En skymd parabol.

Årets första jobb var att försöka fĂ„ bĂ€ttre signal frĂ„n en parabol hos en kund som har klagat pĂ„ att OnePlace-mottagaren, bara jĂ€klas.

NĂ€r jag sĂ„g parabolen sĂ„g jag att den var vĂ€ldigt skymd av balkongrĂ€cket, men …. NEJ … jag fick inte flytta upp parabolen en bit heller. Enligt kunden mĂ„ste den sitta sĂ„ lĂ„gt eftersom bostadsrĂ€ttsföreningen inte tillĂ„ter en parabol pĂ„ balkongen.

– Att mottagaren jĂ€klas beror till största delen pĂ„ att signalen Ă€r dĂ„lig, sa jag.
– Men det har ju funkat förut, sa kunden.

Jag gjorde en mÀtning för att dokumentera hur dÄlig signalen var. Jag upplyste Àven kunden om att en dÄlig signal sÀnker prestandan i satellitmottagaren, som blir trött och slö nÀr processorn mÄste jobba för högtryck för att rÀtta felen i en dÄlig signal.

80 cm parabolen var Àven utrustad med ett mikrovÄgshuvud till Viasat, men det anvÀndes inte lÀngre.
(TrÀklossen Àr för att inte balkongdörren ska slÄ i mikrovÄgshuvudena)

Egentligen skulle jag byta till ett Sat-CR-24 mikrovÄgshuvud, men eftersom kunden Àven ville ha signal till en gammal Sagem HD PVR 101-ST som inte klarar Sat-CR signal, fick jag gÄ ner till servicebilen och hÀmta ett Àldre Canal digital mikrovÄgshuvud med 2 universalutgÄngar och en Sat-CR utgÄng med 4 frekvenser.

SĂ„ har ser det ut med UB01 – UB04 aktiverat.

UB04 har lite högre utnivÄ och det Àr bra eftersom frekvensen Àr högre.

Menyn i Sagem HD PVR 101-ST mottagaren visade OK signal, fast den var ganska dÄlig.

Det fĂ€rdiga resultatet. Jag tippar pĂ„ att parabolen Ă€r skymd till 75 – 80 procent eftersom signalkvaliteten blev ungefĂ€r 1/5 av vad en 80 cm parabol normalt levererar. Detta betyder dock inte att bilden blir sĂ€mre, det betyder “bara” att marginalen till en störningsfri bild vid dĂ„ligt vĂ€der Ă€r ett minimum.

Men jag har tipsat kunden om att jag kan montera en plattantenn istĂ€llet, för rent juridisk Ă€r inte det nĂ„gon parabol. đŸ€”đŸ˜Ž

Canal Digital – serviceuppdrag – 887519

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

nitton − sjutton =