Snön drog med sig kabeln.

Den här kunden blev utan bild helt plötsligt då snön kanade av taket och drog med sig kabeln, så jag fick i uppdrag att byta kabel. Men när jag kom till kunden såg jag att det satt en gammal Televes UHF-gitterantenn på taket. En sådan klarar inte att ta in Mux 7 som sänder på VHF-området.

Att dra en ny koaxialkabel från antennen på plåttaket ända ner till TV’n i vardagsrummet skulle bli ett krångligt och tidsödande arbete, eftersom kabeln måste sättas fast i VP-slang på stegen och klamras nerför tegelväggen.

Att kabeln hade gått av berodde på att den inte var fastsatt, utan var bara slängd över taket, sen hängde den ner längs väggen. Efter lite mer visuell felsökning såg jag ett par skarvar vilket inte är bra.


För att få lite enklare kabeldragning på tegelhuset föreslog jag att montera en ny antenn på balkongen istället, dessutom skulle de då kunna få in signal till Mux 7. Planen var att montera antennen på ett maströr, men mottagningen var sämre en meter högre upp, så jag skruvade dit den på balkongräcket.

Det var svårast att få godkänd signal till Mux 2 och Mux 6.

Det färdiga resultatet visar att rubbet blev godkänt, så nu kan kunden kolla på TV igen. Jag tippar dessutom att det blev bättre signal nu än vad det var innan kabeln gick av.

Kommentarer inaktiverade.