann. Någon hade monterat en liten förstärkare för att göra en skarv och när den gick sönder försvann signalen. Men nu är den borta och ersatt med en vanlig F-skarv.

Medan instrumentet mätte igenom alla transpondrar i sovrummet passade jag på att informera kunden om Sat-CR-24-mikrovågshuvudet (som de har på parabolen) och att det är viktigt att man inte har samma användarband på 2 olika mottagare i huset..

Canal Digital – felavhjälpning – 947430

Kommentarer inaktiverade.