En skymd parabol.

Årets första jobb var att försöka få bättre signal från en parabol hos en kund som har klagat på att OnePlace-mottagaren, bara jäklas.

När jag såg parabolen såg jag att den var väldigt skymd av balkongräcket, men …. NEJ … jag fick inte flytta upp parabolen en bit heller. Enligt kunden måste den sitta så lågt eftersom bostadsrättsföreningen inte tillåter en parabol på balkongen.

– Att mottagaren jäklas beror till största delen på att signalen är dålig, sa jag.
– Men det har ju funkat förut, sa kunden.

Jag gjorde en mätning för att dokumentera hur dålig signalen var. Jag upplyste även kunden om att en dålig signal sänker prestandan i satellitmottagaren, som blir trött och slö när processorn måste jobba för högtryck för att rätta felen i en dålig signal.

80 cm parabolen var även utrustad med ett mikrovågshuvud till Viasat, men det användes inte längre.
(Träklossen är för att inte balkongdörren ska slå i mikrovågshuvudena)

Egentligen skulle jag byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud, men eftersom kunden även ville ha signal till en gammal Sagem HD PVR 101-ST som inte klarar Sat-CR signal, fick jag gå ner till servicebilen och hämta ett äldre Canal digital mikrovågshuvud med 2 universalutgångar och en Sat-CR utgång med 4 frekvenser.

Så har ser det ut med UB01 – UB04 aktiverat.

UB04 har lite högre utnivå och det är bra eftersom frekvensen är högre.

Menyn i Sagem HD PVR 101-ST mottagaren visade OK signal, fast den var ganska dålig.

Det färdiga resultatet. Jag tippar på att parabolen är skymd till 75 – 80 procent eftersom signalkvaliteten blev ungefär 1/5 av vad en 80 cm parabol normalt levererar. Detta betyder dock inte att bilden blir sämre, det betyder “bara” att marginalen till en störningsfri bild vid dåligt väder är ett minimum.

Men jag har tipsat kunden om att jag kan montera en plattantenn istället, för rent juridisk är inte det någon parabol. ??

Canal Digital – serviceuppdrag – 887519

Kommentarer inaktiverade.