Felsökning och åtgärd av antennsystem i en villa.

När jag kom till kunden såg jag att de hade en logperiodisk antenn på huset, som det aldrig brukar vara fel på – trodde jag. Men eftersom kabeln var torrsprucken och dålig skruvade jag ner antennen för att byta kabel, men då visade det sig att det var rostigt med dålig kontakt där kabeln var ansluten. Enligt kunden var antennen minst 15 år gammal, så det var väl i och för sig inte så konstigt.

Så jag monterade ny kabel och en ny variant av logperiodisk antenn.

Väl inomhus så hittade jag några mysko kopplingar på vinden vilka orsakade hög dämpning av signalstyrkan, vilket i sin tur gjorde att signalkvaliteten sjönk under minimikravet på 25 dB i MER-värde. Men efter diverse omkopplingar och byte av koaxialkabel fick jag godkänd signal till de 2 rummen på övervåningen.


Nere i vardagsrummet hittade jag ytterligare en onödig fördelare som snodde 3,5 dB av signalen, så därför blev nivån på den högsta frekvensen bara 1,6 dB över minimikravet på 45 dB.

Efter att jag tog bort den onödiga fördelaren blev det godkända värden på rubbet. ?

Kommentarer inaktiverade.