Ett tidsödande svårt fall.

Enligt felanmälan från Canal digital så hade kunden dålig signal, så jag fick i uppdrag att justera parabolen och eventuellt byta mikrovågshuvud.

När jag kom till kunden såg jag att parabolen satt väldigt dåligt monterad. (Enligt uppgift så var parabolen monterad av ett annat företag här i närheten)

Men en vindskiva håller inte får att få en stabil signal när satelliterna ligger 36000 km rakt utanför ekvatorn. 1 grads vridning här betyder att man missar satelliterna med 7 mil.

Men det skulle även visa sig att det var ett träd som skymde så det gick bara att åstadkomma en signal som var strax över pixelnivån, dvs. marginellt över störningarna.

Det blev lite diskussioner med kunden och Canal digital eftersom en montering av väggfäste och maströr kostar betydligt mer än vad ersättningen ger för ett vanligt serviceuppdrag. Men tillslut fick jag Canal digital att skjuta till 1250 kronor i extra ersättning samt att kunden godkände debitering för extra material och arbete.

Så i dag kunde jag montera ett väggfäste med maströr på husets norra gavel.

Jag bytte även till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Nu fick jag bra signal från satelliterna.

Men det var verkligen inte “bara” att montera fästet eftersom jag var tvungen att pricka in gluggen mellan granen och björken. Gluggen hittade jag genom att vingla med en handhållen parabol längst upp på stegen. Samtidigt kan man inte montera fästet varsomhelst, eftersom man måste montera där reglarna finns i väggen. Ett tidsödande svårt fall med andra ord.

Efter lite kabeldragning på vinden kunde jag dokumentera att de fick bra signal i vardagsrummet och sovrummet.


Så nu har Canal digital ännu en kund som har bra signal.


Edit 2019-08-03

Jag upptäckte nyss att jag fick uppdraget att montera parabolen i augusti 2017, men av någon anledning så blev det monterat av någon annan. Enligt mina beräkningar hade denna installation blivit ca. 1000:- billigare om man hade gjort rätt från början.


20190726 och 20190802 – Canal Digital – serviceuppdrag – 939822

Kommentarer inaktiverade.